Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unibail koploper in groene AEX

Unibail koploper in groene AEX

AMSTERDAM (ANP) - Unibail-Rodamco-Westfield was maandag in trek op het Damrak. Beleggers reageerden op berichten dat de positie van de top van het winkelvastgoedfonds onhoudbaar is geworden. De Europese beurzen stonden in het groen. De aandacht bleef uitgaan naar de ontwikkelingen rond de virusuitbraak, na het positieve nieuws over een coronavaccin afgelopen week. Daarnaast verwerkten de markten een reeks van gunstige macro-economische cijfers uit China en Japan en het nieuws over een groot handelspact in de Aziatische regio.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 599,92 punten. De MidKap klom 1,2 procent tot 869,25 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield (plus 9,3 procent) was de grote winnaar in de AEX. Volgens de Franse krant Le Journal Du Dimanche moet het vastgoedconcern binnenkort mogelijk op zoek naar een nieuwe topman en financieel directeur. De positie van de top van het bedrijf lijkt onhoudbaar geworden doordat de aandeelhouders geen groen licht gaven voor de geplande aandelenemissie ter waarde van 3,5 miljard euro. Vrijdag trad president-commissaris Colin Dyer al terug.

PostNL

Wolters Kluwer sloot de rij met een verlies van dik 2 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. ASML won 0,4 procent. De Taiwanese chipmaker TSMC heeft volgens vakblad DigiTimes zeker dertien EUV-machines besteld bij de chipmachinefabrikant. TSMC is al langer een grote klant van ASML.

In de MidKap won PostNL ruim 2 procent. Het postbedrijf heeft zijn belang van 20 procent in de voormalige Italiaanse dochter Nexive verkocht. Poste Italiane, de grootste logistieke dienstverlener van Italiƫ, neemt Nexive in zijn geheel over. Afgelopen zomer verkocht PostNL al 80 procent van Nexive aan het Duitse Mutares. Dat belang gaat ook over naar de nieuwe eigenaar.

BBVA

In Madrid werd BBVA bijna 15 procent meer waard. De Spaanse bank verkoopt zijn activiteiten in de Verenigde Staten aan zijn Amerikaanse branchegenoot PNC voor bijna 12 miljard dollar. In Londen klom Vodafone 3,6 procent. De Britse telecomreus verhoogde zijn verwachtingen voor het hele jaar. Nexi won 3,1 procent in Milaan. De Italiaanse betalingsverwerker koopt zijn Deense betaalconcurrent Nets voor 7,8 miljard euro.

De euro was 1,1860 dollar waard, tegenover 1,1823 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,6 procent tot 41,19 dollar. Brentolie kostte 2,3 procent meer op 43,78 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

48 minuten geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

1 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

1 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

2 uur geleden
Amerikaanse toezichthouder beschuldigt Amazon van monopoliegedrag

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse mededingingswaakhond FTC beschuldigt Amazon van monopoliegedrag op het gebied van onlinemarktplaatsen. Volgens de toezichthouder, die hierbij samen optrekt met zeventien Amerikaanse staten, dwingt Amazon verkopers op zijn platform in feite om gebruik te maken van de eigen logistieke diensten en bezorgdiensten. In ruil daarvoor worden hun producten dan prominent op Amazon geplaatst. Ook wordt het Amazon kwalijk genomen dat het bedrijf verkopers straft die voor hun waar lagere prijzen hanteren op concurrerende sites.

4 uur geleden
Curatoren willen winkels Big Bazar

AMSTERDAM (ANP) - De overgebleven winkels van het failliet verklaarde Big Bazar blijven de komende tijd "zoveel mogelijk" open. Dat hebben curatoren Hanneke De Coninck en Wybe Mollema aangekondigd. Of er nog een doorstart inzit voor de koopjesketen en wat dit dan betekent voor de circa 900 resterende werknemers en de schuldeisers, durven ze nog niet te zeggen. Dat gaan ze eerst onderzoeken.

5 uur geleden
Beleggers schrikken van aankondiging luchtvaartmaatschappij SAS

STOCKHOLM (ANP) - De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS was dinsdag een grote verliezer op de Europese beurzen. In Stockholm zakte het aandeel zo'n 8 procent nadat SAS bekendmaakte dat de noodlijdende maatschappij meerdere biedingen van potentiƫle investeerders in overweging neemt. Analisten vrezen dat beleggers die nu aandelen in het bedrijf bezitten, straks mogelijk de dupe zullen zijn omdat de waarde van hun aandelen bij een deal flink kan verwateren.

5 uur geleden