Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever opnieuw omlaag op Amsterdamse beurs

Unilever opnieuw omlaag op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Was- en levensmiddelenconcern Unilever ging dinsdag opnieuw stevig omlaag op de Amsterdamse beurs. Het aandeel verloor 3,5 procent, onder meer omdat kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde dat een overname van de consumententak van GlaxoSmithKline die Unilever op het oog heeft tot een slechtere rating kan leiden. Dat zou betekenen dat Unilever meer geld kwijt is om geld te lenen.

Beleggers zagen de mogelijke overname, die meer dan 60 miljard euro zou moeten kosten, toch al niet erg zitten. Een dag eerder daalde Unilever al bijna 7 procent nadat het nieuws in het weekend bekend was geworden.

De Europese beurzen gingen overwegend verder omlaag, onder meer vanwege rentevrees bij beleggers. De rente op obligaties loopt op en hogere rentetarieven zijn doorgaans slechts nieuws voor aandelen, vooral voor sterk groeiende bedrijven, zoals techbedrijven. Chipbedrijven als Besi (min 3,7 procent), ASMI (min 2,7 procent) en ASML (min 2,3 procent) stonden dan ook bij de verliezers. Ook muzieklabel Universal Music Group daalde bijvoorbeeld 3,2 procent.

Shell

Olie- en gasconcern Shell stond bij de grootste stijgers dankzij hogere olieprijzen, vanwege geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. De prijs voor ruwe aardolie bereikte het hoogste niveau sinds 2014 door de verwachting dat de vraag naar olie hard zal toenemen door het economisch herstel van de coronacrisis. Daarnaast hebben vermoedelijk Jemenitische Houthi-rebellen een droneaanval uitgevoerd op olietankers in Abu Dhabi.

Een vat Brentolie werd 0,6 procent duurder op 87,02 dollar en Amerikaanse olie steeg 1,3 procent in prijs tot 84,88 dollar per vat. Shell won 1,7 procent en behoorde daarmee tot de schaarse stijgers bij de hoofdfondsen op het Damrak. In Parijs steeg olieproducent TotalEnergies 2,2 procent en in Londen won BP 0,6 procent.

Arcadis

De AEX-index op Beursplein 5 raakte 1,5 procent kwijt op 769,70 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 1071,10 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 0,9 procent.

In de MidKap daalde Arcadis 0,9 procent. Het advies- en ingenieursbureau maakte een nieuwe opdracht bekend. Gedurende vijf jaar gaat Arcadis twee Schotse elektriciteitsbedrijven helpen bij het geschikt maken van hun stroomnet voor hernieuwbare energie. Ook de Brabantse fabrikant van elektrische bussen Ebusco kreeg een nieuwe order. Het bedrijf levert tien bussen die in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zullen rondrijden. Het aandeel Ebusco verloor 0,6 procent.

Meer uit Financieel

Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

14 minuten geleden
Nederlander op Britse sanctielijst om handel in Russische olie

LONDEN (ANP) - De Britse overheid heeft sancties opgelegd aan de Nederlandse oliehandelaar Niels Troost, omdat hij zou hebben geholpen bij het omzeilen van boycotmaatregelen tegen Russische olie. Zijn bedrijf Paramount Energy & Commodities maakte "onbelemmerde handel in Russische olie mogelijk buiten het bereik van sancties van het Verenigd Koninkrijk en de G7", maakte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

1 uur geleden
Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

STEENDEREN (ANP) - Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. "De klanten die het betreft, hebben we hierover geïnformeerd", meldt het bedrijf. Het gaat om horeca-afnemers, licht Aviko toe.

1 uur geleden
Moederbedrijf Booking.com onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Booking Holdings, het moederbedrijf van Booking.com, ging vrijdag onderuit op aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op resultaten van het internetbedrijf voor hotelboekingen. Ook werd bekend dat de Spaanse concurrentiewaakhond CNMC aan Booking een boete wil geven van circa 490 miljoen euro voor misbruik van zijn dominantie in de markt. Booking.com wil zich tegen de straf verzetten.

2 uur geleden
Nederland kan import Russisch gas niet staken door contract

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse regering kan de belofte om een einde te maken aan de invoer van gas uit Rusland niet waarmaken. Een langetermijncontract voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) tussen het Franse energieconcern TotalEnergies en een Russische leverancier vormt een obstakel om de import van de brandstof volledig te staken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

3 uur geleden
Knot waarschuwt voor impact geopolitieke spanningen op vrijhandel

GENT (ANP) - De toenemende geopolitieke spanningen en handelsbeperkingen tussen economische blokken en landen in de wereld hebben negatieve gevolgen voor de vrijhandel en investeringen. Daarvoor waarschuwde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag in een toespraak bij denktank Eurofi in Gent. De Europese politiek moet zich volgens Knot dan ook inzetten voor de bescherming van de vrijhandel en een verdere versterking van de interne markt van de Europese Unie.

5 uur geleden
DNB boekt miljardenverlies en teert in op buffers

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar bijna 3,5 miljard euro verlies geleden door de sterk gestegen rente. Daardoor is DNB flink meer geld kwijt aan banken die geld bij de centrale bank stallen, terwijl de obligaties die in de afgelopen jaren massaal zijn opgekocht, niet meer zijn gaan opleveren.

6 uur geleden