Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UNHCR: meer dan 1 procent wereldbevolking op de vlucht

UNHCR: meer dan 1 procent wereldbevolking op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Het aantal mensen dat op de vlucht is vanwege conflicten, vervolging of andere redenen, is hoger dan ooit, stelt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in een jaarrapport. Het zou gaan om één op de 97 mensen in de wereld, ongeveer 79,5 miljoen mensen. Zij hebben steeds minder mogelijkheden om naar huis en haard terug te keren, aldus de UNHCR.

De toename van 70,8 miljoen vluchtelingen eind 2018 naar 79,5 miljoen eind 2019 komt vooral door de verslechterde situatie in Democratische Republiek Congo, de Sahel, Jemen en Syrië. Daarnaast is inmiddels van veel meer Venezolanen bekend dat zij hun land zijn ontvlucht vanwege de economische malaise en de maatschappelijke en politieke onrust.

Van alle ontheemden zijn er 45,7 miljoen op de vlucht binnen hun eigen land. De rest is in het buitenland, waarvan er 4,2 miljoen wachten op asiel.

Terugkeer

Het perspectief op terugkeer voor mensen op de vlucht is fors slechter geworden in de afgelopen tien jaar. In de jaren negentig keerde jaarlijks zo'n 15 miljoen ontheemden terug. In het laatste decennium daalde dat snel, naar 385.000 mensen.

Het aantal kinderen dat op de vlucht is, wordt geschat tussen de 30 miljoen en de 34 miljoen. Het aantal ouderen is naar verhouding juist laag, wat erop wijst dat zij juist overwegend achter blijven in de benarde situaties die mensen ontvluchten.

Veranderde realiteit

"We zijn getuige van een veranderde realiteit. Gedwongen ontheemding is tegenwoordig niet alleen veel meer wijdverspreid, het is ook niet langer een kortdurend of tijdelijk fenomeen," aldus de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi. "Je kunt van mensen niet verwachten dat ze jaren achtereen in een staat van onrust leven, zonder de kans om naar huis te keren, noch de hoop om een nieuwe toekomst elders op te bouwen."

Volgens Grandi is er "een meer open houding" ten opzichte van vluchtelingen nodig, "maar ook meer vastberadenheid om een uitweg te zoeken uit conflicten die jaren aanhouden en die aan de basis liggen van zulk immens lijden".

Meer uit Buitenland

Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

1 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

1 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

5 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

7 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

7 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

8 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

9 uur geleden