Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitspraak op 16 juni in zaak tegen agent die George Floyd doodde

Uitspraak op 16 juni in zaak tegen agent die George Floyd doodde

MINNEAPOLIS (ANP) - Derek Chauvin, de Amerikaanse oud-politieagent die door een jury schuldig is bevonden van het doden van de zwarte arrestant George Floyd op 25 mei vorig jaar, krijgt op 16 juni te horen welke straf de rechter hem oplegt. De rechtspraak van de Amerikaanse staat Minnesota heeft dat vrijdag aangekondigd.

Chauvin kijkt tegen een opgetelde straf van 75 jaar gevangenisstraf aan. Een jury bevond hem dinsdag schuldig aan drie aanklachten, waaronder moord en doodslag.

Peter Cahill, rechter van de rechtbank van Hennepin County, zal het vonnis bepalen. Rechter Cahill gelastte vrijdag dat informatie over de identiteit van de juryleden in de komende 180 dagen geheim moet blijven.

De toenmalige politieagent Derek Chauvin, had op 25 mei vorig jaar een confrontatie met de zwarte arrestant George Floyd, die ervan werd verdacht dat hij daarvoor een pakje sigaretten had afgerekend met een vervalst 20 dollarbiljet. Op videobeelden is te zien dat de witte Chauvin negenenhalve minuut met zijn knie op de nek van Floyd drukte, die meermaals riep dat hij geen adem meer kreeg en uiteindelijk het bewustzijn verloor.

Op de zwaarste aanklacht waaraan Chauvin schuldig is bevonden, moord zonder voorbedachten rade, staat een straf van tussen de 12,5 tot 40 jaar cel. De strafmaat is daarbij afhankelijk van het verleden van de veroordeelde en eventuele verzwarende of verzachtende omstandigheden.

Meer uit Buitenland

Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

2 uur geleden
Populistische Smer-SD aan kop in verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD gaat aan kop in de parlementsverkiezingen in Slowakije. Na het tellen van de stemmen in ruim 75 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,73 procent. HLAS is goed voor 15,57 procent en de liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls is aangewezen als winnaar, staat op 14,87 procent.

4 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

6 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

6 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

8 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

9 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

9 uur geleden