
Umc's Leiden, Amsterdam en Utrecht samen in hart- en kinderzorg
LEIDEN (ANP) - De universitaire medische centra in Leiden, Amsterdam en Utrecht gaan hun krachten bundelen op het gebied van academische hart- en kinderzorg. "Om de gewenste kwaliteit en toegankelijkheid van academische hart- en kinderzorg in Nederland te garanderen, kostbare kinder-ic-capaciteit te behouden en aanpalende zorg (zoals voor kinderen met kanker) te waarborgen, slaan de umc's van Leiden, Utrecht en Amsterdam de handen ineen", aldus een woordvoerder van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Demissionair zorgminister Ernst Kuipers kreeg deze zomer van de voorzieningenrechter te horen dat hij door mocht gaan met zijn plan om kinderhartchirurgie te centraliseren. Hierdoor zijn operaties aan aangeboren hartafwijkingen straks nog maar op twee plekken mogelijk, Groningen en Rotterdam. De operaties aan aangeboren hartafwijkingen bij kinderen kunnen nu nog op vier locaties worden uitgevoerd: in het Erasmus MC in Rotterdam, het UMC Groningen, het UMC Utrecht en in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL), opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC.
Leiden, Amsterdam en Utrecht willen nu "huidige kennis en kunde uit kinderhartchirurgie en hartkatheterisatie concentreren in één cluster". De kinderhartchirurgische teams uit Utrecht en Leiden/Amsterdam werken volgens de plannen vanaf het eerste kwartaal in 2024 vanuit één team op twee locaties, zo is de bedoeling. "Door de concentratie van zeldzame ingrepen op één locatie, zoals de Norwood (Utrecht) en de Nikaidoh (Leiden), kunnen unieke expertises en opleidingsmogelijkheden voor de zorg behouden blijven", zo is de gedachte.
Bezwaren
De centra in Utrecht, Leiden en Amsterdam hebben al lang bezwaren tegen de plannen van Kuipers en die komen weer aan de orde tijdens een nieuwe, meer inhoudelijke behandeling door de rechter op 30 november. Een woordvoerder van het LUMC benadrukt dat de drie niet tegen concentratie zijn, maar dat ze veel nadelen zien in de plannen van de minister. Ze denken met de donderdag gepresenteerde plannen zelf een veel beter alternatief te hebben.
Het is "goed om te zien dat deze partijen de samenwerking op dit gebied opzoeken", reageert het ministerie van VWS. "Natuurlijk is het doel dat niet alleen deze drie centra maar alle betrokken centra gaan samenwerken in een landelijk netwerk, dit is een mooie stap in die richting. De complexe operaties bij patiënten met een aangeboren hartafwijking zullen op twee locaties worden geconcentreerd: in Groningen en in Rotterdam. We gaan er vanuit dat de samenwerking met deze centra daar de volgende stap is".
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Door de warmte is de luchtkwaliteit in heel Nederland vrijdag slecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt daarom voor smog door ozon in het hele land. Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt meerdere meldingen van mogelijk cannabis in Haribo-snoep. Dat laat een woordvoerder weten nadat RTL Nieuws had bericht over een tweede geval waarbij een kind in Zeeland in coma is geraakt, mogelijk door het eten van besmet snoepgoed. De woordvoerder zegt niet over hoeveel en om wat voor nieuwe meldingen het gaat, omdat de onderzoeken nog lopen en dus nog niet duidelijk is of en welk verband er is.
5 dagen geledenWAGENINGEN (ANP) - Vaccins zijn sneller en goedkoper te maken door een aanpassing van het baculovirus. Dat virus wordt gebruikt om cellen aan te zetten tot het maken van specifieke eiwitten voor vaccins. Maar naast de gewenste virusachtige deeltjes die nodig zijn voor een werkend vaccin, maakt het virus ook veel virusdeeltjes aan die lastig uit het vaccin te krijgen zijn. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben nu een methode bedacht om vaccins te maken zonder baculovirusvervuiling.
6 dagen geledenBREDA (ANP) - De cannabis die in colasnoepjes van Haribo is gevonden, is daar niet tijdens de productie in terechtgekomen. Dat laat de snoepfabrikant weten na onderzoek naar de herkomst van de besmetting.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid, VVD) verwacht snel met regelgeving te kunnen komen om de hoeveelheid nicotine te beperken in nicotinesticks en andere vergelijkbare producten. Dat laat hij weten in een reactie op een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waaruit naar voren komt dat er op dit moment veel te veel nicotine in deze sticks zit.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - De zorg heeft donderdag een plan gepresenteerd om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. "Herkennen, erkennen, bespreken", is het motto, "wij willen dat onopmerkzaamheid voor altijd verdwijnt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Sporters zouden minder hun hoofd moeten gebruiken om bijvoorbeeld een bal te koppen, en dat kan door spelregels te veranderen. Lichtere ballen kunnen ook helpen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. De raad zegt dat 'hoofdcontact' het risico op dementie kan vergroten.
1 week geleden