Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever en AkzoNobel scoren hoog op klimaatranglijst

Unilever en AkzoNobel scoren hoog op klimaatranglijst

LONDEN (ANP) - Unilever en AkzoNobel behoren volgens de Britse denktank InfluenceMap tot een internationale voorhoede die zich duidelijk uitspreekt voor ambitieus klimaatbeleid en daar ook naar handelt. Het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern en de Nederlandse verffabrikant behoren volgens de onderzoekers tot een select gezelschap dat leiderschap toont. In totaal staan vijftien grote bedrijven op de zogenoemde A-List van de non-profitorganisatie.

De lijst wordt gedomineerd door Europese bedrijven. Meerdere daarvan zijn actief op het gebied van duurzame energie. Bijvoorbeeld de Deense windmolenbouwer Ørsted en het Spaanse energiebedrijf Iberdrola. Unilever-concurrent Nestlé, meubelmaker IKEA en kledingbedrijf H&M doen het ook goed. Op de lijst staan ook drie Amerikaanse bedrijven: elektrische autobouwer Tesla en de energiebedrijven Edison International en PG&E. Bedrijven uit landen als Japan, Canada en Australië zijn afwezig op de lijst.

De opstellers zien in veel landen nog "een gebrek aan bindend progressief klimaatbeleid". Een groot deel van het wereldwijde bedrijfsleven "lijkt onverschillig of is actief tegen verregaande klimaatactie", stelt InfluenceMap.

Volgens de makers van de lijst hebben de bedrijven die erop staan wel "consequent en actief klimaatbeleid gesteund dat in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs", dat wereldleiders in 2015 sloten. In het akkoord staat het doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad en maximaal 2 graden ten opzichte van de pre-industriële tijd. Of dat gaat lukken is ongewis; volgens het panel van klimaatwetenschappers IPCC kan de grens van 1,5 graad al ergens in de komende twee decennia zijn bereikt.

De temperatuur op aarde is al met 1,1 graden gestegen. Alleen een snelle en grootschalige vermindering van de uitstoot van broeikasgassen kan de klimaatdoelen binnen bereik houden, waarschuwde het IPCC in augustus.

Meer uit Financieel

McKinsey schikt voor 230 miljoen dollar om opiatencrisis VS

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Adviesbureau McKinsey heeft een schikking getroffen ter waarde van 230 miljoen dollar (ongeveer 218 miljoen euro) met honderden lokale overheden en schooldistricten in de Verenigde Staten. Het bureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan opiaten.

46 minuten geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

6 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

6 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

7 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

8 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

8 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

9 uur geleden