
Uitspraak over compensatie oorlogsschade Japanse bezetting
DEN HAAG (ANP) - De rechtbank doet woensdag uitspraak over de compensatie die slachtoffers willen voor de oorlogsschade die zij hebben opgelopen tijdens de Japanse bezetting in het voormalig Nederlands-Indië. Het gaat om vijftien Nederlanders en de Stichting Japanse Ereschulden die een schadevergoeding van de Staat hebben geëist. Onder de individuen zijn mensen die zelf slachtoffer zijn geweest en familieleden van slachtoffers.
Japan was tijdens de Tweede Wereldoorlog een bondgenoot van Duitsland. Tijdens de Japanse bezetting in het voormalig Nederlands-Indië werden zowel burgers als krijgsgevangenen in Japanse concentratiekampen opgesloten. Hier werden mensen uitgehongerd, ingezet als dwangarbeiders en gemarteld. Ook vonden er executies plaats. Japan capituleerde op 15 augustus 1945.
De groep vindt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door Japan in zijn visie de schade te laten afkopen, wat gebeurde via het Vredesverdrag van San Francisco in 1951 en het Stikker-Yoshida Protocol in 1956.
Volgens een advocaat van de Stichting Japanse Ereschulden heeft een aantal overlevenden ooit wel een "fooi" gekregen, maar stond dit niet in verhouding tot wat er voor de slachtoffers van de oorlog in het Europese deel van het koninkrijk is geregeld. De Staat verzet zich hiertegen, en haalde tijdens een zitting onder meer aan dat het sluiten van de verdragen met Japan destijds in het algemeen belang was.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
3 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar zijn in het havengebied van Antwerpen 166 vermoedelijke uithalers gearresteerd, een recordaantal. De helft van hen heeft de Nederlandse nationaliteit, zo maakte de Belgische politie maandag bekend.
7 uur geledenZWOLLE (ANP) - Burgemeester Peter Snijders van Zwolle vindt dat Geert Wilders een voorbeeld kan nemen aan zijn stad. De gemeenteraad stemde maandagavond in met de komst van een asielzoekerscentrum voor vierhonderd vluchtelingen in een nieuwbouwbuurt in Zwolle. PVV-leider Wilders had voorafgaand aan de vergadering tegenstanders van een azc opgeroepen om het "niet te accepteren" als de raad zo'n besluit zou nemen.
12 uur geledenZWOLLE (ANP) - De gemeenteraad van Zwolle heeft ingestemd met de komst van een asielzoekerscentrum in een nieuw deel van de wijk Stadshagen. In het azc, dat in 2027 wordt gebouwd, moet ruimte komen voor maximaal vierhonderd asielzoekers. Een deel van de omwonenden en inwoners van Zwolle verzet zich tegen de komst van een COA-opvanglocatie in De Tippe.
13 uur geledenZWOLLE (ANP) - Voor- en tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum in Zwolle hebben voorafgaand aan een raadsvergadering hierover gedemonstreerd. Op het plein voor het provinciehuis, waar de Zwolse gemeenteraad maandagavond vergadert, stonden enkele honderden tegenstanders. Zij werden kort toegesproken door PVV-leider Geert Wilders, die naar Zwolle was gekomen om hen "te steunen en een hart onder de riem te steken".
14 uur geleden