Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever bestempelt consumententak GSK als welkome aanvulling

Unilever bestempelt consumententak GSK als welkome aanvulling

LONDEN (ANP) - Levensmiddelenconcern Unilever heeft nog altijd interesse in een overname van de consumententak van GlaxoSmithKline (GSK) die onder meer Advil-pijnstillers en Sensodyne-tandpasta maakt. De onderneming had eerder al een poging gewaagd het onderdeel los te weken van GSK, maar een bod van naar verluidt 50 miljard pond, ongerekend zo'n 60 miljard euro, was nog niet voldoende.

Unilever legt in een verklaring uit dat de GSK-divisie duidelijk past in de toekomstige plannen van het concern dat zich meer en meer op gezondheid, beauty en hygiëne wil richten. Tegenover de eventuele overname van de consumententak van GSK staat ook dat Unilever versneld afscheid wil nemen van merken die niet meer binnen de strategie passen. Dat is ook nodig om geld op te halen voor overnames.

Daarbij gaat het om voedselmerken die niet genoeg groeien. Het is nadrukkelijk niet zo dat Unilever van de hele voedingsmiddelendivisie af wil, zei topman Alan Jope. Merken als Ben & Jerry's ijs en mayonaise van Hellmann's staan er goed voor. Sowieso zijn er tekenen dat de merken van Unilever weer sneller groeien op eigen kracht.

Grootste overname ooit

Unilever bevestigde eerder dat het met een zak geld op de stoep stond bij GSK voor de overname van de divisie. De bestuursraden van GSK en van farmaceut Pfizer, die een minderheidsbelang heeft in GSK, vonden het bod evenwel te laag.

Een overname van de GSK-divisie zou de grootste ooit zijn voor Unilever. Dat past ook in de ambitie van Jope, die anders dan zijn voorganger Paul Polman grotere en gedurfdere overnames zou willen doen. Bij een eventuele overname zou Unilever ook een aantal merken van GSK aan derden kunnen verkopen, aldus kenners.

Aanvullende financiering

Ingewijden meldden aan persbureau Bloomberg dat het bedrijf al met banken zou praten over aanvullende financiering voor een hoger bod. Daarover zegt het bedrijf niets, maar Unilever wil wel een hoge kredietwaardigheid behouden.

GSK is van plan de consumentendivisie dit jaar op eigen benen te zetten en naar de beurs te brengen. Analisten schatten de waarde van de tak nu in op zo'n 48 miljard pond, maar GSK houdt in maart een investeerdersdag en met de informatie die dan naar buiten komt kan de waardering mogelijk worden bijgesteld.

Jope laat verder weten dat de consumentenmerken van GSK niet de enige optie zijn om te groeien op het vlak van gezondheid. Zo wil het bedrijf kennis voor zelfmedicatie als pijnstillers verkrijgen. Welke andere opties de Schot dan ziet, vertelde hij niet.

Meer uit Financieel

Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

1 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

17 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

19 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

20 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

21 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

22 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

23 uur geleden