Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unieke Prinsjesdag tijdens coronacrisis

Unieke Prinsjesdag tijdens coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Geen bonte parade van hoedjes, geen koningspaar in een koets naar het Binnenhof en geen drommen mensen op straat om een glimp van alle festiviteiten op te vangen. Door de coronacrisis is Prinsjesdag in 2020 een unieke editie, met een minder uitbundig programma en een alternatieve locatie voor de troonrede.

Om de coronamaatregelen in acht te kunnen nemen, moest het programma flink worden omgegooid. Op de derde dinsdag van september is het normaal een drukte van belang in Den Haag, en dat moet dit jaar voorkomen worden. De gemeente Den Haag heeft mensen opgeroepen niet naar de hofstad te komen.

Koning Willem-Alexander houdt de Troonrede dit jaar niet in de Ridderzaal, zoals gebruikelijk, maar in de Grote Kerk een eindje verderop, waar meer ruimte voor gasten is om onderling afstand te houden.

Ondanks de ruimere locatie zullen er een stuk minder mensen aanwezig zijn. Slechts een deel van het kabinet komt, niet alle Kamerleden zijn erbij, en partners blijven thuis. Ambassadeurs van andere landen en overige hoogwaardigheidsbekleders ontbreken dit jaar ook.

Het gebied rondom de Grote Kerk wordt afgesloten met hekken, de aankomst van de koning is dan ook niet zichtbaar. Ook is er nauwelijks militair ceremonieel in de stad.

De Gouden Koets is er ook dit jaar niet bij. Het rijtuig wordt gerestaureerd. De koets is tegenwoordig steeds meer omstreden, vanwege het zogenoemde slavenpaneel op de zijkant. Daarop zijn een aantal zwarte mensen te zien, die geknield voor een blanke vrouw op een troon geschenken aanbieden. Vorige week werd al bekend dat de koets ook volgend jaar niet terugkeert.

De Oranjes hebben naast de Gouden nog de Glazen Koets, maar ook deze wordt dit jaar niet gebruikt. De koning en koningin worden met een dienstauto naar de kerk gebracht. Met het schrappen van de rijtoer ontbreekt een van de grote blikvangers van de dag.

Door de kleinere gastenlijst, zal ook de traditionele hoedjesparade van de vrouwelijke ministers, Kamerleden en ‘partners van’ dit jaar niet in zijn gebruikelijke vorm te zien zijn.

Meer uit Politiek

Timmermans noemt instemming EU-natuurwet 'mooie dag' voor natuur

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans is blij dat de Europese natuurherstelwet er komt. De partijleider van GroenLinks-PvdA spreekt op X van een "mooie dag voor de Europese natuur".

17 minuten geleden
Hermans wil niets zeggen over omstreden PVV-kandidaat Faber

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans, kandidaat-minister en beoogd vicepremier namens de VVD, wil niet zeggen wat zij vindt van haar toekomstig ambtsgenoot Marjolein Faber en over eerder gedane uitspraken van de PVV-politica. VVD-leider Dilan Yeşilgöz uitte vrijdag nog haar twijfels over de benoeming van Faber, aangezien die eerder sprak over "omvolking" en zich vaker zeer hard uitsprak over onder anderen migranten. Yeşilgöz betitelde Faber als "niet onomstreden" en vroeg zich af of haar toon wel paste bij het ministerschap. Vrijdag was er crisisoverleg nodig voordat Faber door kon als kandidaat.

22 minuten geleden
EU-natuurherstelwet komt er tóch, EU-landen stemmen in

LUXEMBURG (ANP) - De veelbesproken natuurherstelwet komt er toch. De wet leek op de plank te blijven liggen door gebrek aan steun van de EU-landen, maar die hebben maandag alsnog ingestemd.

1 uur geleden
EU-voorzitter verwerpt kritiek op 'onwettig' fiat natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De draai van Oostenrijk die de Europese natuurherstelwet toch over de eindstreep lijkt te helpen, is niet onwettig. EU-voorzitter België is niet bang dat de Europese rechter de goedkeuring van de veelbesproken wet straks annuleert, zegt de Brusselse minister Alain Maron.

2 uur geleden
VVD'er Hermans als eerste ontvangen door Schoof en Van Zwol

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans is de eerste kandidaat-bewindspersoon die maandag haar opwachting maakte bij beoogd minister-president Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. VVD'er Hermans wordt in het nieuwe kabinet vicepremier en minister van Klimaat en Groene Groei.

3 uur geleden
Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

23 uur geleden
Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is gerustgesteld door de belofte van kandidaat-minister Marjolein Faber (PVV) "binnen de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring" te blijven. "Dat is een hele goede zin, het stelt mij gerust", zei Omtzigt er zaterdag bij Nieuwsuur over. Hij verlangt niet dat de kandidaat-minister voor Asiel en Migratie uitspraken uit het verleden terugneemt, bijvoorbeeld over de door haar gebruikte term "omvolking".

1 dag geleden