Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Umc's verzetten zich tegen sluiting van hun kinderhartchirurgie

Umc's verzetten zich tegen sluiting van hun kinderhartchirurgie

DEN HAAG (ANP) - Academische ziekenhuizen die hun afdeling kinderhartchirurgie moeten opgeven, zijn niet van plan zich daar zonder slag of stoot bij neer te leggen. "Wij accepteren niet dat deze zorg uit het noorden verdwijnt en dat zou de Tweede Kamer ook niet moeten accepteren", reageert bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) Ate van der Zee op het besluit. Het LUMC in Leiden vindt het ook een "onbegrijpelijke beslissing".

De nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers liet dinsdagavond weten dat hij bij de beslissing van zijn voorganger blijft om de betreffende zorg te concentreren in Rotterdam en Utrecht. Dat is volgens hem onvermijdelijk om goede zorg te garanderen. Als een ziekenhuis operaties vaker uitvoert, is dat doorgaans goed voor de kwaliteit. Daar denkt het UMCG niet anders over, maar het ziekenhuis vindt dat de minister meer oog moet hebben voor de impact die het besluit heeft op "de kwaliteit van de geneeskundige zorg voor kinderen in het noorden in het algemeen". Die is volgens het UMCG "gigantisch".

Kuipers was tot voor kort zelf bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, het grootste academische ziekenhuis van het land. Daar blijft de kinderhartchirurgie wel voortbestaan, maar in Groningen, Leiden en Amsterdam wordt deze complexe zorg weggehaald.

Juridische stappen

De plaats van de centra die nog kinderhartchirurgie blijven uitvoeren, is volgens Kuipers niet het belangrijkste. "Hoe ongemakkelijk het ook is: de geografische spreiding is bij de concentratie van deze vorm van zorg niet van doorslaggevend belang", liet hij aan de Tweede Kamer weten. Kinderhartoperaties zijn in de meeste gevallen planbaar.

Bestuursvoorzitter Douwe Biesma van het LUMC bereidt juridische stappen voor, zei hij tegen vakblad Zorgvisie. "Als het nodig is, gaan we zeker naar de rechter." Samen met het Amsterdam UMC begon het LUMC eerder een petitie tegen het besluit, dat zij "oneerlijk" vinden. De twee ziekenhuizen runnen samen een centrum voor aangeboren hartafwijkingen.

Een deel van de zorg voor mensen met een aangeboren hartafwijking, waarbij het zowel om kinderen als om volwassenen gaat, blijft wel in de verschillende umc's beschikbaar. Zij blijven diagnostiek, voor- en nazorg en controles doen.

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

2 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

3 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

3 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

3 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

3 dagen geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

4 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

4 dagen geleden