Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitvaartceremonie Gorbatsjov begonnen, zonder Poetin

Uitvaartceremonie Gorbatsjov begonnen, zonder Poetin

MOSKOU (ANP/DPA) - In de Russische hoofdstad Moskou is zaterdagochtend de uitvaartdienst van de laatste leider van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov begonnen. Honderden mensen hebben zich verzameld bij het overheidsgebouw Dom Sojoez, waar zijn lichaam is opgebaard. Naast de kist liggen kransen en staat een portret van de voormalige Sovjetleider, is te zien op de Russische staatstelevisie. Velen wachten met bloemen in hun handen voor het gebouw, nabij het Kremlin.

Gorbatsjov overleed dinsdag op 91-jarige leeftijd na langdurige ziekte. Onder meer de Russische ex-president Dmitri Medvedev heeft zaterdag zijn laatste eer betuigd. Volgens Russische persbureaus heeft hij bloemen op de kist gelegd in de Dom Sojoez, ook wel de Zuilenzaal genoemd.

In de middag wordt Gorbatsjov naar zijn laatste rustplaats gebracht op de Novodevitsji-begraafplaats. Hij komt te liggen naast zijn vrouw Raisa, die in 1999 overleed. Ook oud-Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov en de voormalige Russische president Boris Jeltsin liggen er begraven.

Westerse leiders niet naar Moskou

De Russische president Vladimir Poetin is niet aanwezig bij de uitvaart. Hij is op werkbezoek in Kaliningrad. Poetin nam donderdag al afscheid van Gorbatsjov door een bezoek te brengen aan het ziekenhuis in Moskou waar de oud-leider stierf en er een krans te leggen.

Ook zijn er geen westerse leiders naar Moskou afgereisd voor de begrafenis. Wel maakte de Hongaarse regering zaterdagochtend bekend dat premier Viktor Orbán aanwezig is. De Hongaarse premier staat bekend als een van de belangrijkste bondgenoten van Poetin in Europa. Volgens het Kremlin staat er echter geen ontmoeting tussen de twee leiders gepland tijdens het bezoek van Orbán.

Meer uit Buitenland

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

28 minuten geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

56 minuten geleden
Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

2 uur geleden
Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië sluit zich volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino niet aan bij BRICS. Argentinië was uitgenodigd om lid te worden van de landengroep.

2 uur geleden
Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische staat is donderdag veroordeeld door de rechter omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen klimaatverandering. Net als de Duitse regering eerder op de dag, heeft de Belgische regering te horen gekregen dat er meer actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

2 uur geleden
Trump krijgt toch weer spreekverbod in civiele fraudezaak

NEW YORK (ANP/RTR) - Een rechter in New York heeft Donald Trump in zijn civiele fraudezaak opnieuw een spreekverbod opgelegd. De oud-president en zijn advocaten mogen zich daardoor niet meer in het openbaar uitlaten over medewerkers van de rechtbank, blijkt uit rechtbankstukken. Trump is vaker met rechters gebotst over zijn uitlatingen die hij vooral verspreid via sociale media.

3 uur geleden
Israël kwaad op Spanje om uitspraken premier Sánchez

MADRID/TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël heeft donderdag zijn ambassadeur uit Spanje teruggehaald om uitspraken van de Spaanse premier Pedro Sánchez. Die sprak eerder op de dag zijn twijfels uit over Israëls optreden tijdens de oorlog in de Gazastrook.

3 uur geleden