Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever en Shell helpen AEX-index aan nieuw recordniveau

Unilever en Shell helpen AEX-index aan nieuw recordniveau

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index bereikte donderdag een nieuwe recordstand dankzij stevige koerswinsten van Unilever en Shell. De twee zwaargewichten in de hoofdindex presteerden afgelopen kwartaal beter dan verwacht. Ook buiten het Damrak zorgden kwartaalupdates van bedrijven als Total, Nokia en Airbus voor optimisme op de beursvloeren. Het besluit van de Amerikaanse centrale bank om het huidige omvangrijke stimuleringsbeleid ongewijzigd te laten bood eveneens steun aan de aandelenhandel.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 716,55 punten. Eerder op de dag tikte de graadmeter op 719,26 punten de hoogste koers ooit aan. De MidKap klom 0,2 procent tot 1047,55 punten. Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent. De DAX in Frankfurt bleef achter met een min van 0,5 procent, mede door verliezen onder de Duitse automakers.

Unilever (plus 3,1 procent) ging aan kop in de AEX. Het levensmiddelenconcern groeide in het eerste kwartaal harder dan verwacht, mede dankzij een sterke vraag uit China en India. Topman Alan Jope sprak van een goede start van het jaar. Ook gaat het concern voor 3 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. De verzelfstandiging van de theetak verloopt volgens het bedrijf naar wens. Indien het onderdeel naar de beurs wordt gebracht is Amsterdam volgens Jope de eerste keus.

Shell

Shell klom 1,4 procent. Het olie- en gasconcern profiteerde van de hogere olieprijzen en kostenbesparingen en boekte afgelopen kwartaal flink meer winst. De Franse concurrent Total zag de kwartaalwinst terugkeren op het niveau van voor de coronacrisis en won ruim 1 procent in Parijs.

Unibail-Rodamco-Westfield zakte 1,6 procent. De eigenaar van winkelcentra had afgelopen kwartaal last van de lockdowns in veel landen en zag de omzet flink dalen. Chemicaliëndistributeur IMCD, die ook met cijfers kwam, daalde 1,6 procent.

Nokia

In Helsinki werd Nokia 13 procent meer waard dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Finse maker van netwerkapparatuur. Airbus steeg dik 2 procent in Parijs. De vliegtuigbouwer boekte in het eerste kwartaal weer winst, na het verlies een jaar eerder. Lufthansa zakte 2,7 procent in Frankfurt. Het Duitse luchtvaartconcern leed opnieuw een fors kwartaalverlies door de reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie. In Londen werden de resultaten van de Britse bank Standard Chartered (plus 5,7 procent) goed ontvangen.

De euro steeg tot 1,2116 dollar, van 1,2096 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 64,55 dollar. Brentolie klom ook 1,1 procent in prijs, tot 68,02 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Topman IEA: economie China belangrijkste factor voor olieprijs

PARIJS (ANP) - Oliekartel OPEC+ probeert met productieverlagingen de olieprijzen te stuwen, maar de economie van China is de belangrijkste factor voor de ontwikkelingen op de oliemarkt. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tegen persbureau Bloomberg. China is namelijk 's werelds grootste olie-importeur en de vraag uit dat land heeft grote invloed op de oliemarkt.

5 minuten geleden
Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering

DEN HAAG (ANP) - De makers van chatbot ChatGPT moeten duidelijkheid geven over de manier waarop de technologie is ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy, maakt zich zorgen en wil daarom opheldering van ontwikkelaar OpenAI. De waakhond "wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem".

49 minuten geleden
Personeel drietal industriële bakkers staakt om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Het personeel van drie industriële bakkerijen staakt vanaf donderdagochtend 48 uur lang. Dat hebben vakbonden FNV en CNV aangekondigd nadat de werkgevers in de bakkersbranche een ultimatum om met een beter loonbod te komen hadden laten verlopen.

1 uur geleden
Groene reclamecampagne Shell verboden in Verenigd Koninkrijk

LONDEN (BLOOMBERG) - De Britse reclametoezichthouder heeft de advertenties van enkele grote olieproducenten waaronder Shell bestempeld als greenwashing, wat betekent dat deze bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze zijn. De reclames van Shell, het Spaanse Repsol en het Maleisische Petronas waarin de oliemaatschappijen hun investeringen in hernieuwbare energie aanprijzen zonder vermelding van de omvang van hun andere vervuilende activiteiten, zijn dan ook verboden in het Verenigd Koninkrijk.

1 uur geleden
Zorgen bij DNB-baas na forse loonsverhogingen in sommige branches

DEN HAAG (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen naar aanleiding van de hoge loonsverhogingen van 10 procent of meer die vakbonden en werkgevers recentelijk in sommige branches hebben afgesproken. Daardoor kan het moeilijker worden om een einde te maken aan de flinke prijsverhogingen van de laatste tijd, gaf Knot aan in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Turkse lira keldert na stoppen steun centrale bank na verkiezingen

ANKARA (ANP) - De Turkse lira is woensdag stevig onderuit gegaan. Ten opzichte van de euro werd de Turkse munt zo'n 7 procent minder waard. De afgelopen tijd steunden de Turkse overheid via de centrale bank de munt met veel aankopen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Nu president Recep Tayyip Erdogan is herkozen, is daarmee gestopt en laat de centrale bank de munt verder in waarde kelderen.

1 uur geleden
Vakbond: beveiligers Heathrow gaan in zomer 31 dagen staken

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de grote Londense luchthaven Heathrow gaan gedurende de drukke zomerperiode 31 dagen staken om de eisen voor loonsverhogingen kracht bij te zetten. Dat heeft de vakbond Unite bekendgemaakt. Volgens Unite zullen meer dan 2000 beveiligers meedoen aan die stakingen. De eerste stakingsdag staat gepland voor zaterdag 24 juni.

1 uur geleden