Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UNICEF: kind de dupe van latere gezinshereniging

UNICEF: kind de dupe van latere gezinshereniging

DEN HAAG (ANP) - UNICEF blijft zich grote zorgen maken om kinderen die asiel zoeken in Nederland, ook na de maatregelen die het kabinet vrijdag aankondigde om de crisis in de opvang van vluchtelingen het hoofd te bieden. Aan hereniging van kinderen met gevluchte ouders worden nieuwe voorwaarden gesteld, maar volgens UNICEF Nederland gaat dat in tegen bestaande regels en het VN-Kinderrechtenverdrag.

"Kinderen hebben het recht om spoedig herenigd te worden met hun ouders", schrijft UNICEF zaterdag in een verklaring. Gezinsleden die gevluchte familie achterna willen reizen, mogen volgens de nieuwe voorstellen pas naar Nederland komen als er een woning is voor het gezin. Volgens Unicef mag dat geen voorwaarde zijn voor gezinshereniging. Het heeft "grote negatieve gevolgen" voor kinderen, die onnodig lang gescheiden zouden blijven van hun ouders.

UNICEF maakt zich ook druk om kinderen die op eigen houtje hun toevlucht zoeken in Nederland. Volgens de organisatie verblijven er honderden van deze alleenreizende minderjarige asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel en moesten er naar schatting tientallen buiten overnachten. UNICEF zegt "zorgwekkende signalen" te hebben ontvangen over hun gezondheid en veiligheid.

Een kleine vierhonderd mensen kon vrijdagavond weg van het aanmeldcentrum om de nacht door te brengen in Utrecht, Stadskanaal, Zuidbroek, Almere en Groningen. Het is UNICEF niet duidelijk of de alleenreizende kinderen naar een veilige plek zijn gebracht.

Meer uit Binnenland

Nieuwe Haagse coalitie maandag gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe college in Den Haag wordt komende maandag gepresenteerd. Informateur Arie Slob bevestigt woensdag dat D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK een akkoord hebben bereikt. Dat was dinsdagavond al naar buiten gekomen.

17 minuten geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

23 minuten geleden
Nederlandse film Sweet Dreams dingt mee naar European Film Awards

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

43 minuten geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

1 uur geleden
Opvang: geen afname, maar juist toename aantal daklozen

AMSTERDAM (ANP) - Dat het aantal dakloze mensen vorig jaar zou zijn gedaald, is exact het tegenovergestelde van wat in de praktijk is te zien. Dat zegt bestuurder Douwe van Riet van HVO-Querido, dat opvang en begeleiding biedt aan mensen die dakloos zijn in Amsterdam, Haarlem en regiogemeenten. "We zien dat veel meer mensen op straat leven. De druk op onze dag- en nachtopvang neemt toe." Ook de Haagse organisatie Straat Consulaat stelt dat de dagelijkse realiteit haaks staat op de gepresenteerde cijfers.

3 uur geleden
Kinderen langs deuren voor verkoop 75e editie kinderpostzegels

LEIDEN (ANP) - Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

7 uur geleden
In Nederland geboren panda Fan Xing verhuist naar China

RHENEN (ANP) - Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

7 uur geleden