Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unieke filmbeelden van Rutger Hauer teruggevonden

Unieke filmbeelden van Rutger Hauer teruggevonden

AMERSFOORT (ANP) - Onderzoekers hebben tijdens een onderzoek voor een theatercollege over Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog oude filmbeelden van de in 2019 overleden acteur Rutger Hauer teruggevonden. Het gaat om een korte film die hij met regisseur Willy Lindwer maakte in 1969 of 1970, tijdens zijn stagejaar aan de Filmacademie.

Het is een van de eerste filmrollen van de acteur, die later door zou breken in Hollywood. Hauer speelt in de korte film Karl Fürgler een Duitse SS’er die was gedeserteerd en daarna het verzet hielp. Op 11 februari 1944 deed hij mee aan de overval op een distributiekantoor in Amersfoort. De overval mislukte. Fürgler werd een dag later door de politie doodgeschoten in zijn schuilplaats.

Het theatercollega maakt deel uit van een groot project over Amersfoort in de oorlogsjaren. Historicus Hans Goedkoop werkt mee aan dit project. Tijdens onderzoek naar de aanslag op het distributiecentrum bleek dat hier al eerder een korte film van was gemaakt. Regisseur Willy Lindwer, die later een Emmy Award zou winnen voor zijn documentaire over Anne Frank, maakte de korte film tijdens een stage bij de NOS.

Grote impact

Het was de bedoeling dat tijdens het theatercollege live de overval zou worden nagespeeld. Omdat dit vanwege corona niet kan, is een film van 40 minuten gemaakt over deze gebeurtenis die toentertijd flinke impact op de bevolking van Amersfoort had. De film, die bestaat uit nagespeelde scenes, historische beelden en dagboekfragmenten, is begin mei online te bekijken. Aan de reconstructie heeft onder meer een art director van de film Zwartboek meegewerkt.

De kaartverkoop gaat binnenkort van start, maakten producent Medialab en de bibliotheek Eemland die het college begeleidt donderdag bekend. Het is de bedoeling dat de korte film van Rutger Hauer op korte termijn wordt toegevoegd aan Archief Eemland, het historisch documentatiecentrum van Amersfoort. De film zal dan naar verwachting ook online beschikbaar komen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Abraham Tuschinski krijgt in 2022 monument in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam krijgt een monument voor bioscoopexploitant Abraham Tuschinski. Het is de bedoeling dat het kunstwerk, Ode aan Tuschinski, in 2022 in de Maasstad wordt onthuld. Dat vertelt kunstenares Anne-Mercedes Langhorst vrijdag aan regionale omroep Rijnmond.

47 minuten geleden
Ruim honderd aanhoudingen in Utrecht na noodbevel

UTRECHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond ruim honderd personen opgepakt die ondanks een noodbevel demonstreerden in de wijk Lombok. Een groep had zich na de Pro-Palestijnse demonstratie op het Jaarbeursplein verzameld bij de moskee aan de Kanaalstraat. De groep werd ingesloten door de ME en die heeft ruim honderd van hen aangehouden. Er is één persoon opgepakt vanwege het gooien van stenen naar agenten.

55 minuten geleden
Vakantiegangers weer welkom op Spaanse eilanden

DEN HAAG (ANP) - Vakantiegangers zijn vanaf zaterdag weer welkom op Spaanse eilanden, nu de reisadviezen worden versoepeld. De Nederlandse ambassadeur in Spanje, Jan Versteeg, zegt op Twitter verheugd te zijn dat vakantiegangers weer welkom zijn op de Balearen en de Canarische Eilanden. Reizigers die van die eilanden terugkeren naar huis hoeven ook niet langer een negatieve PCR-test te laten zien of in quarantaine te gaan.

1 uur geleden
Noodbevel in centrum van Utrecht na ontbonden demonstratie

UTRECHT (ANP) - In het centrum en omliggende wijken in Utrecht is vrijdagavond een noodbevel uitgevaardigd door de burgemeester, omdat een groep deelnemers van de ontbonden demonstratie op het Jaarbeursplein zich verplaatst door de stad. Iedereen "van wie een redelijk vermoeden bestaat uit te zijn op wanordelijkheden" moet het gebied verlaten. Anders krijgen ze mogelijk een boete of worden ze aangehouden, meldt de gemeente op Twitter. Het noodbevel is naast het centrum ook van kracht in de wijken Lombok, Nieuw Engeland en de Dichterswijk.

2 uur geleden
ME ontruimt Jaarbeursplein na drukte Pro-Palestijnse demonstratie

UTRECHT (ANP) - De ME is ingezet om de laatste demonstranten van het Jaarbeursplein af te drijven, bevestigt de politie Midden-Nederland. Het gaat om enkele tientallen demonstranten die niet vertrokken na meerdere oproepen van de politie en de organisatie om het plein te verlaten.

4 uur geleden
Instroom in ziekenhuizen blijft dalen

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care komt te liggen blijft hard dalen. In de afgelopen 24 uur zijn 163 mensen nieuw opgenomen in een ziekenhuis. Dat is het laagste aantal sinds 22 februari.

8 uur geleden
Vanaf 2022 10 maandelijkse uitzendingen van Andere Tijden

HILVERSUM (ANP) - Het geschiedenisprogramma Andere Tijden verschuift volgend jaar van 18 afleveringen op de late woensdagavond naar 10 maandelijkse en langere uitzendingen op maandagavond. Dat meldt de NTR.

8 uur geleden