
UM erkent betalen losgeld aan cybercriminelen
MAASTRICHT (ANP) - De Universiteit Maastricht (UM) heeft 197.000 euro betaald aan de hackers van de computersystemen van de onderwijsinstelling om weer toegang tot de systemen te kunnen krijgen. De universiteit erkende dit woensdag bij monde van vicevoorzitter Nick Bos van het college van bestuur. Eerder meldde het onafhankelijke universiteitsblad De Observant al dat er losgeld was betaald, maar de universiteit wilde dat toen bevestigen noch ontkennen.
Het gijzelvirus legde de systemen van de universiteit wekenlang lam. De universiteit zag naar eigen zeggen geen andere oplossing dan te betalen.
De cybercriminelen drongen de systemen van de universiteit binnen nadat iemand op een laptop een link had aangeklikt van een phishingmail. Vanaf dat moment kon een Oost-Europese groep cybercriminelen infiltreren in de servers van de universiteit. Op 23 december legden ze de boel lam. De hackers wisten de antivirussoftware uit te schakelen. Uiteindelijk werden 267 servers van de UM versleuteld.
Grace-RAT
Twee digitale experts van het bedrijf Fox IT zeiden woensdag tijdens een bijeenkomst van de UM dat een groep criminelen van de organisatie Grace-RAT achter de aanval op de UM zit. Zij staan ook wel bekend als TA505. Sinds 2014 heeft deze bende een groot aantal financiële en andere instellingen aangevallen.
Volgens Fox IT waren bij de UM niet alle upgrades tijdig uitgevoerd toen de aanval plaatsvond. De UM telt 1650 Windows-servers en 7300 Windows-werkplekken. Ten tijde van de aanval hadden niet alle servers een upgrade gekregen, zodat de indringers via de verouderde systemen konden toeslaan.
1000 malware-aanvallen per dag
Bovendien stond een deel van de back-up online, zodat de indringers die back-up konden versleutelen en de UM niet meer in staat was het hele systeem te herstellen. De UM gaat voortaan alle back-ups ook offline parkeren.
Volgens een woordvoerder van de UM worden per seconde 30.000 verdachte netwerkpakketten tegengehouden. Per dag krijgt de UM te maken met gemiddeld 1000 malware-aanvallen, met pieken tot 1400.
Niet alles was gekaapt, benadrukt Bos. Het gros van de onderzoeksdata bleef buiten schot. Volgens Fox IT werd met name het Windows-netwerk platgelegd, zodat dagelijkse werkzaamheden niet meer konden worden uitgevoerd.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De nieuwste verdachte in de moordzaak van Peter R. de Vries beschikte over een netwerk van personen en bankrekeningen in Nederland, waarmee hij afgeschermd andere verdachten in de zaak kon betalen. Dat stelde het Openbaar Ministerie donderdag tijdens een eerste zitting tegen Raily B.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) met extra bezuinigingen is aangenomen door de Tweede Kamer. Aangezien ook GroenLinks-PvdA voorstemde, lijkt de begroting ook in de Eerste Kamer een meerderheid te krijgen.
34 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - Bij de Nijmeegse Vierdaagse zijn dit jaar iets minder nationaliteiten aanwezig dan vorig jaar, toen er sprake was van een recordaantal van 86. Marsleider Henny Sackers zei tijdens een persconferentie dat mensen van 82 nationaliteiten meedoen aan het wandelevenement. Voor het eerst doet iemand mee uit Vanuatu, in de Stille Oceaan.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft chemiefabriek Chemours in Dordrecht opnieuw dwangsommen opgelegd, dit keer om diverse kleine overtredingen van de regels. De dwangsommen variëren van 10.000 tot 15.000 euro per overtreding. Chemours moet betalen als het dezelfde fouten maakt of verzuimt om maatregelen te nemen om dit te voorkomen.
39 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De 65-jarige medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten, is op vrije voeten. Ab el M. werd in oktober 2023 opgepakt op Schiphol, toen hij naar Marokko wilde reizen. Sindsdien zat hij in voorlopige hechtenis. De rechtbank Rotterdam heeft nu besloten "dat het persoonlijk belang van de verdachte bij invrijheidstelling inmiddels zwaarder is gaan wegen dan het strafvorderlijk belang".
40 minuten geledenUTRECHT (ANP) - In de provincie Utrecht gaat een Drinkwaterraad ervoor zorgen dat er vanaf 2030 voldoende drinkwater beschikbaar is. De raad moet procedures versnellen om nieuwe drinkwaterbronnen te vinden en kijkt ook naar nieuwe manieren om water te zuiveren en mogelijkheden om drinkwater te besparen. De Drinkwaterraad komt in september voor het eerst bijeen, meldt de provincie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In een "aanzienlijk deel" van de geseponeerde zaken heeft het Openbaar Ministerie (OM) geen sepotbrief gestuurd naar verdachte en slachtoffer. Dat meldt Edwin Bleichrodt, procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad, donderdag in een rapport. Een sepot is het besluit om niet verder te gaan met een strafzaak. In 2024 deed het OM 39,7 procent van de zaken af met een sepot.
1 uur geleden