Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unilever, Ahold en Heineken verliezen in fors lagere AEX-index

Unilever, Ahold en Heineken verliezen in fors lagere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De retailsector en zijn leveranciers kregen donderdag klappen op de Amsterdamse beurs. Bedrijven als levensmiddelenconcern Unilever, supermarktbedrijf Ahold Delhaize, bierbrouwer Heineken en eigenaar van winkelvastgoed Unibail-Rodamco-Westfield werden lager gezet. De verliezen op het Damrak volgden op de verkoopgolf op Wall Street.

De Amerikaanse beurzen beleefden daar woensdag de slechtste beursdag sinds 2020. Zwaar tegenvallende resultaten bij Amerikaanse winkelketens Target en Walmart wakkerden de vrees aan dat de hoge inflatie de winstgevendheid van bedrijven onder druk zet en de koopkracht van consumenten aantast. Wall Street zakte donderdag verder weg.

In Amsterdam zetten beleggers onder meer Unilever (min 4,8 procent), Ahold (min 4,1 procent), Heineken (min 5 procent) en Unibail-Rodamco-Westfield (min 11,5 procent) lager. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was een van de weinige stijgers, met een plus van 5 procent. De AEX-index zakte 2,1 procent tot 678,35 punten. De MidKap verloor 0,7 procent tot 1006,60 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,9 procent.

Air France-KLM

In de MidKap zette ABN AMRO (min 1,3 procent) de daling voort. Analisten van Kepler Cheuvreux haalden het aandeel van hun kooplijst. De bank zag woensdag al bijna 12 procent aan beurswaarde verdampen na een tegenvallend kwartaalbericht. Air France-KLM bleef daarentegen profiteren van de grote deal op het gebied van luchtvracht met het Franse transportbedrijf CMA CGM en behoorde met een plus van 2,3 procent tot de schaarse stijgers

EasyJet steeg 0,1 procent in Londen. De Britse budgetvlieger, een van de grotere gebruikers van luchthaven Schiphol, wist het verlies in de eerste helft van zijn boekjaar terug te dringen. Het bedrijf is optimistisch over het zomerseizoen vanwege de inhaalvraag naar reizen na de coronapandemie, maar waarschuwde wel voor hogere brandstofprijzen.

De euro was 1,0594 dollar waard, tegen 1,0509 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 109,96 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 110,10 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Frankrijk opent gigafabriek voor productie van autobatterijen

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

14 minuten geleden
FNV: weer staking bij verffabriek PPG in Tiel, dit keer 4 dagen

TIEL (ANP) - Personeel van verffabrikant PPG in Tiel legt vanaf dinsdag vier dagen het werk neer. Het is daarmee voor de tweede keer dat in die fabriek gestaakt wordt, na ook al eerdere stakingen in onder meer Amsterdam en Uithoorn. De staking wordt aangekondigd door FNV, waarmee de vakbond de cao-eis voor een hoger salaris extra kracht bij wil zetten.

30 minuten geleden
Werknemers autofabriek VDL Nedcar gaan opnieuw staken

BORN (ANP) - Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

3 uur geleden
Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

12 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

14 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

16 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

18 uur geleden