Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unieke Prinsjesdag tijdens coronacrisis

Unieke Prinsjesdag tijdens coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Geen bonte parade van hoedjes, geen koningspaar in een koets naar het Binnenhof en geen drommen mensen op straat om een glimp van alle festiviteiten op te vangen. Door de coronacrisis is Prinsjesdag in 2020 een unieke editie, met een minder uitbundig programma en een alternatieve locatie voor de troonrede.

Om de coronamaatregelen in acht te kunnen nemen, moest het programma flink worden omgegooid. Op de derde dinsdag van september is het normaal een drukte van belang in Den Haag, en dat moet dit jaar voorkomen worden. De gemeente Den Haag heeft mensen opgeroepen niet naar de hofstad te komen.

Koning Willem-Alexander houdt de Troonrede dit jaar niet in de Ridderzaal, zoals gebruikelijk, maar in de Grote Kerk een eindje verderop, waar meer ruimte voor gasten is om onderling afstand te houden.

Ondanks de ruimere locatie zullen er een stuk minder mensen aanwezig zijn. Slechts een deel van het kabinet komt, niet alle Kamerleden zijn erbij, en partners blijven thuis. Ambassadeurs van andere landen en overige hoogwaardigheidsbekleders ontbreken dit jaar ook.

Het gebied rondom de Grote Kerk wordt afgesloten met hekken, de aankomst van de koning is dan ook niet zichtbaar. Ook is er nauwelijks militair ceremonieel in de stad.

De Gouden Koets is er ook dit jaar niet bij. Het rijtuig wordt gerestaureerd. De koets is tegenwoordig steeds meer omstreden, vanwege het zogenoemde slavenpaneel op de zijkant. Daarop zijn een aantal zwarte mensen te zien, die geknield voor een blanke vrouw op een troon geschenken aanbieden. Vorige week werd al bekend dat de koets ook volgend jaar niet terugkeert.

De Oranjes hebben naast de Gouden nog de Glazen Koets, maar ook deze wordt dit jaar niet gebruikt. De koning en koningin worden met een dienstauto naar de kerk gebracht. Met het schrappen van de rijtoer ontbreekt een van de grote blikvangers van de dag.

Door de kleinere gastenlijst, zal ook de traditionele hoedjesparade van de vrouwelijke ministers, Kamerleden en ‘partners van’ dit jaar niet in zijn gebruikelijke vorm te zien zijn.

Meer uit Politiek

Hoogleraren: pensioenwet heeft tweederdemeerderheid nodig

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.

4 uur geleden
Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.

5 uur geleden
Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

14 uur geleden
VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

1 dag geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

1 dag geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

1 dag geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

2 dagen geleden