Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UNHCR: wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht

UNHCR: wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Voor het eerst zijn er meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd gedwongen op de vlucht. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, is die negatieve mijlpaal bereikt door dodelijke conflicten zoals de oorlog in Oekraïne.

Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen vindt dat dit record nooit gevestigd had mogen worden. "Dit moet dienen als een waarschuwing om gewelddadige conflicten op te lossen en te voorkomen."

Door de oorlog in Oekraïne zijn zo'n 8 miljoen mensen binnen het land zelf ontheemd. Daarnaast zijn meer dan 6 miljoen mensen naar andere landen gevlucht. Ook de conflicten in bijvoorbeeld Afghanistan, Burkina Faso en de Democratische Republiek Congo zorgden afgelopen jaar voor grote vluchtelingenstromen.

Dinsdag meldde het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC), onderdeel van de Noorse vluchtelingenraad, al dat bijna 60 miljoen mensen binnen hun eigen land ontheemd zijn. Het IDMC is een autoriteit op het gebied van interne ontheemding en publiceert daar jaarlijks cijfers over. UNHCR telt alle vluchtelingen binnen en buiten hun eigen landsgrenzen.

Meer uit Buitenland

Meer Amerikaanse troepen en materieel naar Europa

MADRID (ANP) - De Verenigde Staten sturen meer troepen, gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems naar Europa. Verder krijgt Polen een nieuw permanent hoofdkwartier, heeft president Joe Biden aangekondigd op de NAVO-top in Madrid.

44 minuten geleden
Widodo begint met 'vredesmissie' tussen Oekraïne en Rusland

KIEV (ANP/RTR/DPA) - De Indonesische president Joko Widodo is begonnen aan zijn bezoek aan Oekraïne woensdag. Het bezoek is onderdeel van Widodo's grotendeels zelfbenoemde rol als vredesonderhandelaar tussen Oekraïne en Rusland.

59 minuten geleden
Turkije wil uitlevering terreurverdachten van Finland en Zweden

ANKARA (ANP/AFP) - Turkije heeft Finland en Zweden om de uitlevering van 33 personen gevraagd die in Turkije worden verdacht van terrorisme. De uitleveringsverzoeken volgen op het besluit van president Erdogan om zijn verzet tegen NAVO-lidmaatschap van de twee landen op te geven.

2 uur geleden
Chinees ruimtevaartuig verzamelt beelden van heel Mars

BEIJING (ANP/RTR) - Een onbemand Chinees ruimtevaartuig heeft beeldmateriaal verzameld van de volledige planeet Mars, waaronder beelden van de zuidpool. Sinds begin vorig jaar cirkelde het ruimtevaartuig 1300 keer om de planeet, melden Chinese staatsmedia woensdag.

3 uur geleden
Meerdere doden door raketaanvallen in zuiden en midden Oekraïne

MIKOLAJIV (ANP/RTR) - Bij Russische raketaanvallen in het midden en zuiden van Oekraïne zijn zeker vijf mensen gedood. In de zuidelijke stad Mikolajiv werden raketten afgeschoten op een woonwijk en in Dnipro, in het midden van het land, zijn twee doden gevonden na een raketaanval.

4 uur geleden
Russisch leger wil strategische stad Lisitsjansk omsingelen

KIEV (ANP/DPA) - Het Russische leger wil de strategisch gelegen stad Lisitsjansk omsingelen, zegt de Oekraïense legerleiding. Momenteel wordt de stad vooral vanuit het zuiden belegerd. Lisitsjansk is de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk die nog in handen is van Oekraïne.

5 uur geleden
UNICEF: meer kindhuwelijken in Hoorn van Afrika door droogte

DEN HAAG (ANP) - UNICEF ziet een alarmerende toename van het aantal kindhuwelijken in de Hoorn van Afrika, waartoe Ethiopië, Somalië, Kenia en Zuid-Soedan behoren. Oorzaak is volgens de VN-kinderorganisatie de ernstigste droogte in veertig jaar in de regio. Die duwt gezinnen naar de rand van de afgrond, waardoor sommige ouders besluiten dochters van soms pas twaalf jaar uit te huwelijken aan veel oudere mannen.

7 uur geleden