Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever stijgt op Damrak na afzien hoger bod op GSK-onderdeel

Unilever stijgt op Damrak na afzien hoger bod op GSK-onderdeel

AMSTERDAM (ANP) - Unilever ging donderdag vooruit op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat het levensmiddelenconcern geen hoger bod zal uitbrengen op de consumentendivisie van farmaceut GSK. Eerder deze week werd bekend dat Unilever ongeveer 60 miljard euro wilde betalen voor het onderdeel. Dat bod werd echter afgewezen. Beleggers schrokken van het overnameplan en vreesden dat Unilever het bod zou gaan verhogen. Het aandeel verloor daardoor flink terrein.

Daarnaast wordt uitgekeken naar het definitieve inflatiecijfer van de eurozone en de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank. De aantekeningen van de decembervergadering van de centrale bank geven mogelijk meer inzicht over hoe de beleidsmakers de hoge inflatie in het eurogebied willen aanpakken.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 775,65 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1074,90 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen tot 0,3 procent. De hoofdindex in Parijs verloor een fractie.

Ahold Delhaize

Unilever won 1,4 procent en GSK zakte dik 2 procent in Londen. Techinvesteerder Prosus (plus 4,4 procent) was de sterkste stijger in de AEX dankzij een koopadvies van Goldman Sachs. Ook platenlabel Universal Music Group (plus 1,6 procent) profiteerde van een koopaanbeveling van de Amerikaanse bank. Zorgtechnologiebedrijf Philips kampte met een adviesverlaging door Jefferies en zakte 1,3 procent.

Supermarktconcern Ahold Delhaize daalde 0,7 procent. Volgens brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) krijgen supermarkten steeds grotere roosterproblemen door de uitval van personeel dat in quarantaine moet en dreigen schappen daardoor leeg te raken. De sector roept de regering daarom op om de quarantaineregels nog verder te versoepelen.

Olie

AB Foods daalde 1 procent na een handelsupdate. De winkelsluitingen in Nederland, maar ook in Oostenrijk, hebben het moederbedrijf van Primark naar schatting 36 miljoen euro aan omzet gekost in de afgelopen zestien weken. Deliveroo steeg 3,5 procent in Londen. De Britse maaltijdbezorger verwerkte in het vierde kwartaal flink meer orders. Concurrent Just Eat Takeaway klom 2,6 procent in Amsterdam.

De euro was 1,1364 dollar waard, tegenover 1,1350 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 86,55 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 87,88 dollar.

Meer uit Financieel

Oliewerkers boorplatformen BP in Noordzee zien af van staking

LONDEN (ANP/RTR) - Werknemers die werken voor een onderaannemer op olie- en gasboorplatformen van het Britse BP in de Noordzee hebben een geplande staking afgeblazen. Dat meldde vakbond Unite. Volgens de bond krijgen zij van hun werkgever Sparrows Offshore Services drie weken extra aan betaald verlof.

19 minuten geleden
Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen werd besproken, en wat standpunten van landen als Frankrijk en België waren. Ook hoefde Uber in Nederland nauwelijks belasting te betalen. Dat zei klokkenluider Mark MacGann dinsdag tegen de commissie Financiën van de Tweede Kamer.

43 minuten geleden
Banken grote winnaars op aandelenbeurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Europese banken hebben dinsdag een van hun beste handelsdagen van dit jaar op de aandelenbeurzen gehad, met forse winsten voor onder andere ING en ABN AMRO in Amsterdam. Grote financieel dienstverleners wonnen aan waarde na sussende woorden van toezichthouders, die stelden dat risicovollere schuldpapieren van banken die onder hun toezicht staan niet zomaar waardeloos worden. Verwarring over de volledige afschrijving van bepaalde obligaties van het in problemen geraakte Credit Suisse zorgde begin deze week nog voor onzekerheid.

1 uur geleden
ECB: geen beperkingen bij dividenduitkeringen banken

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) is niet van plan vanwege de recente onrust in de financiële sector beperkingen op te leggen bij het uitkeren van dividend en aandeleninkoopprogramma's van banken. Dat zei Andrea Enria, die bij de ECB gaat over bankentoezicht in het Europees Parlement.

1 uur geleden
Rusland produceert minder olie tot eind juni

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Rusland zal tot zeker eind juni van dit jaar minder olie produceren, meldt de Russische vicepremier Alexander Novak dinsdag aan lokale media. Het is een reactie van Rusland op sancties vanuit westerse landen, waaronder een importverbod van de Europese Unie voor olie die wordt vervoerd met tankers. Daarmee wil het Westen de olie-inkomsten voor Moskou verminderen vanwege de oorlog in Oekraïne.

1 uur geleden
Honderden aanvragen tegemoetkoming van energiekosten bedrijven

DEN HAAG (ANP) - In totaal hebben 364 ondernemers dinsdag een aanvraag ingediend bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling ging dinsdagochtend om 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten.

1 uur geleden
Reuters: Duitse bonden plannen grote transportstaking op maandag

BERLIJN (ANP) - Duitse vakbonden zijn van plan volgende week maandag een grote staking in het trein-, bus- en luchtverkeer te organiseren. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Naar verluidt wordt daarover donderdag een persconferentie gehouden door de bonden Verdi en EVG.

2 uur geleden