Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UNICEF: Nederlandse kinderen qua welzijn wereldwijd bovenaan

UNICEF: Nederlandse kinderen qua welzijn wereldwijd bovenaan

DEN HAAG (ANP) - Van de 41 meest welvarende landen bezit Nederland de gelukkigste jeugd. Volgens wereldwijd onderzoek van UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties, staat ons land bovenaan in de ranglijst als het gaat om onder meer mentale en lichamelijke gezondheid, en sociale en leervaardigheden.

Daarmee zijn Nederlandse kinderen tussen 0 en 18 jaar nog nét een beetje gelukkiger dan hun leeftijdsgenoten in Denemarken, Noorwegen, Zwitserland en Finland. De kinderen in Chili, Bulgarije en de Verenigde Staten bungelen onderaan het UNICEF-klassement. Negen op de tien Nederlandse vijftienjarigen zijn tevreden met hun leven, constateert de VN-organisatie.

In het rapport zijn veel vraagstukken meegenomen, zoals scholing, gezondheid, obesitas, schermtijd, suïcide, kindersterfte, pesten en de mate waarin jongeren erin slagen snel nieuwe vrienden te maken.

Corona

UNICEF Nederland merkt wel op dat ondanks dat het goed gaat met de Nederlandse jeugd, geen enkel land in het rapport hoog scoort op álle vraagstukken. Opgroeien in een welvarend land blijkt geen garantie voor een gelukkig en gezond leven waarbij goed onderwijs vanzelfsprekend is, benadrukt UNICEF.

"We weten uit recent onderzoek dat Nederlandse jongeren de meeste stress ervaren door schooldruk", zegt directeur Suzanne Laszlo van UNICEF Nederland. "Naarmate die schooldruk groter wordt, ondervinden jongeren meer emotionele problemen en minder levenstevredenheid. Daar komt de coronacrisis nog bovenop." Volgens haar hebben kinderen en jongeren mentaal last van de coronapandemie. "Daarom moeten we extra alert zijn op hoe het met hen gaat."

Het VN-kinderfonds roept overheden op om "juist in tijden van corona de noodzakelijke beslissingen te nemen om het welzijn van kinderen te verhogen". Veel coronamaatregelen, zoals schoolsluitingen en een beperkte toegang tot gezondheidszorg, het thuiswerken van ouders en de economische gevolgen, hebben invloed op de mentale en fysieke gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Laszlo: "Juist de armste kinderen en families worden het hardst geraakt en dat kan zorgen voor een grotere ongelijkheid."

Meer uit Binnenland

Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

13 minuten geleden
Sweet Dreams is grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

UTRECHT (ANP) - De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

1 uur geleden
Geen gewonden na ontploffing bij woning in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een flatwoning aan de Florijn in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagavond beschadigd geraakt door een ontploffing. Er is onder meer een ruit gesneuveld. Volgens een woordvoerder van de politie is er zwaar vuurwerk bij het huis afgestoken. Niemand is gewond geraakt.

2 uur geleden
Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk weer opengesteld voor het verkeer.

2 uur geleden
Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in brand heeft gestaan. Het huis en de vlag hebben geen schade opgelopen, zegt een woordvoerder van de politie. Niemand raakte gewond.

3 uur geleden
Veel interesse voor veiling roemrucht openluchtbordeel op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Voor de veiling van het openluchtbordeel Campo Alegre op Curaçao, aanstaande dinsdag, is "internationale belangstelling". Dat zegt de organisatie van de veiling. Wie er concreet belangstelling heeft, is niet duidelijk. Het 'vrolijke kamp', zoals de vertaling uit het Spaans luidt, sloot in 2020 bij het begin van de coronapandemie haar deuren.

5 uur geleden
Vermoedelijk asbest vrijgekomen bij brand in loods Rijnsburg

RIJNSBURG (ANP) - Op het terrein van een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg die zondag in brand stond, is vermoedelijk asbest gevonden. Dat meldt de brandweer. Eerder liet de brandweer weten dat een deel van een naastgelegen camping zou worden ontruimd, maar dat gebeurt toch niet. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle.

7 uur geleden