Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unibail hekkensluiter in rode AEX

Unibail hekkensluiter in rode AEX

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam deed donderdag een stevige stap terug. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. Beleggers verwerkten de rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en de Bank of Japan. Beide grote centrale banken hielden het monetaire beleid ongewijzigd, waarbij de Fed verklaarde dat de rente in de Verenigde Staten nog jaren laag zal blijven. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield ging flink onderuit.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent lager op 552,48 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 822,45 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt zakten tot 1 procent. Londen verloor 0,9 procent voorafgaand aan de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Bank of England, die later op de dag bekend worden gemaakt.

Unibail-Rodamco-Westfield was hekkensluiter in de AEX met een verlies van bijna 7 procent. Het winkelvastgoedfonds wil zijn financiƫle positie versterken en geeft daar onder meer voor 3,5 miljard euro aan aandelen voor uit. Ook wil de onderneming bezittingen ter waarde van zo'n 4 miljard euro afstoten en worden het dividend en de investeringen teruggeschroefd. Alle besparingen moeten worden gebruikt om de schuldenlast terug te brengen.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal voerde de schaarse stijgers aan bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 1,7 procent. Bij de middelgrote bedrijven stond vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties onderaan met een min van 3,5 procent. Sterkste stijger was bodemonderzoeker Fugro met een plus van 2,2 procent. Bij de kleinere bedrijven verloor beursuitbater Euronext 1,6 procent na een adviesverlaging door HSBC.

In Frankfurt won Grenke 7 procent. Het Oostenrijkse lease- en financieringsbedrijf kelderde een dag eerder 40 procent. Grenke wordt door onderzoeksbedrijf Viceroy Research, dat eigendom is van de Britse shortseller Fraser Perring, beschuldigd van fraude. Perring kaartte eerder al de fraude bij het inmiddels failliete Duitse betalingsbedrijf Wirecard aan. Delivery Hero won 0,5 procent. De Duitse maaltijdbezorger neemt de Latijns-Amerikaanse activiteiten van branchegenoot Glovo over voor 230 miljoen euro.

De euro was 1,1786 dollar waard, tegen 1,1835 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 39,69 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 41,81 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

2 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

5 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

7 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

8 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden