Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unibail hekkensluiter in rode AEX

Unibail hekkensluiter in rode AEX

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam deed donderdag een stevige stap terug. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. Beleggers verwerkten de rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en de Bank of Japan. Beide grote centrale banken hielden het monetaire beleid ongewijzigd, waarbij de Fed verklaarde dat de rente in de Verenigde Staten nog jaren laag zal blijven. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield ging flink onderuit.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent lager op 552,48 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 822,45 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt zakten tot 1 procent. Londen verloor 0,9 procent voorafgaand aan de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Bank of England, die later op de dag bekend worden gemaakt.

Unibail-Rodamco-Westfield was hekkensluiter in de AEX met een verlies van bijna 7 procent. Het winkelvastgoedfonds wil zijn financiële positie versterken en geeft daar onder meer voor 3,5 miljard euro aan aandelen voor uit. Ook wil de onderneming bezittingen ter waarde van zo'n 4 miljard euro afstoten en worden het dividend en de investeringen teruggeschroefd. Alle besparingen moeten worden gebruikt om de schuldenlast terug te brengen.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal voerde de schaarse stijgers aan bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 1,7 procent. Bij de middelgrote bedrijven stond vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties onderaan met een min van 3,5 procent. Sterkste stijger was bodemonderzoeker Fugro met een plus van 2,2 procent. Bij de kleinere bedrijven verloor beursuitbater Euronext 1,6 procent na een adviesverlaging door HSBC.

In Frankfurt won Grenke 7 procent. Het Oostenrijkse lease- en financieringsbedrijf kelderde een dag eerder 40 procent. Grenke wordt door onderzoeksbedrijf Viceroy Research, dat eigendom is van de Britse shortseller Fraser Perring, beschuldigd van fraude. Perring kaartte eerder al de fraude bij het inmiddels failliete Duitse betalingsbedrijf Wirecard aan. Delivery Hero won 0,5 procent. De Duitse maaltijdbezorger neemt de Latijns-Amerikaanse activiteiten van branchegenoot Glovo over voor 230 miljoen euro.

De euro was 1,1786 dollar waard, tegen 1,1835 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 39,69 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 41,81 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

37 minuten geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

1 uur geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

1 uur geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

1 uur geleden
Bodycam in supermarkt is geen goed idee, volgens FNV

AMSTERDAM (ANP) - FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt "geen goed idee". De vakbond betwijfelt of het gebruik van de kleine camera's de-escalerend werkt, zoals supermarkt Dirk van den Broek beweert.

1 uur geleden
Unilever-topman predikt 'realistische' duurzaamheidsdoelen

LONDEN (ANP) - Topman Hein Schumacher van Unilever wil dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern voortaan vooral "realistische" doelen nastreeft op het gebied van duurzaamheid. In het verleden stelde het bedrijf "met opzet ambitieuze doelen", maar nu is het volgens de Nederlander zaak om op de kortere termijn concrete resultaten te boeken.

2 uur geleden
Facebook onder vuur om gerichte reclame over geaardheid

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Facebook mag geen openbare gegevens over seksuele geaardheid gebruiken voor persoonlijke advertenties, volgens een advies aan de hoogste Europese rechter. Volgens advocaat-generaal Athanasios Rantos van het Europese Hof van Justitie is dit in strijd met de Europese privacyregels.

2 uur geleden