Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Undercoveragenten Museumplein hebben niet geprovoceerd'

'Undercoveragenten Museumplein hebben niet geprovoceerd'

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft korte metten gemaakt met "buitengewoon kwalijke complottheorieën" over de inzet van undercoveragenten (ook wel 'stillen' of 'romeo's' genoemd) tijdens de uit de hand gelopen demonstratie van zondag op het Museumplein in Amsterdam. Tijdens een raadsvergadering werd verwezen naar berichten op sociale media dat deze romeo's zelf zouden zijn begonnen met gewelddadigheden om demonstranten te provoceren. De burgemeester noemde deze suggestie "verfoeilijk".

"Het is goed dat ik hier helderheid over verschaf. Alleen al de suggestie dat politieagenten geweld uitlokken waar hun collega’s de dupe van worden en waarmee ze hun eigen eed zouden schenden, is bedroevend", aldus Halsema. "Deze aanhoudingseenheden doen waarnemingen tijdens grote demonstraties, juist om te voorkomen dat geweld wordt gebruikt. Zondag waren deze agenten vanzelfsprekend actief, en dat was noodzakelijk want er liepen mensen rond die geweld wilden gebruiken en daarvoor de middelen bij zich hadden."

Volgens Halsema waren er 37 undercoveragenten actief tijdens de demonstratie. Het politieoptreden heeft alles bij elkaar een half miljoen euro gekost, aldus Halsema. Ze wees erop dat de demonstratie zelf niet was verboden, maar dat alleen de locatie was verboden. De betogers hadden groen licht om in het Westerpark te demonstreren, maar dat wilden ze niet. Omdat ze vervolgens tegen de regels naar het Museumplein kwamen en er bovendien geweld dreigde, werd na voldoende waarschuwing hard opgetreden. Volgens de burgemeester waren er op zeker moment 2500 betogers bijeen.

Daadkracht

Halsema kreeg van vrijwel alle raadspartijen een compliment over haar daadkrachtige optreden tegen de demonstratie. Ze kon nog niets zeggen over hoe de aanpak zal zijn van een mogelijke nieuwe demonstratie. De organisator van de actie van afgelopen zondag, Michel Reijinga van Nederland in Verzet, zinspeelt op Facebook op een nieuwe bijeenkomst aanstaande zondag. Hij zegt dat hij gaat 'koffie drinken' op het Museumplein en dat anderen zelf maar moeten weten of ze dat ook gaan doen.

Donderdag overlegt de driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie daarover. Mogelijk wordt er gekozen voor preventief fouilleren. Maar "er is nog geen demonstratie aangemeld", zegt Halsema. "Mocht men ideeën hebben om te demonstreren: zorg dat er redelijk overleg kan plaatsvinden en dat er een ordedienst is. En bent u van plan spontaan in groten getale naar het Museumplein te komen: doet u dat alstublieft niet."

Halsema stond ook nog stil bij de politiepaarden die gewond zijn geraakt. Drie dieren zijn met ploertendoders op hun hoofd geslagen, één ervan zelfs vier keer. Halsema zei erg geschokt te zijn door de mishandeling van de paarden.

Meer uit Binnenland

Hulp afwijzen in Ter Apel 2022 was 'onbehoorlijk', zegt Ombudsman

DEN HAAG (ANP) - Overheidsinstanties hebben "onbehoorlijk en ongepast gehandeld" tijdens de crisissituatie in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Aangeboden hulpmiddelen werden van asielzoekers afgepakt en burgers die hulp boden, werden gewaarschuwd voor arrestatie. De Nationale Ombudsman veroordeelt het handelen van de overheidsinstanties destijds in het rapport 'Verboden hulp te bieden?'.

37 minuten geleden
Greenpeace eist in rechtszaal ambitieus stikstofplan van overheid

DEN HAAG (ANP) - Met een kort geding wil Greenpeace de overheid dwingen tot het maken van een plan om de stikstofbelasting van de natuur op korte termijn fors te verlagen. De milieuorganisatie wijst ter onderbouwing op onderzoek van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waar vorig jaar uit bleek dat de wettelijk vastgelegde doelen nog buiten bereik zijn. Het eerste tussendoel dat gemist dreigt te worden, is niet ver weg meer. Eind volgend jaar mag geen te grote hoeveelheid stikstof meer neerdalen in 40 procent van de natuurgebieden die daar gevoelig voor zijn.

3 uur geleden
Nieuwe uitspraak van hoogste rechter over derdelanders

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, doet donderdag een nieuwe uitspraak over de zogenoemde derdelanders. Zij zijn gevlucht uit Oekraïne en kregen in Nederland bescherming, maar het kabinet heeft besloten die opvang te stoppen. De vluchtelingen vechten dat aan. De uitspraak komt om 10.00 uur.

3 uur geleden
Jeugdautoriteit: financiële problemen in jeugdhulp steeds erger

DEN HAAG (ANP) - Instellingen in de jeugdhulp komen in steeds grotere financiële problemen. Daarvoor waarschuwt de Jeugdautoriteit, die voor de overheid de sector in de gaten moet houden. De organisaties kampen met hoog ziekteverzuim en hoge energielasten. Daarnaast zijn ze meer geld kwijt door een afgesproken loonsverhoging voor medewerkers. In de coronajaren kregen ze financiële steun, maar die is weggevallen.

5 uur geleden
Steeds meer 65-plussers op de motor

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

5 uur geleden
Ruim een kwart meer asielzoekers dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Bijna 9000 mensen hebben in januari, februari en maart asiel aangevraagd in Nederland. Dat is 29 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

5 uur geleden
Q-koorts aangetroffen op Gelders melkschapenbedrijf

DEN HAAG (ANP) - Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw. De risico's voor de volksgezondheid voor de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

7 uur geleden