Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Undercoverbeelden africhten olifanten: 'wreed en schokkend'

Undercoverbeelden africhten olifanten: 'wreed en schokkend'

DEN HAAG (ANP) - De internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection roept op een einde te maken aan het verhandelen en gebruiken van wilde dieren voor vermaak. Ze dringt er bij toeristen vooral op aan geen excursies meer te boeken zoals een ritje op een olifant in Thailand. De organisatie deelt filmbeelden uit dat land waarop te zien hoe babyolifanten worden 'getraind', nadat ze bij hun ouders zijn weggehaald. "Wreed en extreem schokkend", zegt World Animal Protection.

Er wordt hardhandig met touwen en kettingen aan de jonge olifanten gesjord, ze worden strak vastgebonden en geslagen met een stok met een haak. Het gebrul van de dieren is duidelijk te horen. In een van de fragmenten is te zien dat een olifant bloedt.

In een ander fragment wordt een olifant met een stok meerdere keren hard op het gedeelte boven de slurf geslagen. Ook is te zien hoe ze uiteindelijk kunstjes moeten doen, zoals op hun achterpoten staan en een hoepel om de slurf laten draaien.

De undercoverbeelden zijn verzameld tussen december 2018 en januari 2020 in de Thaise provincie Surin, zegt World Animal Protection. Het trainingsproces wordt 'the crush’ genoemd. De bedoeling is de wil van jonge olifanten te breken, aldus de organisatie, zodat de dieren zich voortaan onderdanig gedragen. De fragmenten die ze deelt, zijn volgens haar van acht verschillende olifantjes. "Niet al het beeld is openbaar gemaakt; sommige beelden zijn te schokkend", aldus een woordvoerster.

De dierenbeschermingsorganisatie roept dringend op om entertainment met wilde dieren in gevangenschap "uit te faseren - nog voordat het toerisme, na stilvallen door de coronacrisis, weer geleidelijk wordt hervat in Thailand en op andere vakantiebestemmingen".

Meer uit Binnenland

Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

5 minuten geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. Meerdere brandweerwagens zijn ter plaatse. Het is niet duidelijk of en hoeveel dieren er in de stal zijn. Vanwege de brand is het treinverkeer tussen Groningen en Leer (Duitsland) stilgelegd. Ook heeft Rijkswaterstaat de op- en afritten van de A7 bij Beerta afgesloten.

18 minuten geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

27 minuten geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

31 minuten geleden
Voldoende personeel strandtenten voor warm weekend

DEN HAAG (ANP) - Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

57 minuten geleden
Arnhem en netbeheerder proberen afsluiting energie te voorkomen

ARNHEM (ANP) - Arnhemse huishoudens die afgesloten dreigen te worden van energie, krijgen in het vervolg zowel van de gemeente als van netbeheerder Liander een brief waarin hulp wordt aangeboden. Liander heeft een speciaal team klaarstaan om te helpen bij problemen met de energierekening. De gemeente heeft teams die kunnen helpen bij alle eventuele schulden, inclusief de energienota. De gemeente en de netbeheerder vinden dat niemand letterlijk en figuurlijk in kou mag komen te staan, laat de gemeente weten.

1 uur geleden
Rellende AZ-aanhangers krijgen korte celstraffen en taakstraffen

ALKMAAR (ANP) - Zeven AZ-aanhangers die vastzaten voor hun rol bij de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United, komen op vrije voeten. De politierechter in Alkmaar veroordeelde ze dinsdag tot onvoorwaardelijke celstraffen gelijk aan de duur van hun voorarrest.

1 uur geleden