Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitstel top door besmette beveiliger EU-president Michel

Uitstel top door besmette beveiliger EU-president Michel

BRUSSEL (ANP) - EU-president Charles Michel heeft de EU-top van donderdag en vrijdag in Brussel uitgesteld. De voorzitter van de Europese Raad is in quarantaine gegaan omdat een van zijn beveiligers positief heeft getest op het coronavirus. Michel was vorige week nog in nauw contact met de man maar heeft gisteren zelf negatief getest, tweet zijn woordvoerder. Met de quarantaine volgt hij de Belgische regels.

De top met de 27 regeringsleiders en staatshoofden van de EU wordt nu op 1 en 2 oktober gehouden.

Michel had de beoogde top op 24 en 25 september ingelast omdat door de coronacrisis een hoop zaken zijn blijven liggen. Hoog op de agenda staan de relaties met Turkije en China. Ook over de werking van de interne markt en het voorstel om de naleving van rechtsstaatprincipes te koppelen aan het uitkeren van EU-fondsen willen de leiders elkaar spreken.

Het zou de tweede keer sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn dat de 27 fysiek zouden vergaderen, wat nodig wordt geacht om over gevoelige zaken spijkers met koppen te kunnen slaan. In juli zagen de regeringsleiders elkaar voor het eerst sinds maanden weer. Toen onderhandelden ze over de meerjarenbegroting en een coronaherstelfonds. Na vijf dagen en vier nachten kwamen ze tot een akkoord.

De eerstvolgende reguliere EU-top vindt plaats op 15 en 16 oktober.

Meer uit Buitenland

Trump in beroep tegen uitspraak rechter in Illinois

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft volgens het Amerikaanse CBS News meteen beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter in Illinois hem uit te sluiten van deelname aan de Republikeinse voorverkiezing in die Amerikaanse staat. De oud-president, die in een nieuwe termijn in het Witte Huis ambieert, werd woensdag van het stembiljet gehaald om zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

2 minuten geleden
Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

56 minuten geleden
VS: sinds oktober zijn 25.000 vrouwen en kinderen in Gaza gedood

WASHINGTON (ANP) - Sinds de aanval door Hamas op Israël op 7 oktober zijn in de Gazastrook meer dan 25.000 vrouwen en kinderen omgekomen door de Israëlische tegenaanval. Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin donderdag gezegd.

1 uur geleden
Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

3 uur geleden
Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

3 uur geleden
Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

4 uur geleden
Autoriteiten Gaza: ruim honderd doden bij aflevering voedselhulp

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - De autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat Israëlische troepen het vuur hebben geopend op Gazanen die stonden te wachten op hulpgoederen. Het dodental zou inmiddels zijn opgelopen tot 104. Ook raakten volgens het ministerie van Volksgezondheid in het gebied honderden mensen gewond.

4 uur geleden