
UM erkent betalen losgeld aan cybercriminelen
MAASTRICHT (ANP) - De Universiteit Maastricht (UM) heeft 197.000 euro betaald aan de hackers van de computersystemen van de onderwijsinstelling om weer toegang tot de systemen te kunnen krijgen. De universiteit erkende dit woensdag bij monde van vicevoorzitter Nick Bos van het college van bestuur. Eerder meldde het onafhankelijke universiteitsblad De Observant al dat er losgeld was betaald, maar de universiteit wilde dat toen bevestigen noch ontkennen.
Het gijzelvirus legde de systemen van de universiteit wekenlang lam. De universiteit zag naar eigen zeggen geen andere oplossing dan te betalen.
De cybercriminelen drongen de systemen van de universiteit binnen nadat iemand op een laptop een link had aangeklikt van een phishingmail. Vanaf dat moment kon een Oost-Europese groep cybercriminelen infiltreren in de servers van de universiteit. Op 23 december legden ze de boel lam. De hackers wisten de antivirussoftware uit te schakelen. Uiteindelijk werden 267 servers van de UM versleuteld.
Grace-RAT
Twee digitale experts van het bedrijf Fox IT zeiden woensdag tijdens een bijeenkomst van de UM dat een groep criminelen van de organisatie Grace-RAT achter de aanval op de UM zit. Zij staan ook wel bekend als TA505. Sinds 2014 heeft deze bende een groot aantal financiƫle en andere instellingen aangevallen.
Volgens Fox IT waren bij de UM niet alle upgrades tijdig uitgevoerd toen de aanval plaatsvond. De UM telt 1650 Windows-servers en 7300 Windows-werkplekken. Ten tijde van de aanval hadden niet alle servers een upgrade gekregen, zodat de indringers via de verouderde systemen konden toeslaan.
1000 malware-aanvallen per dag
Bovendien stond een deel van de back-up online, zodat de indringers die back-up konden versleutelen en de UM niet meer in staat was het hele systeem te herstellen. De UM gaat voortaan alle back-ups ook offline parkeren.
Volgens een woordvoerder van de UM worden per seconde 30.000 verdachte netwerkpakketten tegengehouden. Per dag krijgt de UM te maken met gemiddeld 1000 malware-aanvallen, met pieken tot 1400.
Niet alles was gekaapt, benadrukt Bos. Het gros van de onderzoeksdata bleef buiten schot. Volgens Fox IT werd met name het Windows-netwerk platgelegd, zodat dagelijkse werkzaamheden niet meer konden worden uitgevoerd.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 75 mensen aangehouden bij een pro-Palestijnse demonstratie bij een vestiging van de Universiteit Leiden aan de Turfmarkt in Den Haag. 74 van hen zijn opgepakt voor vernieling, een voor doxing, meldt de politie.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse politie heeft een Bulgaarse verdachte in beeld voor betrokkenheid bij de moord op de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi (52) in 2017. De man zit in het buitenland in de gevangenis voor een andere moord. Nederlandse rechercheurs hebben de verdachte gesproken, meldt de politie dinsdag.
12 uur geledenHEILOO (ANP) - In het Noord-Hollandse Heiloo is dinsdagavond een vrouw om het leven gekomen door een aanrijding met een trein. De politie meldt dat ze aan de zijkant van een langsrijdende trein werd meegesleurd. Volgens de politie lijkt het erop dat er sprake is van een noodlottig ongeval.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Faunabescherming gaat bezwaar maken tegen de vergunning die de provincie Gelderland afgeeft om een wolf in Nationaal Park De Hoge Veluwe te doden. De organisatie gaat de rechtbank om een ordemaatregel vragen waardoor er meer tijd komt om naar de vergunning te kijken, meldt voorzitter Niko Koffeman.
15 uur geledenASSEN (ANP) - Drenthe trekt meer geld uit voor dierhouders die subsidie willen aanvragen om wolfwerende rasters neer te zetten. De komende maanden is 600.000 euro extra beschikbaar, bovenop de 565.000 euro die begin dit jaar werd vrijgemaakt voor het plaatsen van de hekken die dieren moeten beschermen tegen wolvenaanvallen. De provincie doet dat omdat er veel belangstelling is voor de subsidieregeling.
15 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland geeft een vergunning af om een "probleemwolf" dood te schieten. Het dier beet volgens de provincie op 13 april een hardloopster op de Veluwe. De Faunabeheereenheid Gelderland krijgt nu toestemming om de wolf te doden. "De ingreep is noodzakelijk om verdere risico's voor de openbare veiligheid weg te nemen", aldus de provincie.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bewoners en ondernemers van een gedeeltelijk ingestort huizenblok aan de Tarwekamp in Den Haag hoeven dit jaar geen erfpacht, onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing te betalen. De gemeente heeft dat besloten naar aanleiding van de dodelijke explosies in december.
16 uur geleden