Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uniper eist miljarden van Gazprom om nooit geleverd gas

Uniper eist miljarden van Gazprom om nooit geleverd gas

DÜSSELDORF (ANP) - Het Duitse energieconcern Uniper eist miljarden van het Russische gasconcern Gazprom. Dat staatsbedrijf leverde de Duitsers veel minder gas dan afgesproken, waardoor Uniper tegen de extreem gestegen marktprijzen gas moest inkopen. Dit leidde tot miljardenverliezen en via een arbitragetribunaal wil Uniper de schade van zeker 11 miljard euro verhalen op Gazprom.

Uniper, dat ook elektriciteitscentrales in Nederland uitbaat, heeft sinds juni veel minder Russisch gas gekregen dan in relatief gunstige langetermijncontracten was afgesproken. Sinds die periode schroefde Rusland leveringen via gaspijpleiding Nord Stream steeds verder terug, wat uiteindelijk uitmondde in een sluiting voor onbepaalde tijd. De verliezen als gevolg van die acties liepen zo hoog op dat de Duitse regering Uniper met een miljardenpakket moest redden en nationaliseren.

"We eisen compensatie voor de aanzienlijke financiële schade", zegt Uniper-topman Klaus-Dieter Maubach over de stap naar een niet met naam genoemd arbitragetribunaal. "We doen dit met alle inzet die daarvoor nodig is. Dat zijn we verplicht aan onze aandeelhouders, ons personeel en de belastingbetalers."

Technische problemen

Uniper meldde ook zijn Russische dochteronderneming Unipro verder van zich af te willen zetten. Er is al een deal om Unipro te verkopen, maar volgens Maubach weigeren Russische autoriteiten die overeenkomst goed te keuren. De leiding van Unipro heeft volgens Uniper geen toegang meer tot informatie en IT-systemen van het Duitse moederbedrijf.

Bij het terugschroeven van de gasleveringen beriep Rusland zich telkens op technische problemen. Europese leiders zien de stap echter vooral als drukmiddel vanwege de westerse steun aan Oekraïne, dat in februari werd binnengevallen door het Russische leger.

Meer uit Financieel

Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

1 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

2 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

2 uur geleden
Apple daalt op Wall Street na Europese miljardenboete

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde maandag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse techconcern heeft van de Europese Unie een boete gekregen van ruim 1,8 miljard euro. Apple hindert volgens de Europese Commissie muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads. De forse boete is de eerste die de EU Apple oplegt. Het aandeel verloor 1,7 procent.

3 uur geleden
Alliander-topman: realiseer dat door vol stroomnet niet alles kan

AMSTERDAM (ANP) - Mensen moeten zich realiseren dat ze door het steeds vollere stroomnet niet alle elektriciteit kunnen gebruiken die ze willen gebruiken, zei topman Maarten Otto van energienetwerkbedrijf Alliander bij het presenteren van de jaarresultaten over 2023. "De situatie waarin we zitten vraagt van consumenten en bedrijven om continu te kijken naar hoe ga ik om met energie, nu en in de toekomst, en welke slimme oplossingen kan ik daarvoor op de korte termijn gebruiken."

5 uur geleden
EU-boete van 1,8 miljard voor Apple om benadelen muziekstreamers

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt Apple een boete op van ruim 1,8 miljard euro. Het Amerikaanse techbedrijf hindert muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads, oordeelt de Europese Commissie.

5 uur geleden
Grondpersoneel Lufthansa gaat opnieuw staken

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat opnieuw staken. Aanstaande donderdag en vrijdag leggen ze het werk neer. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat ongeveer 200.000 passagiers zullen worden getroffen.

6 uur geleden