Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Umc's beginnen met expertisecentra voor betere post-covid-zorg

Umc's beginnen met expertisecentra voor betere post-covid-zorg

DEN HAAG (ANP) - De universitaire medische centra in Maastricht, Amsterdam en Rotterdam (Erasmus MC) gaan binnen enkele weken expertisecentra opzetten om de zorg voor post-covid-patiënten te organiseren in hun regio. Binnen enkele maanden volgen ook de andere umc's, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief. Het doel is een landelijk dekkend netwerk waar kennis en ervaring over post-covid-verschijnselen worden verzameld en gedeeld.

Dijkstra heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met de koepelorganisatie voor de umc's (NFU), verschillende organisaties en anderen die betrokkenen zijn bij de zorg voor mensen die langdurige of blijvende ernstige klachten hebben overgehouden aan corona. Tot nu toe is de zorg en behandeling van post-covid-klachten versnipperd en niet altijd passend, omdat er nog te weinig kennis is over de verschillende verschijnselen.

De minister is blij dat de umc's het voortouw nemen bij de expertisecentra, wat ze hun ook had gevraagd. De universitaire medische centra kunnen nieuwe ziektebeelden onderzoeken en de kennis delen met huisartsen, ziekenhuizen, revalidatiezorg, paramedici en patiëntenverenigingen. Ze is tevreden dat er een intensieve samenwerking is ontstaan tussen patiënten, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, zorgaanbieders, koepelorganisaties, onderzoekers en de hulpstichting voor coronapatiënten C-support om te komen tot een samenhangende aanpak.

Meer uit Gezond

Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

1 dag geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

2 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

2 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

2 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

2 dagen geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

2 dagen geleden
Schouwen-Duiveland houdt toch enige medisch-specialistische zorg

ZIERIKZEE (ANP) - Inwoners van Schouwen-Duiveland behouden toch nog een bescheiden vorm van medisch-specialistische zorg in de buurt. Op een zorgpunt in Zierikzee, waar ook onder meer de huisartsenpost is gevestigd, kunnen inwoners vanaf september terecht voor poliklinische spreekuren. Ziekenhuis Adrz heeft dat woensdag bekendgemaakt. Specialismen als interne geneeskunde, oncologie, cardiologie en neurologie krijgen er een plaats.

3 dagen geleden