Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitvaartverzekeraar DELA ziet af van redding Yarden

Uitvaartverzekeraar DELA ziet af van redding Yarden

EINDHOVEN (ANP) - Uitvaartverzekeraar DELA ziet af van de overname van branchegenoot Yarden. Met die vorig jaar aangekondigde deal wilde het bedrijf Yarden, dat in financiële problemen verkeert, de reddingsboei toewerpen. Maar juridisch gesteggel over een financiële verplichting van Yarden aan honderdduizenden polishouders maakt de deal voor DELA te riskant.

"Het is enorm spijtig dat de overname nu niet kan doorgaan", zegt algemeen directeur Edzo Doeve van coöperatie DELA. "Maar als coöperatie zonder winstoogmerk dienen wij de belangen van onze leden voorop te stellen. En dat is precies wat wij nu doen, want de onzekerheid bij Yarden is niet in het belang van onze leden."

Yarden verkeerde al enige tijd in financiële problemen door de aanhoudende lage rente en was daarom op zoek gegaan naar een koper. Ook de alsmaar toenemende kosten van uitvaarten speelden een rol. Daarom besloot het bedrijf in de zomer van 2019 om zijn uitvaartverzekeringspakket voor 390.000 verzekerden te versoberen. Nabestaanden mogen voortaan een pakket van een paar duizend euro samenstellen en moeten de rest van de kosten voor bijvoorbeeld crematoria, kist of vervoer van de uitvaart bijbetalen.

Veel onzekerheid

Sommige polishouders hebben zich hiertegen verzet. De rechter stelde hen onlangs voorlopig in het gelijk. Dit zorgt voor veel onzekerheid, stelt DELA. Het kan volgens de coöperatie nog jaren duren voordat de rechtmatigheid juridisch is getoetst. DELA heeft besloten om die onzekere ontwikkeling niet af te wachten en de stekker uit de deal te trekken.

Yarden laat in een eerste reactie weten het besluit van DELA te betreuren. Wat de gevolgen voor het bedrijf precies zijn, is nog onduidelijk. "We gaan ons nu beraden op vervolgstappen." Yarden telt ongeveer negenhonderd medewerkers, ruim veertig uitvaartcentra en meer dan twintig crematoria. Ook heeft het bedrijf diverse begraafplaatsen in handen.

De Consumentenbond, die eerder erg kritisch was over de versobering van de pakketpolissen bij Yarden, vindt het lastig om aan te geven wat de ontstane situatie betekent voor polishouders. De bond blijft naar eigen zeggen met Yarden in gesprek over mogelijke oplossingen. Als Yarden zou omvallen dan zouden polishouders volgens een zegsvrouw van de belangenorganisatie wel voorrang krijgen boven andere schuldeisers. Maar zij hoopt dat het zover niet zal komen. "Er waren vorig jaar volgens mij nog meer partijen geïnteresseerd in Yarden. Misschien dat zij nu iets kunnen betekenen."

Meer uit Financieel

Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

8 minuten geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

51 minuten geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

1 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

2 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

4 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

4 uur geleden
AI slaagt over vijf jaar voor alle examens, zegt topman Nvidia

PALO ALTO (ANP/RTR) - Kunstmatige intelligentie (AI) kan over vijf jaar slagen voor alle examens die mensen ook kunnen halen. Dat heeft topman Jensen Huang van maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia voorspeld op een bijeenkomst aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Hij voegde er wel aan toe dat daarmee nog niet gezegd is dat computers dan even slim zijn als mensen.

6 uur geleden