Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UM erkent betalen losgeld aan cybercriminelen

UM erkent betalen losgeld aan cybercriminelen

MAASTRICHT (ANP) - De Universiteit Maastricht (UM) heeft 197.000 euro betaald aan de hackers van de computersystemen van de onderwijsinstelling om weer toegang tot de systemen te kunnen krijgen. De universiteit erkende dit woensdag bij monde van vicevoorzitter Nick Bos van het college van bestuur. Eerder meldde het onafhankelijke universiteitsblad De Observant al dat er losgeld was betaald, maar de universiteit wilde dat toen bevestigen noch ontkennen.

Het gijzelvirus legde de systemen van de universiteit wekenlang lam. De universiteit zag naar eigen zeggen geen andere oplossing dan te betalen.

De cybercriminelen drongen de systemen van de universiteit binnen nadat iemand op een laptop een link had aangeklikt van een phishingmail. Vanaf dat moment kon een Oost-Europese groep cybercriminelen infiltreren in de servers van de universiteit. Op 23 december legden ze de boel lam. De hackers wisten de antivirussoftware uit te schakelen. Uiteindelijk werden 267 servers van de UM versleuteld.

Grace-RAT

Twee digitale experts van het bedrijf Fox IT zeiden woensdag tijdens een bijeenkomst van de UM dat een groep criminelen van de organisatie Grace-RAT achter de aanval op de UM zit. Zij staan ook wel bekend als TA505. Sinds 2014 heeft deze bende een groot aantal financiële en andere instellingen aangevallen.

Volgens Fox IT waren bij de UM niet alle upgrades tijdig uitgevoerd toen de aanval plaatsvond. De UM telt 1650 Windows-servers en 7300 Windows-werkplekken. Ten tijde van de aanval hadden niet alle servers een upgrade gekregen, zodat de indringers via de verouderde systemen konden toeslaan.

1000 malware-aanvallen per dag

Bovendien stond een deel van de back-up online, zodat de indringers die back-up konden versleutelen en de UM niet meer in staat was het hele systeem te herstellen. De UM gaat voortaan alle back-ups ook offline parkeren.

Volgens een woordvoerder van de UM worden per seconde 30.000 verdachte netwerkpakketten tegengehouden. Per dag krijgt de UM te maken met gemiddeld 1000 malware-aanvallen, met pieken tot 1400.

Niet alles was gekaapt, benadrukt Bos. Het gros van de onderzoeksdata bleef buiten schot. Volgens Fox IT werd met name het Windows-netwerk platgelegd, zodat dagelijkse werkzaamheden niet meer konden worden uitgevoerd.

Meer uit Binnenland

Kabinet gaat met Israël praten over onderdelen F-35

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat met Israël praten over het weer doorleveren vanuit Nederland van onderdelen voor de F-35 gevechtsvliegtuigen. Dat is door de rechter verboden, maar mag wel als de vliegtuigen niet worden ingezet voor operaties in de Gazastrook. Demissionair premier Mark Rutte is niet positief over het gesprek. Hij denkt niet dat Israël zit te wachten op deze beperking, zei hij in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Kamer wil ook op internet geen reclames meer voor online gokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat gokbedrijven ook op internet geen reclames meer mogen maken voor onlinekansspelen. Een SP-motie die het kabinet oproept tot een uitbreiding van het reclameverbod voor online gokken is dinsdag aangenomen. Eerder werd op verzoek van de Kamer al een verbod ingesteld op reclames voor online gokken op televisie, op posters en bushokjes.

1 uur geleden
Tweede Kamer wil op termijn af van adoptie kind uit buitenland

DEN HAAG (ANP) - Adoptie van kinderen uit het buitenland moet op termijn niet meer plaatsvinden, vindt de Tweede Kamer. Een voorstel van de SP hiertoe haalde dinsdag een meerderheid. De motie verzoekt het kabinet om met een nieuw plan te komen waarin de zogeheten interlandelijke adoptie "op zorgvuldige wijze" wordt afgebouwd.

3 uur geleden
Warmtenetsubsidie moet Gronings aardbevingsdorp van gas afhelpen

GRONINGEN/EEMSDELTA (ANP) - Met 2 miljoen euro subsidie van de provincie Groningen kan het 'aardbevingsdorp' Loppersum verdergaan met de aanleg van een warmtenet. De gemeente Eemsdelta, waar Loppersum onder valt, wil de voorziening in februari 2025 klaar hebben.

4 uur geleden
Ede zoekt nog plaatsen voor zo'n honderd Oekraïners uit Harskamp

EDE (ANP) - Ede zoekt nog plaatsen voor ongeveer honderd Oekraïners die nu op Legerplaats Harskamp in het gelijknamige dorp wonen. Defensie wil het militaire oefenterrein in juli zelf weer gaan gebruiken. Een deel van de gebouwen op de legerplaats is sinds 2022 in gebruik voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er woonden sindsdien ruim vierhonderd mensen.

5 uur geleden
Ov drie grote steden zaterdag ook stil om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder van RET. GVB zegt dat al het openbaar vervoer in de hoofdstad voor drie minuten wordt stilgezet.

5 uur geleden
Drie Nederlandse militairen gewond tijdens oefening in Duitsland

DEN HAAG (ANP) - Bij een botsing in Duitsland zijn drie Nederlandse militairen gewond geraakt. Ze moesten naar het ziekenhuis voor behandeling, meldt het ministerie van Defensie dinsdag. Twee andere militairen liepen bij het ongeval in Altmark blauwe plekken op.

5 uur geleden