Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ultimatum Veiligheidsregio Groningen rondom Ter Apel is van tafel

Ultimatum Veiligheidsregio Groningen rondom Ter Apel is van tafel

GRONINGEN (ANP) - De Veiligheidsregio Groningen heeft vertrouwen in de door het kabinet aangekondigde maatregelen om de asielcrisis te bezweren. Een eerder gesteld ultimatum is van tafel, zegt een woordvoerster van de Groningse burgemeester Koen Schuiling.

Schuiling, voorzitter van de veiligheidsregio, zei afgelopen woensdag dat het kabinet opvang moet regelen voor ongeregistreerde buitenslapers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Hij stelde een ultimatum, zonder precies aan te geven wat eventuele vervolgstappen zouden zijn.

Vrijdag werd bekend dat het ministerie van Defensie een locatie beschikbaar gaat stellen waar asielzoekers kunnen worden ondergebracht. Vanuit die plek zullen ze naar het aanmeldcentrum worden gebracht zodat ze zich kunnen laten registeren. Verder is er geld en steun toegezegd voor verbeterde asieltoegang.

Emmen

"Wij denken dat dit een goed begin is van een oplossing is voor het probleem in Ter Apel. Wat ons betreft hoe eerder hoe liever, maar we snappen dat dit even wat tijd kost om het logistiek in te richten en hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken", aldus de woordvoerster.

RTL Nieuws meldde vrijdag dat de extra noodopvang opgezet zal worden in de gemeente Emmen, maar die gemeente zegt van niks te weten. "Wij zijn verrast door de berichtgeving in de media dat de noodopvang van Ter Apel in onze gemeente komt", stelt de gemeente. Emmen zegt hierover geen besluit te hebben genomen of toezeggingen te hebben gedaan.

Extra schoongemaakt

Toch maakt de Veiligheidsregio Groningen zich hierover geen zorgen en heeft die er vertrouwen in dat het geregeld wordt.

Omdat vrijdag de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) alarm had geslagen bij gezondheidsminister Ernst Kuipers en Schuiling over de gezondheidssituatie op het terrein bij het aanmeldcentrum is de veiligheidsregio zaterdag bezig om de situatie te verbeteren. Er wordt extra schoongemaakt en er worden extra dixies geplaatst, aldus de woordvoerster.

De bedoeling is dat de extra opvanglocatie binnen een week is opgetuigd door Defensie. De veiligheidsregio hoopt dat er tot die tijd "zo min mogelijk" buitenslapers zullen zijn bij Ter Apel. "Wij zijn samen met het COA constant aan het kijken waar mensen de nacht kunnen doorbrengen en staan voortdurend met gemeenten in contact om ze onder te kunnen brengen."

Meer uit Binnenland

Geluidsproblemen verstoren 'EU-examen' Wopke Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.

4 uur geleden
Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.

5 uur geleden
College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

10 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

10 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

10 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

10 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

11 uur geleden