Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever zakt op Damrak na overnamepoging consumententak GSK

Unilever zakt op Damrak na overnamepoging consumententak GSK

AMSTERDAM (ANP) - Unilever werd maandag flink lager gezet op de Amsterdamse beurs. Beleggers verwerkten het nieuws dat het levensmiddelenconcern interesse heeft in een overname van de consumententak van GlaxoSmithKline (GSK). De divisie, die onder meer Advil-pijnstillers en Sensodyne-tandpasta maakt, zou volgens Unilever goed passen in de plannen van het concern om zich meer op gezondheid, beauty en hygiëne te richten.

Unilever zakte ruim 5 procent in de AEX. Het concern bevestigde eind vorig jaar een bod te hebben gedaan op de consumententak van GSK. De besturen van GSK en van farmaceut Pfizer, dat een minderheidsbelang heeft in GSK, vonden het bod van naar verluidt zo'n 60 miljard euro te laag. Persbureau Bloomberg meldde dat Unilever al met banken heeft gesproken om extra financiering te krijgen om mogelijk met een hoger bod te komen. Een overname van de GSK-divisie zou de grootste ooit zijn voor Unilever. GSK steeg dik 5 procent in Londen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent lager op 777,43 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 1078,30 punten. Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent. In de VS hebben beleggers een lang weekend vanwege Martin Luther King Day.

Shell

Beleggers reageerden daarnaast op het besluit van de Chinese centrale bank om het belangrijkste rentetarief voor het eerst in bijna twee jaar te verlagen. De renteverlaging werd aangekondigd kort voordat bleek dat de economische groei in het laatste kwartaal van 2021 een verdere vertraging liet zien.

Olie- en gasconcern Shell (plus 1 procent) was de sterkste stijger in de AEX. Heineken won 0,6 procent. FNV heeft een aangekondigde staking bij de bierbrouwer opgeschort tot dinsdag 18 januari 15.00 uur. De vakbond gaat in op een uitnodiging van het concern om het cao-overleg te hervatten. Afgelopen vrijdag werd er voor het eerst in ruim 25 jaar gestaakt bij Heineken.

Credit Suisse

Retail Estates daalde 0,3 procent. Het winkelvastgoedfonds verwacht dat de omzet in Nederland in de periode van de lockdown mogelijk de helft lager uitvalt dan normaal. In Zürich verloor Credit Suisse 0,8 procent. De voorzitter van de Zwitserse bank is per direct afgetreden omdat hij quarantaineregels heeft geschonden. Antonio Horta-Osorio was slechts negen maanden president-commissaris bij de bank.

De euro was 1,1425 dollar waard tegen 1,1420 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 84,43 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 86,45 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Meeste Nederlandse cryptobezitters beleggen voor lange termijn

DEN BOSCH (ANP) - De meeste bezitters van cryptomunten in Nederland, zo'n 85 procent, beleggen voor de lange termijn. Deze groep koopt en bewaart digitale munten en hoopt op de lange termijn rendement te maken, meldt marktonderzoeker Multiscope op basis van een onderzoek onder ruim 4000 Nederlanders.

35 minuten geleden
Meer files als projecten om stikstof blijven stilliggen, zegt EIB

AMSTERDAM (ANP) - Op zestien knelpunten op de Nederlandse rijkswegen zullen de files de komende jaren flink toenemen als gevolg van door stikstof stilgelegde wegenprojecten. In totaal gaat het in de periode 2024 tot 2030 om 14,5 miljoen extra voertuigverliesuren, ofwel uren vertraging. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd. Ter vergelijking: in heel 2022 hebben alle weggebruikers samen 58,1 miljoen uur extra moeten reizen door files, volgens cijfers van Rijkswaterstaat.

1 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

6 uur geleden
Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

7 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

7 uur geleden
Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

9 uur geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

10 uur geleden