Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitvaartverzekeraar DELA ziet af van redding Yarden

Uitvaartverzekeraar DELA ziet af van redding Yarden

EINDHOVEN (ANP) - Uitvaartverzekeraar DELA ziet af van de overname van branchegenoot Yarden. Met die vorig jaar aangekondigde deal wilde het bedrijf Yarden, dat in financiële problemen verkeert, de reddingsboei toewerpen. Maar juridisch gesteggel over een financiële verplichting van Yarden aan honderdduizenden polishouders maakt de deal voor DELA te riskant.

"Het is enorm spijtig dat de overname nu niet kan doorgaan", zegt algemeen directeur Edzo Doeve van coöperatie DELA. "Maar als coöperatie zonder winstoogmerk dienen wij de belangen van onze leden voorop te stellen. En dat is precies wat wij nu doen, want de onzekerheid bij Yarden is niet in het belang van onze leden."

Yarden verkeerde al enige tijd in financiële problemen door de aanhoudende lage rente en was daarom op zoek gegaan naar een koper. Ook de alsmaar toenemende kosten van uitvaarten speelden een rol. Daarom besloot het bedrijf in de zomer van 2019 om zijn uitvaartverzekeringspakket voor 390.000 verzekerden te versoberen. Nabestaanden mogen voortaan een pakket van een paar duizend euro samenstellen en moeten de rest van de kosten voor bijvoorbeeld crematoria, kist of vervoer van de uitvaart bijbetalen.

Veel onzekerheid

Sommige polishouders hebben zich hiertegen verzet. De rechter stelde hen onlangs voorlopig in het gelijk. Dit zorgt voor veel onzekerheid, stelt DELA. Het kan volgens de coöperatie nog jaren duren voordat de rechtmatigheid juridisch is getoetst. DELA heeft besloten om die onzekere ontwikkeling niet af te wachten en de stekker uit de deal te trekken.

Yarden laat in een eerste reactie weten het besluit van DELA te betreuren. Wat de gevolgen voor het bedrijf precies zijn, is nog onduidelijk. "We gaan ons nu beraden op vervolgstappen." Yarden telt ongeveer negenhonderd medewerkers, ruim veertig uitvaartcentra en meer dan twintig crematoria. Ook heeft het bedrijf diverse begraafplaatsen in handen.

De Consumentenbond, die eerder erg kritisch was over de versobering van de pakketpolissen bij Yarden, vindt het lastig om aan te geven wat de ontstane situatie betekent voor polishouders. De bond blijft naar eigen zeggen met Yarden in gesprek over mogelijke oplossingen. Als Yarden zou omvallen dan zouden polishouders volgens een zegsvrouw van de belangenorganisatie wel voorrang krijgen boven andere schuldeisers. Maar zij hoopt dat het zover niet zal komen. "Er waren vorig jaar volgens mij nog meer partijen geïnteresseerd in Yarden. Misschien dat zij nu iets kunnen betekenen."

Meer uit Financieel

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

2 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

3 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

3 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

4 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

4 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

6 uur geleden
FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

6 uur geleden