Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever verwacht dat prijzen grondstoffen nog verder stijgen

Unilever verwacht dat prijzen grondstoffen nog verder stijgen

LONDEN (ANP) - Was- en levensmiddelenconcern Unilever verwacht dat de stijging van de prijzen van grondstoffen waarschijnlijk tot halverwege volgend jaar doorzet. "De top is nog niet bereikt", zegt topman Alan Jope. Het bedrijf achter merken als Dove, Knorr en Magnum heeft zijn prijzen de afgelopen periode verhoogd om te compenseren voor de hogere kosten. Ook andere fabrikanten van consumentengoederen hebben prijsstijgingen doorgevoerd, zoals verzorgings- en schoonmaakmiddelenconcern Procter & Gamble.

Nu de economie snel herstelt van de coronacrisis, is er aan allerlei materialen gebrek. Daarnaast zijn ook transport, energie en arbeid duurder geworden. "Dit soort inflatie hebben we de afgelopen twintig jaar niet gezien", aldus Jope. Hij kan nog niet zeggen of de prijzen van Unilever de komende kwartalen harder moeten stijgen om daarvoor te compenseren. Het concern gaat ook kijken hoe het zelf op de kosten kan besparen.

In totaal daalden de verkopen van Unilever in het derde kwartaal met 1,5 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat komt door de impact van de coronapandemie in Zuidoost-Azië en de lockdownmaatregelen in die regio. In landen als Indonesië, Vietnam en Thailand is de vaccinatiegraad relatief nog laag.

Totale omzet

De totale omzet nam wel met 4 procent toe, naar 13,5 miljard euro. Dat komt vooral doordat Unilever de prijzen heeft verhoogd en ook door overnames. Een winstcijfer is niet bekendgemaakt.

Unilever meldt dat de operationele afsplitsing van de theetak begin oktober is afgerond en focust zich nu op de volgende fase voor het bedrijf. De opties zijn een beursgang, verkoop of een partnerschap. Jope wilde niet zeggen welke mogelijkheid het waarschijnlijkst is. Bij een beursgang is Amsterdam volgens hem wel nog steeds de meest logische keus omdat het hoofdkwartier van de theedivisie in Nederland is gevestigd.

Het concern kijkt al sinds midden vorig jaar naar de toekomst van de divisie, met merken als Lipton en Pukka. Naar verluidt heeft het bedrijf het afgelopen kwartaal contact opgenomen met potentiële kopers voor het onderdeel, dat zo'n 4 miljard euro zou moeten opleveren.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

10 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

15 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 dag geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

1 dag geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden