Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever stijgt op Damrak na afzien hoger bod op GSK-onderdeel

Unilever stijgt op Damrak na afzien hoger bod op GSK-onderdeel

AMSTERDAM (ANP) - Unilever ging donderdag vooruit op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat het levensmiddelenconcern geen hoger bod zal uitbrengen op de consumentendivisie van farmaceut GSK. Eerder deze week werd bekend dat Unilever ongeveer 60 miljard euro wilde betalen voor het onderdeel. Dat bod werd echter afgewezen. Beleggers schrokken van het overnameplan en vreesden dat Unilever het bod zou gaan verhogen. Het aandeel verloor daardoor flink terrein.

Daarnaast wordt uitgekeken naar het definitieve inflatiecijfer van de eurozone en de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank. De aantekeningen van de decembervergadering van de centrale bank geven mogelijk meer inzicht over hoe de beleidsmakers de hoge inflatie in het eurogebied willen aanpakken.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 775,65 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1074,90 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen tot 0,3 procent. De hoofdindex in Parijs verloor een fractie.

Ahold Delhaize

Unilever won 1,4 procent en GSK zakte dik 2 procent in Londen. Techinvesteerder Prosus (plus 4,4 procent) was de sterkste stijger in de AEX dankzij een koopadvies van Goldman Sachs. Ook platenlabel Universal Music Group (plus 1,6 procent) profiteerde van een koopaanbeveling van de Amerikaanse bank. Zorgtechnologiebedrijf Philips kampte met een adviesverlaging door Jefferies en zakte 1,3 procent.

Supermarktconcern Ahold Delhaize daalde 0,7 procent. Volgens brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) krijgen supermarkten steeds grotere roosterproblemen door de uitval van personeel dat in quarantaine moet en dreigen schappen daardoor leeg te raken. De sector roept de regering daarom op om de quarantaineregels nog verder te versoepelen.

Olie

AB Foods daalde 1 procent na een handelsupdate. De winkelsluitingen in Nederland, maar ook in Oostenrijk, hebben het moederbedrijf van Primark naar schatting 36 miljoen euro aan omzet gekost in de afgelopen zestien weken. Deliveroo steeg 3,5 procent in Londen. De Britse maaltijdbezorger verwerkte in het vierde kwartaal flink meer orders. Concurrent Just Eat Takeaway klom 2,6 procent in Amsterdam.

De euro was 1,1364 dollar waard, tegenover 1,1350 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 86,55 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 87,88 dollar.

Meer uit Financieel

Japanse beursindex Nikkei voor het eerst boven 40.000 punten

TOKIO (ANP/AFP) - De Nikkei op de beurs in Tokio heeft maandag een nieuw recordniveau bereikt en passeerde voor het eerst de grens van 40.000 punten. Vorige maand wist de Japanse hoofdindex al het oude record uit 1989 te breken. Dat record werd gevestigd tijdens het hoogtepunt van de zeepbeleconomie in Japan.

3 minuten geleden
ING komt met creditcard met hoekige inkeping voor slechtzienden

AMSTERDAM (ANP) - Klanten van ING kunnen vanaf maandag een creditcard krijgen met een hoekige inkeping aan de zijkant, meldt de bank. Die pas moet het voor slechtzienden makkelijker maken om te bankieren, omdat ze met de inkeping beter kunnen voelen welke pas de creditcard is. Naar eigen zeggen is ING de eerste bank in Nederland die zo'n pas aanbiedt.

47 minuten geleden
Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

6 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

14 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabiƫ en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

15 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

17 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

19 uur geleden