
Unicef: ook Nederland biedt kinderen geen gezonde leefomgeving
DEN HAAG (ANP) - De welvarendste landen in de wereld, waaronder Nederland, slagen er niet in om kinderen een gezonde leefomgeving te bieden, stelt Unicef in een dinsdag verschenen rapport. Ons land scoort volgens de onderzoekers vooral slecht op het vlak van blootstelling aan pesticiden en geluidsoverlast, zoals van wegverkeer en vliegtuigen.
Ook als het gaat om elektronisch afval scoort Nederland ondermaats, zegt Unicef. Het gaat daarbij om defecte en verouderde elektrische apparaten die worden weggegooid. Elektronisch afval is "bijzonder schadelijk", omdat het gevaarlijke stoffen bevat, zoals kwik, cadmium en lood.
Nederland staat in het onderzoek op de twaalfde plek als het gaat om zorgen voor een gezonde leefomgeving van kinderen in eigen land. Als wordt gekeken naar de impact op de leefomgeving van kinderen op andere plaatsen in de wereld, eindigt Nederland op de 27e plaats. Unicef onderzocht de leefomgeving van kinderen in 39 landen. Zo werd bekeken in hoeverre kinderen worden blootgesteld aan giftige lucht, pesticiden, vocht en lood, en de mate waarin ze toegang hebben tot licht, groen en veilige wegen.
De hulporganisatie stelt vast dat meer dan 20 miljoen kinderen in de onderzochte landen een verhoogd loodgehalte in hun bloed hebben. "Lood is vooral een risico voor jonge kinderen. Ook ademen veel kinderen zowel binnen als buiten giftige lucht in, met een kortere levensverwachting tot gevolg", aldus Unicef. "En als de hele wereld natuurlijke hulpbronnen zou verbruiken in het tempo waarin sommige onderzochte landen dat doen, is de aarde in drievoud nodig om het consumptieniveau aan te kunnen", vervolgt de organisatie.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Minder studenten gaan een studielening aan en het bedrag dat ze lenen is flink gedaald, maakt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekend. Vrijdag ontvangen studenten hun eerste basisbeurs nadat deze opnieuw is ingevoerd. Onderzoekers verwachten dat studenten daardoor "bewuster" zijn gaan lenen.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de vergisontvoering in Cruquius krijgen acht van de tien verdachten vrijdag de strafeisen te horen. De officieren van justitie presenteren op deze derde zittingsdag al het verzamelde bewijsmateriaal rond de ontvoering van een destijds 56-jarige man uit Hoofddorp. Het Openbaar Ministerie toont tijdens het requisitoir een video van achttien minuten die de gebeurtenissen en reisbewegingen van de groep verdachten visualiseert.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo nadert de afronding. Vrijdag staat in de Bunker in Amsterdam-Osdorp de laatste reactie (dupliek) en het laatste woord van kroongetuige Nabil B. op het programma. Daarna is de inhoudelijke behandeling afgerond van de inmiddels jarenlang slepende strafzaak. Er staan nog wel procedurele zittingen gepland de komende periode.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.
5 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - De verdachten van een roofmoord in het Brabantse Lieshout, gevolgd door een moord in Amsterdam, krijgen vrijdag de strafeisen te horen. De rechtbank in Den Bosch hervat dan de inhoudelijke behandeling van de zaak die in januari begon.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.
5 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert vrijdag een onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel. Het instituut heeft de studie verricht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie wil inzichtelijk hebben in hoeverre inwoners van de IJmond worden blootgesteld aan schadelijke stoffen die van het grote staalbedrijf komen en welke gevolgen dat heeft.
5 uur geleden