Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitval dreigt onder ic-verpleegkundigen bij tweede piek

Uitval dreigt onder ic-verpleegkundigen bij tweede piek

NIJMEGEN/ROTTERDAM (ANP) - Er is een grote kans dat gespecialiseerde ic-verpleegkundigen gaan uitvallen als de ziekenhuizen weer vol raken bij een tweede coronapiek. De eerste piek heeft voor veel mentale klachten gezorgd. Tachtig procent van de ic-verpleegkundigen ziet op tegen een nieuwe golf, terwijl bijna een derde heeft overwogen om te stoppen met het werk op de intensive care als gevolg van de coronacrisis.

Het Nijmeegse Radboudumc en het Erasmus MC uit Rotterdam hebben na de eerste coronapiek onderzocht hoe het met de ic-verpleegkundigen gaat. Aan het onderzoek deden ook de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de beroepsvereniging voor ic-verpleegkundigen V&VN-IC mee.

Het onder hoge druk werken tijdens de eerste piek heeft voor driemaal zoveel stress gezorgd, blijkt uit het onderzoek. Bijna 30 procent van de verpleegkundigen heeft last van angst, 20 procent meldt symptomen van depressie en ruim 20 procent kampt met symptomen van posttraumatische stress (ptss). Veel verpleegkundigen waren erg bang om zelf besmet te raken of hun naasten te besmetten.

Het is volgens onderzoeksleider en verplegingswetenschapper Mark van den Boogaard van het Radboudumc belangrijk dat ic-verpleegkundigen voldoende collega's hebben, steun krijgen van de leiding en genoeg vakantie kunnen nemen. Bijna 90 procent van de ic-verpleegkundigen werkte tijdens de eerste piek vooral op de Covid-units. Een kwart maakte overuren of draaide diensten van 12 uur. "Als we een tweede piek krijgen, zal de capaciteit in ziekenhuizen mogelijk juist afnemen door ziekte en uitval van de verpleegkundigen. En zonder verpleegkundigen is uitbreiding van ic-bedden onmogelijk", waarschuwt hij.

Aan het onderzoek deden vooral mensen uit de 'brandhaardgebieden' Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Zuid-Holland mee. Het merendeel is vrouw, gediplomeerd ic-verpleegkundige en ongeveer 45 jaar. Dat is een goede afspiegeling van de Nederlandse ic-verpleegkundigen, aldus de onderzoekers.

Meer uit Gezond

Advies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

LEEUWARDEN (ANP) - De GGD in Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die water hebben gedronken uit twee vaarten waarin verhoogde concentraties PFOS zijn aangetroffen. Volgens de GGD Fryslân zijn ook in de eieren hoge concentraties van deze PFAS-vorm gemeten. Het gaat om kippen die scharrelen rond de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden.

2 dagen geleden
Eerste gesprek voor mensen met problemen wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de knoop zitten, kunnen vanaf volgend jaar een verkennend gesprek krijgen. Daarin kijken deskundigen wat de beste manier is om ze te helpen, om te voorkomen dat hun problemen erger worden en ze uiteindelijk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) belanden. Om de drempel te verlagen, wordt dat gesprek vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

2 dagen geleden
Studie: pessimisme over maatschappij verkleint kans op ouderschap

TILBURG (ANP) - Jongvolwassenen die de toekomst van de volgende generatie somber inzien, zien volgens onderzoek van Tilburg University vaker af van het krijgen van kinderen dan mensen die positievere verwachtingen hebben. "Voor mensen met een pessimistische blik op de toekomst geldt dat het niet alleen bij praten blijft", stelt onderzoeker Katya Ivanova. De kans dat zij aan het ouderschap beginnen, is daadwerkelijk kleiner.

3 dagen geleden
Kant-en-klaarmaaltijden vaak ongezonder dan beweerd

DEN HAAG (ANP) - Veel kant-en-klaarmaaltijden van onlineaanbieders blijken ongezonder dan beweerd. Dat meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. De bond onderzocht 224 bezorgmaaltijden van vijftien verschillende onlinediensten. Daarvan bleken er maar acht een gezonde maaltijd te zijn volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

3 dagen geleden
Ook geluidsoverlast Tata Steel levert gezondheidsproblemen op

HAARLEM (ANP) - Industrie in de IJmond en dan vooral de fabriek van Tata Steel zorgt voor forse geluidsoverlast en wat bij inwoners van het gebied tot gezondheidsschade leidt. In Wijk aan Zee, waar eerder is vastgesteld dat de uitstoot van de staalfabriek de levensverwachting verlaagt, ondervindt 30 procent van de inwoners ernstige hinder. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG).

4 dagen geleden
Kritiek Rekenkamer op beleid overheid in begindagen coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de begindagen van de coronacrisis te weinig gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, concludeert de Algemene Rekenkamer. Zo werd oud-DSM-topman Feike Sijbesma benoemd tot speciaal gezant, terwijl zijn broer een hoge functie bij vaccinontwikkelaar AstraZeneca had. "Het ministerie had bij het aantreden van Sijbesma geen gesprek met hem gevoerd over mogelijke belangenconflicten", aldus de controleurs.

4 dagen geleden
Kwart bevolking heeft problemen met ontlasting

AMERSFOORT (ANP) - Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) heeft problemen met de ontlasting, meldt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) woensdag, op Nationale Poepdag, op basis van eigen onderzoek. Daaraan deden 54.000 mensen mee, van wie 17 procent regelmatig diarree blijkt te hebben en 6 procent veelvuldig verstopping. Iets meer dan een vijfde (21 procent) noemde de eigen stoelgang perfect.

4 dagen geleden