Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Umc's verzetten zich tegen sluiting van hun kinderhartchirurgie

Umc's verzetten zich tegen sluiting van hun kinderhartchirurgie

DEN HAAG (ANP) - Academische ziekenhuizen die hun afdeling kinderhartchirurgie moeten opgeven, zijn niet van plan zich daar zonder slag of stoot bij neer te leggen. "Wij accepteren niet dat deze zorg uit het noorden verdwijnt en dat zou de Tweede Kamer ook niet moeten accepteren", reageert bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) Ate van der Zee op het besluit. Het LUMC in Leiden vindt het ook een "onbegrijpelijke beslissing".

De nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers liet dinsdagavond weten dat hij bij de beslissing van zijn voorganger blijft om de betreffende zorg te concentreren in Rotterdam en Utrecht. Dat is volgens hem onvermijdelijk om goede zorg te garanderen. Als een ziekenhuis operaties vaker uitvoert, is dat doorgaans goed voor de kwaliteit. Daar denkt het UMCG niet anders over, maar het ziekenhuis vindt dat de minister meer oog moet hebben voor de impact die het besluit heeft op "de kwaliteit van de geneeskundige zorg voor kinderen in het noorden in het algemeen". Die is volgens het UMCG "gigantisch".

Kuipers was tot voor kort zelf bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, het grootste academische ziekenhuis van het land. Daar blijft de kinderhartchirurgie wel voortbestaan, maar in Groningen, Leiden en Amsterdam wordt deze complexe zorg weggehaald.

Juridische stappen

De plaats van de centra die nog kinderhartchirurgie blijven uitvoeren, is volgens Kuipers niet het belangrijkste. "Hoe ongemakkelijk het ook is: de geografische spreiding is bij de concentratie van deze vorm van zorg niet van doorslaggevend belang", liet hij aan de Tweede Kamer weten. Kinderhartoperaties zijn in de meeste gevallen planbaar.

Bestuursvoorzitter Douwe Biesma van het LUMC bereidt juridische stappen voor, zei hij tegen vakblad Zorgvisie. "Als het nodig is, gaan we zeker naar de rechter." Samen met het Amsterdam UMC begon het LUMC eerder een petitie tegen het besluit, dat zij "oneerlijk" vinden. De twee ziekenhuizen runnen samen een centrum voor aangeboren hartafwijkingen.

Een deel van de zorg voor mensen met een aangeboren hartafwijking, waarbij het zowel om kinderen als om volwassenen gaat, blijft wel in de verschillende umc's beschikbaar. Zij blijven diagnostiek, voor- en nazorg en controles doen.

Meer uit Gezond

RIVM blijft mpox-versie in gaten houden na eerste geval Duitsland

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft de verspreiding van mpox in de gaten houden. Dit verandert niet nu een nieuwe variant van het virus voor het eerst in een buurland is vastgesteld. Duitsland bevestigde dinsdag het eerste geval van de clade Ib, die al langer rondgaat in Afrikaanse landen.

21 uur geleden
Longfonds: langer toelaten vervuilende wagens 'klap in gezicht'

AMERSFOORT (ANP) - "Een klap in het gezicht van de inwoners van grote steden", zo noemt directeur van het Longfonds Károly Illy de mogelijke Kamermeerderheid voor het blijven toestaan van bedrijfswagens met uitlaatgassen in de binnenstad. Een aantal steden wil vrachtauto's en bestelbusjes per 1 januari uit sommige wijken weren.

23 uur geleden
Meer ziekmeldingen bij begin herfst, vooral griepachtige klachten

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

1 dag geleden
Agema: voorbereiding pandemie betalen lastig, maar moet lukken

DEN HAAG (ANP) - Het wordt lastig om geld te vinden om na 2025 het programma ter voorbereiding op een mogelijke pandemie in de lucht te houden, maar het moet lukken. Dat zei zorgminister Fleur Agema voor aanvang van de ministerraad. Vorige week reageerden zorgorganisaties en zelfs Agema's voorganger Ernst Kuipers zeer kritisch toen bleek dat hier 300 miljoen euro op werd bezuinigd. Daarop beloofde de zorgminister op zoek te gaan naar "alternatieve financiering".

2 dagen geleden
Aidsfonds: stijging hiv-diagnoses is zorgwekkend

AMSTERDAM (ANP) - Aidsfonds-Soa Aids Nederland maakt zich zorgen over nieuwe cijfers van Stichting HIV Monitoring. Die laten zien dat de daling in het jaarlijks aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland niet doorzet. Ook valt op dat het aandeel jonge mannen die seks hebben met mannen (MSM) met een nieuwe hiv-diagnose toeneemt. "Zorgwekkend", vindt Aidsfonds-directeur Mark Vermeulen.

2 dagen geleden
Onderzoek: gebruik fillers en botox flink gestegen

ROTTERDAM (ANP) - Steeds meer mensen laten zich behandelen met fillers of botox. Tussen 2019 en 2022 steeg het gebruik van fillers met 80 procent en het aantal behandelingen met botox verdubbelde, meldt het Erasmus MC Rotterdam op basis van onderzoek.

3 dagen geleden
Inwoners Noord-Limburg hoeven kraanwater niet meer te koken

HORST AAN DE MAAS (ANP) - Inwoners van de Noord-Limburgse gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas hoeven kraanwater niet meer eerst te koken voordat ze het drinken. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) meldt vrijdag dat het kookadvies per direct is opgeheven.

4 dagen geleden