Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UNICEF: geen veilige zones mogelijk in Gazastrook

UNICEF: geen veilige zones mogelijk in Gazastrook

GENÈVE/CAÏRO/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Praten over veilige zones voor burgers in de Gazastrook is nu onzin, zegt een woordvoerder van de VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF. Het Israëlische leger heeft de strook op een kaart in hele kleine zones verdeeld en roept burgers op van de ene naar de andere zone te gaan, omdat het in bepaalde zones veiliger zou zijn. Volgens UNICEF-zegsman James Elder is dat niet waar en weet ook iedereen dat.

Die veiligere zones waar de Israëli's op doelen, bestaan niet want "ze zijn eenzijdig zo benoemd, ze zijn niet veilig, niet humanitair, ze zijn niet mogelijk". Er heerst volgens Elder totale onverschilligheid ten aanzien van het lot van vrouwen en kinderen in de Gazastrook. De veilige zones waar Israël het volgens hem over heeft, zijn vaak kleine stukjes land waar geen voedsel, geen enkele beschutting en geen sanitaire en medische voorzieningen zijn.

Het Israëlische leger heeft dinsdag herhaald dat de bevolking de bevelen die het leger via pamfletten en internetberichten geeft, moet opvolgen, met name in Khan Younis. Dat is de tweede stad van de Gazastrook en daar worden de gevechten heviger sinds het einde van de wapenstilstand van een week op 1 december.

Sinds de Israëlische bombardementen en aanvallen op de Gazastrook in oktober begonnen, zijn er volgens de gezondheidsautoriteiten in de Gazastrook circa 16.000 doden gevallen, van wie 70 procent vrouwen en kinderen. Daarnaast zijn er 42.000 gewonden. "Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk", zei de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric, bij aankomst maandag in de Gazastrook.

Meer uit Buitenland

Israël: burgers pas terug naar Noord-Gaza als gijzelaars vrij zijn

TEL AVIV (ANP) - De honderdduizenden Palestijnen die Israël uit het noorden van Gaza heeft verdreven, kunnen er pas terugkeren "als alle gijzelaars zijn vrijgelaten". Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant gezegd tegen familieleden van de Israëlische gijzelaars die Hamas sinds 7 oktober vasthoudt, zo bericht de Israëlische krant Yedioth Ahronoth.

45 minuten geleden
NAVO-topman: lidmaatschap Zweden maakt ons sterker

BRUSSEL (ANP) - Het NAVO-lidmaatschap van Zweden zal "ons allemaal" sterker en veiliger maken, reageert de topman van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, op het Hongaarse akkoord voor toetreding.

46 minuten geleden
Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot een boete van in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro). Trump had al aangekondigd het vonnis van 16 februari aan te vechten. De zaak kan zich nog maanden, tot mogelijk een jaar, voortslepen.

47 minuten geleden
Franse president: Oekraïne heeft onze verdere steun nodig

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron benadrukt dat Oekraïne verdere steun nodig heeft in de strijd tegen de Russen. Hij deed dat bij de opening van een internationale top in Parijs over de voortzetting van hulp aan het door Moskou aangevallen land, melden Franse media.

1 uur geleden
Zelensky: slechts een derde door EU toegezegde munitie ontvangen

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Oekraïne heeft tot dusver slechts 30 procent van de munitie ontvangen die de Europese Unie het land heeft toegezegd. Dat zei president Volodymyr Zelensky maandag. De EU had volgens Zelensky beloofd om voor maart 1 miljoen artilleriegranaten te sturen.

1 uur geleden
Zweden jongste lid van NAVO na akkoord Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR/AFP) - Zweden kan toetreden tot de NAVO. Hongarije is als laatste lid van het bondgenootschap akkoord gegaan. De Zweedse premier Ulf Kristersson spreekt over een historische dag na de instemming door het Hongaarse parlement.

2 uur geleden
Hezbollah: zestig raketten afgevuurd op Israëlische basis

BEIROET (ANP/AFP) - Hezbollah zegt zestig raketten op een Israëlische militaire basis te hebben afgevuurd. Volgens de Libanese groepering gaat het om een vergeldingsactie voor eerdere Israëlische luchtaanvallen ver op Libanees grondgebied.

3 uur geleden