Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Unesco Commissie: Nederland verzaakt bescherming erfgoed

Unesco Commissie: Nederland verzaakt bescherming erfgoed

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid "verzaakt internationale afspraken" over de bescherming van ons erfgoed in tijden van crisis. Die conclusie trekt de Nederlandse Unesco Commissie in een advies aan de politiek.

De commissie vindt dat de bescherming van erfgoed "weinig aandacht" krijgt binnen het Nederlandse veiligheidsbeleid. Zo staan het depot van het Rijksmuseum in Lelystad of de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, die de status heeft van Unesco Werelderfgoed, niet op de lijst van monumenten en collecties die in oorlogstijd beschermd moeten worden.

Het ontbreekt volgens het advies aan overzicht en coördinatie om de afspraken uit het zogeheten Unesco Haags Verdrag uit 1954 goed uit te voeren. "Een belangrijk onderdeel van de werking van het Haags Verdrag is het gebruik van blauw-witte schildjes om monumenten van betekenis te markeren, die in geval van crisis zoveel mogelijk ontzien of geëvacueerd moeten worden", schrijven de erfgoedhoeders. Het register van die schildjes blijkt echter "gedateerd en onvolledig".

'Onvrede kan zich richten op erfgoed'

Volgens de commissie "wordt gewapend conflict onterecht gezien als een ver-van-ons-bed-show". De afgelopen weken is volgens de opstellers van het advies wel duidelijk geworden dat ook in vredestijd "collectieve onvrede zich op erfgoed kan richten". Ze verwijzen naar het omhalen of bekladden van standbeelden in diverse landen.

Ook in Nederland werden onlangs beelden beklad, zoals dat van zeevaarder Piet Hein in Rotterdam. Actiegroep Helden van Nooit verklaarde dat te hebben gedaan omdat Hein volgens hen een moordenaar en een dief was en door zijn verovering van de Spaanse Zilvervloot in 1628 "een belangrijke wegbereider" was voor de latere slavenhandel, ook al was hij daar zelf niet bij betrokken.

Meer uit Binnenland

Gemeente gaat in beroep tegen vonnis asielopvang Uden

UDEN (ANP) - De gemeente Maashorst gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die afgelopen vrijdag bepaalde dat de opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in het Brabantse Uden voorlopig niet doorgaat.

1 uur geleden
Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.

1 uur geleden
OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

3 uur geleden
Syriër uit Druten blijft vast voor seksueel geweld en foltering

DEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.

3 uur geleden
IND moet nog meer dan 44.000 asielaanvragen beoordelen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.

3 uur geleden
Maastunnel in januari paar weken dicht in zuidelijke richting

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers kunnen in de eerste weken van januari niet van noord naar zuid door de Rotterdamse Maastunnel rijden. De weg gaat dicht voor regulier onderhoud en vervanging van de vluchtdeuren in de tunnel.

4 uur geleden
Zeer zware spits verwacht op dinsdag door zware regenbuien

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat voorspelt een zeer zware spits op dinsdagavond. In de namiddag en de avond trekken zware regenbuien vanuit het zuidwesten over het land. Daarnaast is het na 16.30 uur al donker en is de dinsdagavondspits altijd relatief zwaar. Volgens Rijkswaterstaat kan er tot 600 kilometer file ontstaan op de rijkswegen.

4 uur geleden