Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Uitzetting jonge asielzoeker alleen bij opvang in terugkeerland’

'Uitzetting jonge asielzoeker alleen bij opvang in terugkeerland’

LUXEMBURG (ANP) - Een onbegeleide minderjarige asielzoeker mag alleen worden uitgezet als is vastgesteld dat er in het land van terugkeer geschikte opvang is. Dat stelt een belangrijke adviseur van het Europees Hof van Justitie op vragen van de Nederlandse rechter. De rechters van het hof in Luxemburg volgen dergelijke adviezen veelal.

De zaak draait om een man uit Guinee die als gevolg van onder meer seksueel misbruik in Amsterdam met ernstige psychische klachten kampt. Hij vroeg als 15-jarige asiel aan, wat werd afgewezen. In de beroepszaak vroeg de rechtbank Den Haag om advies bij het EU-hof, om helder te krijgen hoe het zit met de opvang bij uitzetting naar het land van herkomst of elders buiten de EU.

De advocaat-generaal van het hof stelt dat EU-regels een lidstaat verplichten te onderzoeken of er geschikte opvang is voordat iemand wordt uitgezet. De Nederlandse autoriteiten hadden de uitzetting tijdelijk uitgesteld, maar het is volgens de advocaat-generaal van het hof na een terugkeerbesluit niet toegestaan daarmee te wachten tot de betrokkene meerderjarig is, wat volgens de Nederlandse rechter het geval was. Dan is het onderzoek naar geschikte opvang namelijk niet meer verplicht.

Geschikte opvang

Uitstel mag alleen als is vastgesteld dat er geen geschikte opvang is voor de minderjarige in het land van terugkeer, aldus de adviseur.

De in 2002 geboren man stelt overigens dat hij niet weet waar zijn ouders zijn en dat hij ze ook niet zou herkennen. Ook zegt hij niet te weten of er andere familieleden zijn. Hij heeft verklaard dat hij het pleeggezin waarbij hij in Nederland woont als zijn familie beschouwt.

Meer uit Binnenland

Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

3 uur geleden
Brennerautobahn weer open, vakantiegangers kunnen naar huis

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

3 uur geleden
3000 gedupeerden van Babboe-bakfiets melden zich op website

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 3000 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld via de website bakfietsclaim.nl, meldt het advocatenkantoor Birkway dat het meldpunt vrijdag heeft gelanceerd. Op de website wordt onder meer geïnventariseerd hoeveel gedupeerden er zijn en worden de problemen met de bakfietsen in kaart gebracht.

8 uur geleden
Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

10 uur geleden
Verdachten van rellen Eritreeërs Den Haag blijven in cel

DEN HAAG (ANP) - Twee mannen die woensdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag blijven in de cel. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie.

11 uur geleden
Tien grote opvanglocaties COA sluiten begin april

DEN HAAG (ANP) - De tien relatief grootste opvanglocaties voor honderden asielzoekers in Nederland waarvan de contracten begin april aflopen, liggen in de gemeenten Amsterdam, Biddinghuizen, Nijmegen, Breda, Almere, Assen, Goes, Den Bosch en Schagen. Dat blijkt uit data van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), opgevraagd door het ANP. De noodopvang in Amsterdam is na het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel de grootste opvanglocatie in Nederland.

13 uur geleden
Van der Staaij: voortvarendheid nodig in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SGP-voorman Kees van der Staaij kijkt "met grote belangstelling, maar ook met onrust" naar het verloop van de kabinetsformatie. Hij mist voortvarendheid en waarschuwt dat het schadelijk is voor het vertrouwen in de overheid als het proces zich voortsleept.

13 uur geleden