Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitzendbureaus ABU koppelen huur los van arbeidscontract

Uitzendbureaus ABU koppelen huur los van arbeidscontract

LIJNDEN (ANP) - Uitzendbureaus die lid zijn van koepelorganisatie ABU verplichten zich voortaan om het arbeidscontract voor arbeidsmigranten te scheiden van het huurcontract. Dit moet voorkomen dat uitzendkrachten uit het buitenland meteen dakloos raken als ze hun baan verliezen.

Een woordvoerster van ABU zegt dat veel leden de huur en het arbeidscontract al scheiden. Het zou dus vooral om een formalisering gaan. De belangenorganisatie met zo'n 520 uitzendbureaus als lid maakt de stap bekend in de aanloop naar het debat in de Tweede Kamer over goed verhuurderschap.

De ABU zegt zo'n 65 procent van de Nederlandse uitzendbureaus te vertegenwoordigen. Er zijn bij de organisatie vooral zorgen over uitzendbureaus die niet zijn ingeschreven bij de ABU of branchevereniging NBBU.

Onder de radar

Bij dat deel dat "onder de radar" opereert zouden de meeste misstanden met arbeidsmigranten plaatsvinden, bijvoorbeeld op het vlak van uitbuiting of slechte woonomstandigheden, stelt een ABU-woordvoerster. De organisatie pleit daarom al langer voor meer handhaving door de Arbeidsinspectie.

Ook zijn leden van de ABU voorstander van een verplicht certificaat om een uitzendbureau te mogen beginnen. Nu mag nog iedereen een uitzendbureau beginnen, maar een wetsvoorstel dat dit voorjaar naar de Tweede Kamer gaat moet daar verandering in brengen.

Meer uit Financieel

Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

23 minuten geleden
Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

2 uur geleden
Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

3 uur geleden
Duitse export gedaald, ook import afgenomen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in oktober gedaald onder druk van een lagere uitvoer naar andere landen van de Europese Unie. Ook de import van de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland ging omlaag.

4 uur geleden
Rabobank biedt hypotheekklanten 1000 euro isolatiebudget

UTRECHT (ANP) - Rabobank komt een groep hypotheekklanten tegemoet met een budget van 1000 euro voor de isolatie van hun woning. Het gaat specifiek om eigenaren van woningen met energielabels G of F. De bank, die voor het initiatief 125 miljoen euro uittrekt, wil daarmee naar eigen zeggen "de verduurzaming van de woningmarkt versnellen".

4 uur geleden
AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

5 uur geleden
Milieu Centraal: zonnepaneel goedkoper, inleg eerder terugverdiend

UTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

5 uur geleden