
Unesco Commissie: Nederland verzaakt bescherming erfgoed
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid "verzaakt internationale afspraken" over de bescherming van ons erfgoed in tijden van crisis. Die conclusie trekt de Nederlandse Unesco Commissie in een advies aan de politiek.
De commissie vindt dat de bescherming van erfgoed "weinig aandacht" krijgt binnen het Nederlandse veiligheidsbeleid. Zo staan het depot van het Rijksmuseum in Lelystad of de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, die de status heeft van Unesco Werelderfgoed, niet op de lijst van monumenten en collecties die in oorlogstijd beschermd moeten worden.
Het ontbreekt volgens het advies aan overzicht en coördinatie om de afspraken uit het zogeheten Unesco Haags Verdrag uit 1954 goed uit te voeren. "Een belangrijk onderdeel van de werking van het Haags Verdrag is het gebruik van blauw-witte schildjes om monumenten van betekenis te markeren, die in geval van crisis zoveel mogelijk ontzien of geëvacueerd moeten worden", schrijven de erfgoedhoeders. Het register van die schildjes blijkt echter "gedateerd en onvolledig".
'Onvrede kan zich richten op erfgoed'
Volgens de commissie "wordt gewapend conflict onterecht gezien als een ver-van-ons-bed-show". De afgelopen weken is volgens de opstellers van het advies wel duidelijk geworden dat ook in vredestijd "collectieve onvrede zich op erfgoed kan richten". Ze verwijzen naar het omhalen of bekladden van standbeelden in diverse landen.
Ook in Nederland werden onlangs beelden beklad, zoals dat van zeevaarder Piet Hein in Rotterdam. Actiegroep Helden van Nooit verklaarde dat te hebben gedaan omdat Hein volgens hen een moordenaar en een dief was en door zijn verovering van de Spaanse Zilvervloot in 1628 "een belangrijke wegbereider" was voor de latere slavenhandel, ook al was hij daar zelf niet bij betrokken.
Meer uit Binnenland
LEEUWARDEN (ANP) - In de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee hebben de nabestaanden in hun spreekrecht de schipper van de watertaxi en de kapitein van de snelboot opgeroepen hun fouten te erkennen. "Hoe moeilijk kan het zijn, om de verantwoordelijkheid voor je fouten te nemen", zei de vrouw die door de aanvaring zowel haar 46-jarige echtgenoot als 12-jarige zoon verloor.
17 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Voetballer Quincy Promes is dinsdag in het gerechtshof in Amsterdam verschenen voor een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen hem. De 33-jarige Promes wordt verdacht van cocaïnesmokkel en het neersteken van zijn neef. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot in totaal 7,5 jaar cel.
18 minuten geledenARNHEM (ANP) - Majoor Marco Kroon wordt niet vervolgd omdat hij ingreep toen actievoerders wilden demonstreren tijdens een toespraak van minister Ruben Brekelmans tijdens Bevrijdingsdag in Wageningen. De zaak tegen hem wordt geseponeerd, net als die tegen vijf demonstranten, meldt het Openbaar Ministerie.
24 minuten geledenARNHEM (ANP) - Nederlandse brandweerlieden gaan naar Spanje om hun collega's daar te helpen bij de bestrijding van natuurbranden. Dat gebeurt in de regio Galicië, in het noordwesten van Spanje, meldt de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV), waaronder de brandweerkorpsen vallen.
1 uur geledenZEIST (ANP) - Veertien soorten vogels legden 77 eieren voor de camera's van Beleef de Lente, waarmee mensen in vogelnesten door het hele land kunnen kijken. Dat zijn meer eieren dan ooit, meldt Vogelbescherming Nederland dinsdag. In totaal kwamen er 71 kuikens uit, die het nest allemaal hebben verlaten.
2 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De NS en Arriva zetten ook dit jaar in de dagen rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra treinen in van en naar Nijmegen. In de vroege ochtend rijdt de NS met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen. Overdag, 's avonds en in de nacht rijden er de hele week extra en langere treinen van en naar Nijmegen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
2 uur geleden