Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unibail hekkensluiter in rode AEX

Unibail hekkensluiter in rode AEX

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam deed donderdag een stevige stap terug. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. Beleggers verwerkten de rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en de Bank of Japan. Beide grote centrale banken hielden het monetaire beleid ongewijzigd, waarbij de Fed verklaarde dat de rente in de Verenigde Staten nog jaren laag zal blijven. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield ging flink onderuit.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent lager op 552,48 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 822,45 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt zakten tot 1 procent. Londen verloor 0,9 procent voorafgaand aan de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Bank of England, die later op de dag bekend worden gemaakt.

Unibail-Rodamco-Westfield was hekkensluiter in de AEX met een verlies van bijna 7 procent. Het winkelvastgoedfonds wil zijn financiële positie versterken en geeft daar onder meer voor 3,5 miljard euro aan aandelen voor uit. Ook wil de onderneming bezittingen ter waarde van zo'n 4 miljard euro afstoten en worden het dividend en de investeringen teruggeschroefd. Alle besparingen moeten worden gebruikt om de schuldenlast terug te brengen.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal voerde de schaarse stijgers aan bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 1,7 procent. Bij de middelgrote bedrijven stond vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties onderaan met een min van 3,5 procent. Sterkste stijger was bodemonderzoeker Fugro met een plus van 2,2 procent. Bij de kleinere bedrijven verloor beursuitbater Euronext 1,6 procent na een adviesverlaging door HSBC.

In Frankfurt won Grenke 7 procent. Het Oostenrijkse lease- en financieringsbedrijf kelderde een dag eerder 40 procent. Grenke wordt door onderzoeksbedrijf Viceroy Research, dat eigendom is van de Britse shortseller Fraser Perring, beschuldigd van fraude. Perring kaartte eerder al de fraude bij het inmiddels failliete Duitse betalingsbedrijf Wirecard aan. Delivery Hero won 0,5 procent. De Duitse maaltijdbezorger neemt de Latijns-Amerikaanse activiteiten van branchegenoot Glovo over voor 230 miljoen euro.

De euro was 1,1786 dollar waard, tegen 1,1835 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 39,69 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 41,81 dollar per vat.

Meer uit Financieel

FNV dreigt met staking bij afhandelaar Swissport Cargo op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Vakbond FNV dreigt met stakingen bij vrachtafhandelbedrijf Swissport Cargo op Schiphol. De directie van het bedrijf krijgt van de bond nog tot woensdag halverwege de dag de tijd om in te gaan op eisen voor een nieuwe cao, anders zullen medewerkers hun werk neerleggen.

1 uur geleden
Timmermans doet handreiking om natuurherstelwet te redden

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.

2 uur geleden
Chemiebedrijven IMCD en DSM zetten AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag door forse koersverliezen van IMCD en DSM-Firmenich. De chemiebedrijven kampten met een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Croda International, die daarop bijna 14 procent verloor in Londen. IMCD en DSM-Firmenich raakten rond de 6 procent kwijt in Amsterdam.

3 uur geleden
UBS bereikt akkoord over verliesgarantie overname Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - UBS en de Zwitserse overheid hebben een akkoord bereikt over een dekking van de verliezen die de Zwitserse bank zou kunnen lijden als gevolg van de redding van zijn Credit Suisse. UBS heeft daarmee de laatste grote horde genomen om de historische overname van zijn branchegenoot af te ronden. Door de overname ontstaat een bankkolos die twee keer zo groot is als de gehele Zwitserse economie.

4 uur geleden
NS moet werknemers definitief toeslag betalen over alle vakantie

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.

4 uur geleden
Mogelijk doorbraak gesprekken tussen VDL en vakbonden rond Nedcar

HOLTUM (ANP) - Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".

4 uur geleden
Personeel veerdienst Ameland bezorgd over inkomen

UTRECHT (ANP) - Het personeel van Wagenborg Passagiersdiensten is bezorgd over hun inkomen, als het plan om veel veerdiensten naar Ameland te schrappen doorgaat. De circa 150 werknemers worden betaald voor het aantal uren dat zij werken. Als er vanaf 20 juni veel minder veren gaan varen, kunnen zij minder uren werken en verdienen ze veel minder. CNV Vakmensen wil garanties van Wagenborg voor de huidige arbeidsvoorwaarden, laat de bond vrijdag weten.

4 uur geleden