Uniper ziet in Nederland nog veel problemen voor groene waterstof
DEN HAAG (ANP) - Om van groene waterstof een succes te maken moet Nederland snel werk maken van nieuwe regelgeving en infrastructuur. Lukt dat niet op tijd, dan wordt het veel te risicovol voor energiebedrijven om miljarden euro's te investeren in de duurzame brandstof. Dat zei Dyonne Rietveld, voorzitter van de Nederlandse activiteiten van Uniper, op een congres over de energietransitie in het Rotterdamse havengebied.
Uniper heeft plannen om op de locatie van zijn elektriciteits- en warmtecentrale op de Maasvlakte een productiefaciliteit voor groene waterstof te bouwen. Die zou in 2030 moeten werken en een capaciteit van 500 megawatt krijgen, wat bijdraagt aan de vergroening van de industrie. Maar volgens Rietveld zijn er nog veel belemmeringen.
"De zorgen zitten in het feit dat vraag en aanbod niet bijeenkomen", zei ze in een panelgesprek. Daarbij is een groot probleem dat een belangrijke pijpleidingverbinding voor waterstof naar een opslaglocatie in Groningen is vertraagd. Daardoor is het industriegebied rond de Rotterdamse haven "te veel een eiland geworden" voor potentiële klanten in het achterland.
Regelgeving
Ook ontbreekt het vooralsnog aan regelgeving die de vraag naar groene waterstof kan aanjagen, terwijl die met wind- of zonnestroom opgewekte waterstof nog veel duurder is dan de fossiele variant. "Businesscases hebben een dusdanig risicoprofiel dat je daarop niet kunt investeren", aldus Rietveld op het evenement Rotterdam Energy Port. "Als we in 2030 een alternatief willen hebben, dan moeten we snel duidelijkheid hebben. Want er verdwijnt dan ook veel energie uit de markt", verwees ze naar het verbod op kolengestookte elektriciteitscentrales dat in dat jaar ingaat.
Het Duitse energieconcern Uniper streeft ernaar om tot de vroege jaren dertig van deze eeuw 8 miljard euro te investeren in schonere brandstoffen. Een deel van dat geld is bedoeld voor groene waterstof op de Maasvlakte.
Meer uit Financieel
ZWIJNDRECHT (ANP) - De sluiting van de Moezel heeft naar verwachting grote impact op de binnenvaart, stelt Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN). "We kunnen geen exact bedrag noemen over de financiële impact van de sluiting, maar met tientallen schippers die in deze periode vastliggen en bedrijven in de regio die nu geen goederen ontvangen, is het duidelijk dat de kosten hoog zullen zijn", stelt een woordvoerder.
17 minuten geledenUTRECHT (ANP) - ProRail heeft een definitief akkoord gesloten met de vakbonden over een nieuwe cao voor de werknemers van de spoorbeheerder. Eind vorige maand werd al een voorlopig onderhandelingsresultaat bereikt tussen ProRail en de bonden FNV, CNV en VHS. Daarmee kwam een einde aan een reeks regionale stakingen van spoorverkeersleiders tijdens de ochtendspits.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - E-readers en virtualrealitybrillen behoorden tot de bestverkochte producten tijdens de afgelopen Black Friday-week. Dat concluderen GfK en NIQ op basis van onderzoek. Volgens de marktonderzoekers leverden deze artikelen respectievelijk 56 procent en 46 procent meer omzet op in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat zijn flinke uitschieters binnen de categorie consumentenelektronica, waarvan de omzet met 3,6 procent steeg.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse aanbieders van cruises over de Moezel lijken vrijwel geen hinder te ondervinden van de maandenlange stremming van de scheepvaart op de rivier. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. De Moezel blijft naar verwachting tot eind maart afgesloten voor scheepvaart, nadat een vrachtschip zondagmiddag een sluis had beschadigd.
2 uur geledenGENÈVE (ANP) - Het aantal vliegtuigpassagiers komt in 2025 voor het eerst boven de 5 miljard uit, verwacht de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Daarnaast komt de omzet van de luchtvaartsector volgend jaar voor het eerst boven de grens van een biljoen dollar (zo'n 950 miljard euro) uit, door de aanhoudende sterke vraag naar vliegreizen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft reizendeals.nl opgedragen om consumenten duidelijker te informeren over zijn aanbod. De reizenwebsite verkoopt pakketreizen met een verrassingselement via een veilingsysteem onder tijdsdruk en Nederlandse en Belgische consumenten hadden bij de toezichthouder geklaagd over de extra kosten die erbij kwamen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Te midden van de problemen in de Europese auto-industrie gaan autofabrikant Stellantis en de Chinese accuproducent CATL in Spanje een batterijfabriek ter waarde van meer dan 4 miljard euro bouwen. Ze streven ernaar de productie eind 2026 te starten op de locatie in de noordelijke stad Zaragoza. Stellantis is het moederbedrijf van onder meer Opel, Fiat, Peugeot, Citroën, Jeep en Alfa Romeo.
4 uur geleden