Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UMCG: levers kunnen langer bewaard worden voor transplantatie

UMCG: levers kunnen langer bewaard worden voor transplantatie

GRONINGEN (ANP) - Donorlevers kunnen veel langer in een zogeheten perfusiemachine worden bewaard dan gedacht, zonder dat dit invloed heeft op de veiligheid van de ontvangers van de lever. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dankzij de langere bewaarduur kunnen leverdonaties bijvoorbeeld worden uitgesteld tot de volgende ochtend.

Het Groningse ziekenhuis onderzoekt sinds november 2020 of het veilig is om donorlevers langer te bewaren in een perfusiemachine, waarmee donororganen goed blijven dankzij een behandeling met zuurstofrijke vloeistof. Als er een donorlever beschikbaar kwam, werd in sommige gevallen direct geopereerd en in andere gevallen werd de lever tot de volgende dag in de machine bewaard. Het onderzoek liet zien dat er voor de ontvangers van de donorlevers geen verschil was tussen direct of later opereren. De lever werd soms tot wel twintig uur bewaard, aldus het ziekenhuis.

Er zijn veel voordelen dat levers langer kunnen worden bewaard, vertelt Vincent de Meijer, hoogleraar chirurgie en hoofd van het levertransplantatie-programma in het UMCG. "Midden in de nacht opereren is hierdoor niet meer nodig. Groot voordeel hiervan is dat er tijdens de nachtdienst minder teams nodig zijn. Verder hoeven we bij complicaties of onverwachte gebeurtenissen tijdens de operaties geen extra collega's meer op te roepen. Dit omdat ze overdag al in het ziekenhuis zijn. Het leidt bovendien tot fittere operatieteams en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van alle direct betrokkenen."

Normaal gesproken zijn donorlevers buiten het lichaam maximaal zes tot tien uur te bewaren. Het UMCG zegt wereldwijd het eerste ziekenhuis te zijn dat de perfusiemachine gebruikt om de lever gekoeld te bewaren en de levertransplantaties standaard overdag in te plannen. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties wordt een transplantatie direct uitgevoerd, vertelt De Meijer.

Meer uit Gezond

Vaccineren tegen polio in Gaza uitgesteld om aanhoudend geweld

GAZA-STAD (ANP) - De volgende ronde van een vaccinatiecampagne tegen polio in het noorden van de Gazastrook wordt noodgedwongen uitgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt onder meer escalerend geweld, intense bombardementen en het uitblijven van humanitaire gevechtspauzes als redenen.

23 minuten geleden
Advies: bereid je voor op meer meldingen van seksueel geweld

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen maken melding van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag en hun aantal zal de komende jaren blijven groeien. Omdat hulpinstanties vrezen de groei niet aan te kunnen moet de hulpverlening worden uitgebreid, vindt een belangrijke adviseur van het kabinet.

3 uur geleden
Werkdruk gehandicaptenzorg nog verder opgelopen, aldus bond

UTRECHT (ANP) - De werkdruk in de gehandicaptenzorg is volgens een meerderheid van de werknemers daar (64 procent) de laatste twee jaar nog verder opgelopen, zegt FNV Zorg & Welzijn. De bond hield een enquête onder 12.394 van zulke hulpverleners. Veel van de ondervraagden (37 procent) spelen met de gedachte de gehandicaptenzorg te verlaten.

20 uur geleden
RIVM blijft mpox-versie in gaten houden na eerste geval Duitsland

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft de verspreiding van mpox in de gaten houden. Dit verandert niet nu een nieuwe variant van het virus voor het eerst in een buurland is vastgesteld. Duitsland bevestigde dinsdag het eerste geval van de clade Ib, die al langer rondgaat in Afrikaanse landen.

21 uur geleden
Eerste besmetting nieuwe mpox-variant in Duitsland

BERLIJN (ANP) - In Duitsland is een eerste besmetting vastgesteld met de nieuwe variant van mpox. Dat meldt het Robert Koch Instituut, dat stelt dat het mpoxgeval afgelopen vrijdag is waargenomen.

22 uur geleden
Longfonds: langer toelaten vervuilende wagens 'klap in gezicht'

AMERSFOORT (ANP) - "Een klap in het gezicht van de inwoners van grote steden", zo noemt directeur van het Longfonds Károly Illy de mogelijke Kamermeerderheid voor het blijven toestaan van bedrijfswagens met uitlaatgassen in de binnenstad. Een aantal steden wil vrachtauto's en bestelbusjes per 1 januari uit sommige wijken weren.

23 uur geleden
Meer ziekmeldingen bij begin herfst, vooral griepachtige klachten

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

1 dag geleden