Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UNHCR: meer dan 1 procent wereldbevolking op de vlucht

UNHCR: meer dan 1 procent wereldbevolking op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Het aantal mensen dat op de vlucht is vanwege conflicten, vervolging of andere redenen, is hoger dan ooit, stelt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in een jaarrapport. Het zou gaan om één op de 97 mensen in de wereld, ongeveer 79,5 miljoen mensen. Zij hebben steeds minder mogelijkheden om naar huis en haard terug te keren, aldus de UNHCR.

De toename van 70,8 miljoen vluchtelingen eind 2018 naar 79,5 miljoen eind 2019 komt vooral door de verslechterde situatie in Democratische Republiek Congo, de Sahel, Jemen en Syrië. Daarnaast is inmiddels van veel meer Venezolanen bekend dat zij hun land zijn ontvlucht vanwege de economische malaise en de maatschappelijke en politieke onrust.

Van alle ontheemden zijn er 45,7 miljoen op de vlucht binnen hun eigen land. De rest is in het buitenland, waarvan er 4,2 miljoen wachten op asiel.

Terugkeer

Het perspectief op terugkeer voor mensen op de vlucht is fors slechter geworden in de afgelopen tien jaar. In de jaren negentig keerde jaarlijks zo'n 15 miljoen ontheemden terug. In het laatste decennium daalde dat snel, naar 385.000 mensen.

Het aantal kinderen dat op de vlucht is, wordt geschat tussen de 30 miljoen en de 34 miljoen. Het aantal ouderen is naar verhouding juist laag, wat erop wijst dat zij juist overwegend achter blijven in de benarde situaties die mensen ontvluchten.

Veranderde realiteit

"We zijn getuige van een veranderde realiteit. Gedwongen ontheemding is tegenwoordig niet alleen veel meer wijdverspreid, het is ook niet langer een kortdurend of tijdelijk fenomeen," aldus de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi. "Je kunt van mensen niet verwachten dat ze jaren achtereen in een staat van onrust leven, zonder de kans om naar huis te keren, noch de hoop om een nieuwe toekomst elders op te bouwen."

Volgens Grandi is er "een meer open houding" ten opzichte van vluchtelingen nodig, "maar ook meer vastberadenheid om een uitweg te zoeken uit conflicten die jaren aanhouden en die aan de basis liggen van zulk immens lijden".

Meer uit Buitenland

Britten die soep gooiden tegen Van Gogh schuldig aan vernieling

LONDEN (ANP) - Twee activisten van Just Stop Oil zijn door een jury in Londen schuldig bevonden aan opzettelijke vernieling voor het gooien van soep tegen het schilderij De Zonnebloemen (1888) van Vincent van Gogh. Dat deden ze in 2022 in het museum de National Gallery in de Britse hoofdstad.

40 minuten geleden
Verdachte opgepakt voor moord op ex-parlementariër Oekraïne

KYIV (ANP) - De Oekraïense politie heeft in Dnipro een verdachte opgepakt voor de moord op de voormalige ultrarechtse parlementariër Iryna Farion, meldt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ze werd 19 juli op straat vlak bij haar woning in Lviv in het hoofd geschoten en overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

2 uur geleden
18-jarige opgepakt voor hulp bij plannen aanslag op Spelen

PARIJS (ANP) - De Franse politie heeft donderdag een 18-jarige man gearresteerd die mogelijk heeft geholpen met het voorbereiden van een aanslag op de Olympische Spelen. Hij stond in contact met een leeftijdgenoot die eerder deze week werd aangehouden, melden Franse media.

4 uur geleden
NBC: Obama spreekt binnenkort steun uit aan Harris

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Barack Obama spreekt binnenkort publiekelijk zijn steun uit aan Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt NBC. De Amerikaanse tv-zender schrijft op basis van vier bronnen dat Obama zijn steun aan de vicepresident al privé heeft uitgesproken.

5 uur geleden
Dodental aardverschuivingen Ethiopië verder opgelopen

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - Het dodental door aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar bijna 260, meldt OCHA op basis van lokale autoriteiten. De VN-hulporganisatie verwacht een verdere stijging naar tot wel vijfhonderd.

5 uur geleden
Doden en gewonden in Taiwan door tyfoon Gaemi 

TAIPEI (ANP/DPA/AFP) - In Taiwan zijn zeker twee doden gevallen door tyfoon Gaemi. Er zijn minstens 279 gewonden geteld. Daarnaast worden negen bemanningsleden van een gezonken vrachtschip vermist. Door Gaemi zijn ook 21 mensen om het leven gekomen in de Filipijnen.

8 uur geleden
Poetin en Assad bespreken in Moskou situatie Midden-Oosten

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft op woensdag Bashar al-Assad, de president van Syrië, in Moskou ontmoet. Dit meldt Poetins persdienst op donderdag.

8 uur geleden