Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unibail-Rodamco-Westfield stijgt na vastgoeddeal, Alfen ook hoger

Unibail-Rodamco-Westfield stijgt na vastgoeddeal, Alfen ook hoger

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield was donderdag bij opening van de beurs in Amsterdam de sterkste stijger in de AEX-index. De onderneming maakte bekend winkelvastgoed in Californië definitief van de hand te hebben gedaan. Verder was energiespecialist Alfen een opvallende stijger na cijfers.

Het aandeel Unibail stond kort na de openingsbel ruim 4 procent hoger. Op het verkochte Santa Anita werd een prijskaartje van 537,5 miljoen dollar geplakt. Unibail heeft als doel voor 4 miljard dollar aan vastgoed te verkopen. Daarvan is bijna 3,2 miljard dollar gerealiseerd.

Chipfondsen ASML, ASMI en Besi stonden bij de stijgers in de AEX-index ondanks een tegenvallende handelsupdate van het Amerikaanse Nvidia. Die chipmaker kwam vooral met teleurstellende prognoses, waarmee de zorgen over een zwakkere chipmarkt toenamen. Zwaargewicht ASML won 0,2 procent. ASMI en Besi wonnen tot 1,2 procent. De AEX-index stond na een paar minuten handelen 0,6 procent hoger op 717,77 punten. Levensmiddelenconcern Unilever verloor 0,5 procent en was daarmee de sterkste daler.

Shell

Shell won 1,2 procent. Het olie- en gasconcern maakte bekend een langjarige overeenkomst te hebben getekend met Energy Transfer voor de afname van vloeibaar gemaakt aardgas van het lng-project Lake Charles in de Verenigde Staten.

Alfen won bij de middelgrote fondsen dik 6 procent. De onderneming wist de omzet flink op te voeren, geholpen door de grote vraag naar laadpalen. Naast de omzet verbeterde ook de winstgevendheid. Alfen is ook positiever gestemd over het hele jaar. De MidKap ging, geholpen door de koerssprong van Alfen, 1,2 procent vooruit tot 958,73 punten.

Duitse economie

De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent. Frankfurt won 0,8 procent na het bericht dat de Duitse economie in het tweede kwartaal toch een bescheiden groei liet zien. Bij een eerder raming werd nog een stagnatie gemeld.

Het Noorse Yara, een van 's werelds grootste kunstmestproducenten, gaat zijn productie noodgedwongen verder terugschroeven als gevolg van de torenhoge gasprijzen in Europa. De productiecapaciteit in Europa wordt verlaagd tot ongeveer 35 procent, maakte Yara bekend. Het aandeel Yara steeg in Oslo 0,1 procent.

De euro was weer iets meer waard dan de dollar en noteerde op 1,0017 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 95,29 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 101,80 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

49 minuten geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

19 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

23 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden