Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UNICEF: kinderen steeds meer de dupe van coronacrisis

UNICEF: kinderen steeds meer de dupe van coronacrisis

NEW YORK (ANP) - Een op de negen vastgestelde coronagevallen is jonger dan 20, schrijft UNICEF in een rapport ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. De coronacrisis heeft steeds meer impact op kinderen, waarschuwt de VN-organisatie.

Uit onderzoek in 87 landen blijkt dat 11 procent van de bijna 26 miljoen corona-infecties mensen onder de 20 jaar betreft, een toename, aldus UNICEF. De kinderwelzijnsorganisatie erkent dat kinderen minder vatbaar zijn voor het virus en hun klachten vaak mild blijven.

"Het is een hardnekkige mythe dat kinderen nauwelijks door corona getroffen worden", zegt UNICEF-directeur Suzanne Laszlo. "Maar zij worden vooral geraakt door alle indirecte gevolgen. De toekomst van een hele generatie staat op het spel."

Vier op de tien vrouwen en kinderen in 135 van de onderzochte landen missen maaltijden door de coronapandemie , staat in het rapport. Alleen al in oktober kregen 265 miljoen kinderen volgens UNICEF geen schoolmaaltijd omdat scholen in hun land dicht zijn. Dat verergert het probleem van ondervoeding in vooral Afrika ten zuiden van de Sahara en Zuid-Azië.

Volgens UNICEF zijn de voordelen van het openhouden van scholen groter dan de nadelen als er genoeg veiligheidsmaatregelen worden genomen. De organisatie wijst erop dat vooral meisjes niet snel terug naar school gaan als ze lange tijd niet in de schoolbanken hebben gezeten.

Eerder meldde UNICEF dat de coronapandemie ervoor heeft gezorgd dat wereldwijd 150 miljoen kinderen meer in armoede leven, een stijging van 15 procent. De crisis heeft bijvoorbeeld ook negatieve gevolgen voor vaccinaties tegen andere ziekten en de gezondheidszorg voor moeders en kinderen.

Meer uit Buitenland

'Onacceptabel geweld' tijdens Franse mars tegen politiegeweld

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, spreekt van "onacceptabel geweld" nadat demonstranten in Parijs een politiewagen hadden aangevallen met een breekijzer en ruiten hadden ingeslagen van een bankkantoor. Daarbij zou een persoon gewond zijn geraakt.

22 minuten geleden
Staakt-het-vuren wordt nageleefd in verslagen Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/RTR/AFP) - Volgens de etnische Armeense autoriteiten in de enclave Nagorno-Karabach houdt de wapenstilstand die woensdag werd gesloten stand. Ze bevestigen dat gewonden uit het gebied worden geëvacueerd richting Armenië. Zowel het Rode Kruis als Russische vredestroepen zouden daarbij assisteren. Later dit weekend zou ook de elektriciteit in de regio weer moeten werken.

1 uur geleden
Paus noemt Middellandse Zee 'kerkhof van onze waardigheid'

MARSEILLE (ANP/RTR) - Tijdens een mis die hij hield voor 50.000 gelovigen in een voetbalstadion in Marseille, zei de paus dat de Middellandse Zee van een "bakermat van beschavingen" veranderd is in het "kerkhof van onze waardigheid". Hij doelt daarmee op de duizenden migranten die jaarlijks verdrinken in de zee tijdens hun pogingen om van Noord-Afrika en Turkije Europa te bereiken.

2 uur geleden
Twee doden door bosbranden op Sicilië

PALERMO/CEFALÙ (ANP/DPA) - Door bosbranden op Sicilië zijn twee doden gevallen. Niet ver van Palermo, in Trappeto, verloor een man het leven toen hij probeerde huisraad te redden uit zijn huis dat in brand stond. In de toeristische kustplaats Cefalù, circa 60 kilometer ten oosten van Palermo, is een vrouw omgekomen toen ze probeerde paarden te redden uit een brandende stal.

3 uur geleden
Beruchte maffioso Messina Denaro (61) uitbehandeld in coma

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is in coma geraakt, Hij werd na dertig jaar voortvluchtig te zijn geweest in januari in Palermo gearresteerd in een kliniek waar hij vanwege darmkanker werd behandeld. Hij was er onder een valse naam opgenomen.

4 uur geleden
Aardverschuiving verwoest deel snelweg in Zuid-Zweden

STENUNGSUND (ANP/AFP) - Door een aardverschuiving is een deel van een autosnelweg in het zuiden van Zweden verwoest. Daarbij zijn drie mensen gewond geraakt. Zij moesten naar een ziekenhuis worden gebracht. De aardverschuiving vernielde behalve een stuk van de autosnelweg die Göteborg met de Noorse grens richting Oslo verbindt, ook een fastfoodrestaurant en het terrein van een benzinestation. Voorts zijn voertuigen inclusief vrachtauto's en een bus door de aardverschuiving getroffen.

5 uur geleden
Partijen regeringscoalitie Duitsland kelderen verder in peiling

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De drie partijen van de Duitse regeringscoalitie hebben samen nog de steun van 37 procent van de ondervraagden in een opiniepeiling voor Bild am Sonntag. Dit is het laagste percentage in opiniepeilingen sinds de regering van bondskanselier Olaf Scholz in september 2021 aantrad.

6 uur geleden