Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UNICEF: 20 miljoen kinderen lijden door droogte Hoorn van Afrika

UNICEF: 20 miljoen kinderen lijden door droogte Hoorn van Afrika

NAIROBI (ANP) - Meer dan 20 miljoen kinderen hebben te maken met de ernstige gevolgen van extreme droogte in het oosten van Afrika, de zogeheten Hoorn van Afrika. Volgens UNICEF is het aantal kinderen dat lijdt door de droogte sinds juli verdubbeld naar 20 miljoen. De kinderen hebben te maken met honger, dorst en ziektes.

De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties zegt dat de droogte al lange tijd niet zo erg is geweest. "Klimaatverandering, conflicten, wereldwijde inflatie en graantekorten hebben verwoestende gevolgen in de regio. Een duizelingwekkend aantal kinderen en gezinnen wordt tot het uiterste gedreven. Mensen sterven aan honger en ziektes of zijn ontheemd van huis en haard op zoek naar voedsel, water of grasland voor hun vee - als dat nog leeft", zegt directeur van UNICEF Nederland Suzanne Laszlo. De organisatie vraagt dringend om humanitaire hulp voor de regio.

De zwaarst getroffen landen zijn Somalië, Kenia en Ethiopië. Somalië en Ethiopië hebben ook te maken met gewapende conflicten binnen de landsgrenzen. Meer dan 2 miljoen mensen zijn binnen hun eigen land op de vlucht geslagen vanwege de droogte, in de hoop elders water en voedsel te vinden.

Een van de gevaren voor de kinderen is dat families ze inzetten om te werken, in plaats van dat ze naar school kunnen, schrijft UNICEF. Op dit moment gaan 2,7 miljoen kinderen niet meer naar school vanwege de extreme weersituatie, schrijft UNICEF. Nog eens 4 miljoen kinderen lopen hetzelfde risico. Ook komt het voor dat kinderen jong worden uitgehuwelijkt, zodat er een mond minder te voeden is. Daarnaast neemt seksueel misbruik van kinderen ook toe. Laszlo vreest voor een "verloren generatie van kinderen".

Meer uit Buitenland

Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker dertien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Een aantal inzittenden is gewond.

19 minuten geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

1 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

4 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

7 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

10 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

12 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

13 uur geleden