Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ultimatum Statenleden: FVD-referendum Baudet moet van tafel

Ultimatum Statenleden: FVD-referendum Baudet moet van tafel

DEN HAAG (ANP) - Statenleden van Forum voor Democratie eisen dat het bestuur het referendum over partijboegbeeld Thierry Baudet intrekt. Drie leden van de Overijsselse fractie dreigen het bestuur aansprakelijk te stellen als het bestuur doorgaat met de ledenraadpleging over het partijleiderschap van Baudet. Het instrument van een "bindend referendum" en de functie van "partijleider" staan allebei niet in de regels van de partij, legt fractievoorzitter Johan Almekinders uit. "En de ledenregistratie is natuurlijk een chaos."

Bovendien "wordt er helemaal geen alternatief geboden", zegt Almekinders na berichtgeving door NRC. "Het partijbestuur gaat van inconsequentie naar inconsequentie. Hoe kun je nou op zo'n korte termijn een referendum houden?" Statenlid Stijn Hesselink en burgerlid (iemand die een Statenfractie ondersteunt) Theo Nuijten hebben ook ondertekend. Almekinders meldt dat een soortgelijke brief door "meerdere FVD-politici" is gestuurd, zoals kandidaat-Kamerlid Jan Cees Vogelaar en de inmiddels onafhankelijke Utrechtse Statenfractie (waar ook senator Nicki Pouw-Verweij deel van uitmaakt).

Als het bestuur niet voor de nacht van woensdag op donderdag bekend maakt af te zien van het referendum, "dan ligt de weg open om dit juridisch aan te vechten", zegt Almekinders. Hij hekelt het feit dat FVD-leden volgens hem geen echte keuze hebben. Best wat FVD'ers zouden misschien liever willen dat Joost Eerdmans of Pouw-Verweij het roer zou overnemen.

Toezicht door notaris

Het referendum zou volgens de briefschrijvers alleen eventueel kunnen doorgaan als mensen de kans krijgen zich als tegenkandidaat te melden, het ledenbestand door een onafhankelijke accountant is vastgesteld en het zeker is dat alle FVD'ers kunnen stemmen, en alleen echte leden hun stem kunnen uitbrengen. Ook zou een notaris toezicht moeten houden en moet de partij volledige garanties geven dat de stemmen niet geopenbaard worden en dat het onmogelijk is de stemming te manipuleren.

Aan geen van deze waarborgen is voldaan, concludeert Almekinders. Met het onzorgvuldige referendum handelt het bestuur volgens hem "onrechtmatig jegens de vereniging en jegens de leden. Ik en/of andere leden kunnen dan de strafbaarheid van uw handelwijze nader onderzoeken". Het bestuur noemde de aanstaande ledenraadpleging eerder "de enige juiste stap voorwaarts".

Meer uit Politiek

Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

1 dag geleden
FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

1 dag geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

1 dag geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

1 dag geleden
Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal woensdag in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten".

1 dag geleden
De Vries: aanpak toeslagenfraude kan niet zonder risicoselectie

DEN HAAG (ANP) - Om fraude met toeslagen te kunnen aanpakken is "toch een soort risicoselectie nodig". Dat zegt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een debat met de Tweede Kamer. Verschillende partijen wilden van haar weten of de Dienst Toeslagen wel over de juiste instrumenten beschikt om misbruik en fraude op te sporen.

1 dag geleden
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren geschopt en van een trap geduwd. Partijen willen dat het kabinet met meer plannen tegen geweld in het ov komt, en eerder genomen maatregelen sneller uitvoert.

1 dag geleden