Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever onderuit op lichtrood Damrak

Unilever onderuit op lichtrood Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Was- en levensmiddelenconcern Unilever was donderdag de grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Het kwartaalbericht van het bedrijf achter merken als Dove, Ola en Knorr stelde beleggers teleur. Ook TomTom werd fors lager gezet na de presentatie van zijn cijfers.

Unilever, dat 5,4 procent lager sloot, presteerde in coronajaar 2020 in lijn met de verwachtingen. Zo maakten toegenomen verkopen van wasmiddelen, zeep en snacks voor thuis de neergang van de verkopen aan de horeca goed. Beleggers waren echter teleurgesteld dat het AEX-bedrijf geen concrete voorspellingen deed voor dit jaar.

TomTom, ooit bekend om zijn navigatiekastjes, sloot vorig jaar af met een verlies van 257 miljoen euro. De crisis in de auto-industrie wegens fabriekssluitingen en ingestorte verkopen had ook zijn weerslag op de verkoop van ingebouwde navigatiesystemen, software en digitale kaarten. TomTom was bij de kleinere fondsen dan ook de grootste verliezer met een min van 13,5 procent.

Shell

De AEX sloot 0,1 procent hoger op 654,38 punten. De MidKap verloop 0,4 procent tot 982,55 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,9 procent, terwijl de hoofdgraadmeter in Londen een fractie daalde.

Bij de hoofdfondsen was er ook veel aandacht voor olie- en gasconcern Shell, dat eveneens met jaarcijfers kwam. Het bedrijf leed een recordverlies na de ongekende daling van de olieprijzen wegens de coronapandemie. Het aandeel sloot 1,5 procent lager.

Deutsche Bank

Deutsche Bank zag een eerdere winst verdampen en daalde 0,2 procent in Frankfurt. De grootste bank van Duitsland boekte afgelopen jaar voor het eerst sinds 2014 weer winst. Bayer steeg 5,3 procent. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het Duitse chemieconcern een deal heeft gesloten voor het afhandelen van toekomstige claims rond de onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn.

De euro was 1,1973 dollar waard, tegen 1,2024 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 55,92 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 58,57 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Timmermans doet handreiking om natuurherstelwet te redden

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.

13 minuten geleden
Chemiebedrijven IMCD en DSM zetten AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag door forse koersverliezen van IMCD en DSM-Firmenich. De chemiebedrijven kampten met een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Croda International, die daarop bijna 14 procent verloor in Londen. IMCD en DSM-Firmenich raakten rond de 6 procent kwijt in Amsterdam.

43 minuten geleden
UBS bereikt akkoord over verliesgarantie overname Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - UBS en de Zwitserse overheid hebben een akkoord bereikt over een dekking van de verliezen die de Zwitserse bank zou kunnen lijden als gevolg van de redding van zijn Credit Suisse. UBS heeft daarmee de laatste grote horde genomen om de historische overname van zijn branchegenoot af te ronden. Door de overname ontstaat een bankkolos die twee keer zo groot is als de gehele Zwitserse economie.

1 uur geleden
NS moet werknemers definitief toeslag betalen over alle vakantie

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.

1 uur geleden
Mogelijk doorbraak gesprekken tussen VDL en vakbonden rond Nedcar

HOLTUM (ANP) - Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".

1 uur geleden
Personeel veerdienst Ameland bezorgd over inkomen

UTRECHT (ANP) - Het personeel van Wagenborg Passagiersdiensten is bezorgd over hun inkomen, als het plan om veel veerdiensten naar Ameland te schrappen doorgaat. De circa 150 werknemers worden betaald voor het aantal uren dat zij werken. Als er vanaf 20 juni veel minder veren gaan varen, kunnen zij minder uren werken en verdienen ze veel minder. CNV Vakmensen wil garanties van Wagenborg voor de huidige arbeidsvoorwaarden, laat de bond vrijdag weten.

2 uur geleden
Máxima na uitspraken over digitale euro: niets aan de hand

DEN HAAG (ANP) - Koningin Máxima heeft voor het eerst gereageerd op het bericht dat ze zou zijn teruggefloten door het ministerie van Financiën vanwege haar uitspraken over een invoering van een digitale euro. Ze noemt het "goed" dat mensen daarover discussiëren maar volgens haar is er "niets aan de hand", zo zegt ze tegen royaltyverslaggever Rick Evers.

2 uur geleden