Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UMCG doet mee aan groot internationaal onderzoek naar Covid-19

UMCG doet mee aan groot internationaal onderzoek naar Covid-19

GRONINGEN (ANP) - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doet mee aan een driejarig internationaal onderzoek naar Covid-19. In dit onderzoek dat donderdag is begonnen, combineren 26 partners uit 15 landen hun kennis, kunde en vooral ook hun data. Door de gegevens bij elkaar te brengen en te analyseren hopen de onderzoekers de huidige pandemie beter te begrijpen en beter te kunnen aanpakken.

De Europese Unie heeft bijna 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het UMCG doet mee met een team van interdisciplinaire onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie en de afdeling Genetica. Het project staat onder leiding van de Universiteit van Verona in Italië.

"Dit onderzoek biedt ons broodnodige antwoorden om goed te reageren op de huidige coronaviruspandemie, maar ook de mogelijkheid om lessen te trekken uit de huidige crisis waarmee we beter voorbereid zijn op nieuwe en toekomstige bedreigingen voor de volksgezondheid van vergelijkbare omvang", stelt Alex Friedrich, hoofd van de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie.

Meer uit Binnenland

Bijlmervliegramp herdacht: 'Nog elk jaar voel je het verdriet'

AMSTERDAM (ANP) - Honderden buurtbewoners en nabestaanden hebben woensdagavond de vliegramp in de Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost herdacht. Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg. "Ieder jaar opnieuw voel je hier het verdriet, nog na 31 jaar", zei stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing.

9 minuten geleden
Kamer wil poliklinieken voor patiënten met langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er poliklinieken komen voor patiënten met langdurige covid. Een voorstel hiertoe heeft Nico Drost, Kamerlid voor de ChristenUnie, woensdagavond in de Kamer gedaan.

14 minuten geleden
Voorlopig geen NIOD-onderzoek naar verleden Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies begint voorlopig geen onderzoek naar het verleden van prins Bernhard. Als er een verzoek komt naar aanleiding van de vondst van de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van de echtgenoot van koningin Juliana, wordt dat in overweging genomen. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten.

18 minuten geleden
Raad van State: fiscus zette ons op verkeerde been met invordering

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State heeft lange tijd niet geweten dat de terugvordering van kinderopvangtoeslagen de betrokken ouders in diepe financiële ellende stortte. Dat kwam omdat de Belastingdienst op de zitting altijd meldde dat er een betalingsregeling zou komen, "maar er werd ons een ander verhaal verteld dan in werkelijkheid gebeurde", zei voorzitter Bart Jan van Ettekoven, sinds 2017 voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid onderzoekt.

36 minuten geleden
Rutte: fraudeaanpak geen groot thema in beginjaren als premier

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte weerspreekt het beeld dat fraude met uitkeringen en toeslagen een groot thema was bij de vorming van zijn eerste twee kabinetten. Het ministerie van Sociale Zaken kreeg weliswaar opdracht met fraudebestrijding 180 miljoen euro te bezuinigen, maar op het grote geheel was dat volgens hem "verwaarloosbaar".

1 uur geleden
COA: net genoeg plek in Ter Apel, opvanglocatie Leeuwarden vol

TER APEL (ANP) - Om te voorkomen dat er komende nacht mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt een deel van de asielzoekers woensdag overgebracht naar de zogeheten wachtkamer in Assen. Ook zijn er mensen overgeplaatst naar reguliere asielzoekerscentra in Nederland. Het WTC-complex in Leeuwarden, dat sinds dinsdag ook dient als wachtkamer voor asielzoekers, is vol, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

1 uur geleden
Kamerleden willen onderzoek naar NSDAP-verleden prins Bernhard

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte moet een onderzoek laten instellen naar het NSDAP-verleden van prins Bernhard, willen Kamerleden van D66, Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA. Zij hebben dit verzoek via Kamervragen aan de demissionair premier gedaan, bevestigen ze na berichtgeving van het AD. Woensdag maakte de historicus Flip Maarschalkerweerd bekend dat hij de originele lidmaatschapskaart heeft gevonden van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler.

2 uur geleden