Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever wil ijsjesdivisie met onder meer Magnum afsplitsen

Unilever wil ijsjesdivisie met onder meer Magnum afsplitsen

AMSTERDAM (ANP) - Unilever ging dinsdag omhoog op de Amsterdamse beurs. Het levensmiddelenconcern kondigde aan zijn groeiplan te versnellen door zijn ijsjesdivisie op eigen benen te zetten. Die divisie, met ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's, was in 2023 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro. Unilever stelt daarbij alle opties voor het onderdeel te bekijken, waaronder een verkoop of eigen beursnotering. Het aandeel klom dik 5 procent.

Unilever liet daarnaast weten bij zijn resterende onderdelen kosten te gaan besparen. Dat moet in totaal zo'n 800 miljard euro opleveren in de komende drie jaar. De maatregelen zullen volgens Unilever naar verwachting gevolgen hebben voor ongeveer 7500 banen wereldwijd, voornamelijk op kantoor. Het is nog onduidelijk of in Nederland banen gaan verdwijnen, aldus een woordvoerder. Unilever heeft ongeveer 2300 kantoorbanen in Rotterdam en Wageningen. Wereldwijd telt Unilever 127.000 werknemers.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 858,60 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 901,34 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen 0,1 procent. Parijs verloor 0,1 procent.

Rentevergadering

Beleggers verwerkten daarnaast het besluit van de Bank of Japan om de rente voor het eerst sinds 2007 te verhogen. De centrale bank maakte daarmee een einde aan de negatieve rente in Japan, die sinds 2016 van kracht was. Ook wordt gelet op de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente opnieuw onveranderd zal laten. Wel wordt gehoopt dat de Fed later dit jaar de rente zal gaan verlagen.

Naast Unilever stonden de banken ABN AMRO en ING in de kopgroep van de AEX, met winsten van rond de 1 procent. Techinvesteerder Prosus en dataleverancier RELX sloten de rij, met verliezen tot 1 procent.

Chipsector

Ook de chipsector stond in de belangstelling. Nvidia heeft maandag zijn nieuwste chip onthuld op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De nieuwe chip moet AI-processen vele malen sneller kunnen verwerken dan zijn voorganger en de basis vormen van computers en apparatuur die veel informatie moeten verwerken, bijvoorbeeld in datacenters. In Amsterdam won Besi 0,7 procent. ASMI en ASML daalden 0,3 en 0,7 procent.

De euro was 1,0845 dollar waard, tegen 1,0873 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 82,50 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 86,68 dollar per vat.

Meer uit Financieel

'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

WASHINGTON (ANP) - Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van "grootschalige fraude". Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC hielden accountant Benjamin Borgers en zijn firma zich bij audits bij tal van beursgenoteerde bedrijven niet aan de kwaliteitseisen voor goede boekencontroles.

6 minuten geleden
Apple stijgt op Wall Street na meevallende iPhone-verkopen

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

1 uur geleden
Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden. Veel beveiligers werden toen het slachtoffer van het "gevecht om een nieuw contract", zegt CNV-onderhandelaar Erik Maas.

2 uur geleden
Tesla klaagt Indiase Tesla Power aan om schenden handelsmerk

NEW DELHI (ANP/RTR) - Tesla heeft een Indiase fabrikant van accu's voor voertuigen aangeklaagd. Volgens de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's schendt het bedrijf met de naam Tesla Power handelsmerkrechten om zo zijn producten te verkopen. Tesla eist een schadevergoeding en wil dat de rechter in New Delhi het bedrijf verplicht een andere naam te gebruiken.

3 uur geleden
Werkgevers vinden ultimatum zwaarwerkregeling 'voorbarig'

DEN HAAG (ANP) - VNO-NCW, MKB-Nederland en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) vinden het ultimatum van de vakbonden over de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen "voorbarig". "De oplossingen hadden er al kunnen liggen", schrijven de ondernemersorganisaties in een brief aan hun leden.

3 uur geleden
Vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

5 uur geleden
Uber-rivaal Bolt haalt geld op voor voorbereiding beursgang

TALLINN (ANP/BLOOMBERG) - Uber-rivaal Bolt heeft 220 miljoen euro krediet veiliggesteld. Het geld moet het Estse mobiliteitsbedrijf helpen zich voor te bereiden op een beursgang. "De financiering biedt ons extra flexibiliteit, terwijl we eraan werken om ons bedrijf klaar te maken voor een beursintroductie", zei topman en oprichter Markus Villig.

5 uur geleden