Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever en Shell aan kop op Damrak na kwartaalcijfers

Unilever en Shell aan kop op Damrak na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Shell en Unilever behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs. Beide AEX-bedrijven kwamen met beter dan verwachte kwartaalresultaten. Ook buiten het Damrak was het druk aan het cijferfront, met kwartaalberichten van grote Europese bedrijven als Total, Airbus en Lufthansa. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML lieten kleine verliezen zien ondanks een sterke handelsupdate van de Amerikaanse iPhonemaker Apple. Daarnaast verwerkten beleggers nog het besluit van de Amerikaanse centrale bank om het huidige omvangrijke stimuleringsbeleid ongewijzigd te laten.

Unilever (plus 3,6 procent) ging aan kop in de AEX. Het levensmiddelenconcern groeide in het eerste kwartaal harder dan verwacht, mede dankzij een sterke vraag uit China en India. Topman Alan Jope sprak van een goede start van het jaar en verwacht de omzetdoelen voor dit jaar te halen. Het concern begint vanaf mei met een forse aandeleninkoop van 3 miljard euro. De verzelfstandiging van de theetak verloopt volgens het bedrijf naar wens en wordt naar verwachting dit jaar afgerond.

Shell klom 1,6 procent. Het olie- en gasconcern profiteerde van de hogere olieprijzen en kostenbesparingen en boekte afgelopen kwartaal flink meer winst. De Franse concurrent Total zag de winst in het eerste kwartaal terugkeren op het niveau van voor de coronacrisis en won 1,4 procent in Parijs.

AEX-index

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent hoger op 717,90 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 1047,37 punten. De graadmeters in Londen en Parijs wonnen tot 0,6 procent. De Duitse DAX daalde 0,3 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield won 0,7 procent. De eigenaar van winkelcentra had afgelopen kwartaal last van de lockdowns in veel landen en zag de omzet flink dalen. In Spanje, Oostenrijk en Zweden lagen de verkopen in de winkelcentra van het bedrijf in maart door versoepelingen echter alweer op zo'n 80 procent van het niveau van 2019.

Airbus

Airbus won 2,5 procent in Parijs. De vliegtuigbouwer boekte in het eerste kwartaal weer winst, na het verlies een jaar eerder. Lufthansa zakte 1 procent in Frankfurt. Het Duitse luchtvaartconcern leed afgelopen kwartaal opnieuw fors verlies door de reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie. In Helsinki maakte Nokia een koerssprong van 15 procent dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Finse maker van netwerkapparatuur.

De euro was 1,2116 dollar waard, tegenover 1,2096 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 64,03 dollar. Brentolie kostte ook 0,3 procent meer, op 67,47 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

3 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

20 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

20 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

22 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

1 dag geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

1 dag geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

1 dag geleden