Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitspraak in strafzaak tegen ‘godfather van Twente’

Uitspraak in strafzaak tegen ‘godfather van Twente’

ALMELO (ANP) - De rechtbank in Almelo doet woensdag uitspraak in de zaak tegen de ‘godfather van Twente’, over een reeks ernstige geweldsmisdrijven. Het gaat onder meer om het in brand steken van een kapper in Enschede en een poging tot liquidatie van een man in het Duitse Gronau.

Het Openbaar Ministerie eiste in november een celstraf van 26 jaar en 7 maanden tegen de 42-jarige Simo D. en de 35-jarige Marcus T., voor hun rol als opdrachtgever en organisator van de aanslagen. D. zou zichzelf beschouwen als de ‘godfather van Twente’. Het geweld vloeide volgens het OM voort uit "een nietsontziende oorlog tussen twee bendes". De geëiste straf is de maximale voor dergelijke feiten.

Op 2 februari 2017 werd het slachtoffer in zijn kapperszaak in Enschede overgoten met een mengsel van benzine en olie en in brand gestoken. Hij kon op het nippertje worden gered door iemand die daar in de buurt ramen stond te lappen, maar liep zeer ernstig letsel op. De aanslag betrof een vergissing: het slachtoffer had de kapperszaak kort daarvoor overgenomen van het beoogde doelwit.

De aanslag in Gronau op 24 mei 2017 was eveneens een vergissing. Het slachtoffer daar was de broer van het beoogde doelwit. De man werd bij zijn woning onder vuur genomen en door vier kogels geraakt. Snel medisch ingrijpen redde zijn leven.

Op 19 september 2017 werden in Enschede kort na elkaar een woning en een loungeclub beschoten met een automatisch wapen. Op 11 november 2017 volgde nog een aanslag met een brandbom op een woning in Almelo, waarbij de bewoonster ternauwernood aan de dood ontsnapte.

Meer uit Binnenland

Jeugdautoriteit: financiële problemen in jeugdhulp steeds erger

DEN HAAG (ANP) - Instellingen in de jeugdhulp komen in steeds grotere financiële problemen. Daarvoor waarschuwt de Jeugdautoriteit, die voor de overheid de sector in de gaten moet houden. De organisaties kampen met hoog ziekteverzuim en hoge energielasten. Daarnaast zijn ze meer geld kwijt door een afgesproken loonsverhoging voor medewerkers. In de coronajaren kregen ze financiële steun, maar die is weggevallen.

51 minuten geleden
Steeds meer 65-plussers op de motor

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

54 minuten geleden
Ruim een kwart meer asielzoekers dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Bijna 9000 mensen hebben in januari, februari en maart asiel aangevraagd in Nederland. Dat is 29 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

57 minuten geleden
Q-koorts aangetroffen op Gelders melkschapenbedrijf

DEN HAAG (ANP) - Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw. De risico's voor de volksgezondheid voor de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

3 uur geleden
Sterfdag Anton de Kom voor het eerst officieel herdacht in Loenen

LOENEN (ANP) - Op het Nationaal Ereveld Loenen in de gemeente Apeldoorn is woensdagavond stilgestaan bij de 79e sterfdag van Anton de Kom. Het is voor het eerst dat de sterfdag van de Surinaamse verzetsstrijder en schrijver officieel is herdacht op de erebegraafplaats waar hij begraven ligt.

3 uur geleden
Overijssel trekt 16 miljoen euro uit voor leefbaarheid platteland

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel trekt opnieuw miljoenen uit om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten (39-7) stemde woensdag in met een investering van 16 miljoen euro. In de vorige Statenperiode (2020-2023) had Overijssel al bijna 4 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor een stimuleringsregeling.

5 uur geleden
Alternatieve kunstmest mogelijk eind dit jaar toegestaan

DEN HAAG (ANP) - "Als alles meezit" worden Europese regels eind dit jaar aangepast om kunstmest dat is gemaakt van dierlijke mest toe te staan. Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Op dit zogeheten Renure is veel hoop gevestigd om mestoverschotten op te vangen, maar de Europese Commissie heeft het gebruik ervan nog niet toegelaten.

5 uur geleden