Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitvaartcentrum voor alle culturen opent de deuren in Amsterdam

Uitvaartcentrum voor alle culturen opent de deuren in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een uitvaartcentrum waar alle culturen volgens hun eigen wensen en rituelen afscheid kunnen nemen van hun overleden dierbaren. Bijzonder aan dit multiculturele uitvaartcentrum, dat komende week de deuren opent in Amsterdam-Zuidoost, is dat het allerlei mogelijkheden biedt die je normaal gesproken niet zo snel tegenkomt in een uitvaartcentrum. Zo kunnen mensen er zelf koken of een 24-uurswake houden.

Het zogenoemde afscheidshuis is ontworpen in samenspraak met mensen met verschillende culturen, religies, achtergronden en gemeenschappen in het multiculturele Zuidoost. Hiermee komt een langgekoesterde wens uit van de bewoners en het bestuur van het Amsterdamse stadsdeel.

Volgens een woordvoerster van uitvaartorganisatie Yarden maken de faciliteiten in het gebouw dit uitvaartcentrum zo uniek. "De voorzieningen zijn er zo op gericht dat bijna alles mogelijk is. Mensen mogen langer in het gebouw blijven, een uitvaart kan op elk moment van de dag, overledenen kunnen 24 uur opgebaard liggen." Ook zijn er meerdere keukens, voorzien van een sterke afzuiginstallatie, waar nabestaanden zelf eten kunnen klaarmaken. De extra grote toiletten zijn handig voor mensen die soms grote gewaden en hoofddeksels dragen bij een uitvaart.

Verbinding met het buitenland

Verder is het mogelijk via een interactieve audio- en/of videoverbinding in contact te staan met familieleden die wonen in het land van herkomst. "Zo kan een kleinkind dat bijvoorbeeld in Suriname woont de dienst bijwonen van haar overleden oma", zegt de woordvoerster.

Het afscheidshuis heeft ook een sociale ontmoetingsfunctie, bijvoorbeeld voor een herinneringsbijeenkomst, een concert of lezing.

Komende zaterdag zegenen diverse geestelijken uit verschillende religies het gebouw in met spreuken in hun eigen taal. Volgens locatiemanager Mala Angna kunnen nabestaanden straks afscheid nemen van hun dierbare op een gezegende plek. "Dat is iets waar veel waarde aan wordt gehecht in de gemeenschap in stadsdeel Zuidoost."

Meer uit Binnenland

Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

1 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

6 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

8 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

8 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

8 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

11 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

14 uur geleden