Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitspraak: berichtgeving NRC over boek Anne Frank onzorgvuldig

Uitspraak: berichtgeving NRC over boek Anne Frank onzorgvuldig

AMSTERDAM (ANP) - NRC is door de Raad voor de Journalistiek op de vingers getikt over de eerste berichtgeving over het omstreden boek Het verraad van Anne Frank. Volgens de raad heeft de krant onzorgvuldig gehandeld door "onvoldoende afstand" in acht te nemen tot de conclusie van het boek.

Bij de raad was een klacht ingediend door twee nabestaanden van de Joodse notaris Arnold van den Bergh. Die wordt in het boek aangewezen als de waarschijnlijke verrader van de familie Frank, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken in Amsterdam. Volgens deskundigen is het bewijs daarvoor echter flinterdun. De Nederlandse uitgever besloot daarom het boek uit de handel te halen.

Voordat het boek in januari gepubliceerd werd, mochten NRC en een aantal andere media het al inzien, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo mochten ze geen onafhankelijke experts raadplegen voordat het embargo afliep. De betreffende media werden vervolgens bekritiseerd omdat ze de bevindingen uit het boek te stellig zouden hebben gebracht.

Daar sluit de Raad voor de Journalistiek zich bij aan. "Gelet op de onmiskenbaar grote gevoeligheid van de kwestie had NRC terughoudender daarover behoren te berichten, bijvoorbeeld door een kritischer benadering van het onderzoek", oordeelde de raad vrijdag. "Door dit na te laten en over de zaak te berichten zoals is gedaan, heeft NRC journalistiek onzorgvuldig gehandeld. Dat in vervolgpublicaties kritisch is gereflecteerd op de eigen presentatie van het nieuws en meer genuanceerd over de kwestie is bericht, doet daaraan niet af."

Hoofdredacteur René Moerland zegt in de krant als reactie gevoelig te zijn "voor de conclusie van de raad dat NRC te weinig distantie heeft gehouden in bepaalde onderdelen van ons eerste artikel over dit boek. Die distantie was voor ons belangrijk en moet in elk opzicht duidelijk zijn. Dat is hier onvoldoende gelukt, zowel in sommige bewoordingen als in presentatie."

De onlineversie van het gewraakte NRC-artikel is nu voorzien van een samenvatting van het oordeel van de raad. Ook zal NRC het oordeel samengevat weergeven in de papieren krant van woensdag, zoals de raad heeft aanbevolen.

De nabestaanden van Van den Bergh hopen volgens NRC dat ook de andere media die als eerste over Het verraad van Anne Frank schreven zich het oordeel zullen aantrekken.

Meer uit Binnenland

Matthijs van Nieuwkerk gaat programma's maken voor RTL en Videoland

HILVERSUM (ANP) - Matthijs van Nieuwkerk gaat programma's maken voor RTL en Videoland. De presentator is vanaf het voorjaar van 2024 te zien met een wekelijks, actueel programma vol muziek op de zondagavond bij RTL 4. Daarnaast wordt gesproken over andere, nieuw te ontwikkelen programma's voor RTL en Videoland.

26 minuten geleden
Evacuaties en lichtgewonde door explosie bij woning Spijkenisse

SPIJKENISSE (ANP) - Door een explosie bij een woning aan de Lisstraat in Spijkenisse is in de nacht van donderdag op vrijdag iemand lichtgewond geraakt. Het slachtoffer kreeg glas in een voet en is door ambulancepersoneel behandeld. Twee andere mensen moesten worden nagekeken omdat ze bij de ontploffing rook hadden ingeademd. Er ontstond geen brand, maar de politie spreekt van "een flinke explosie". Zo'n veertien bewoners van naastgelegen woningen zijn geëvacueerd en worden in de buurt opgevangen, terwijl bouw- en woningtoezicht de veiligheid van de huizen controleert, zegt een woordvoerster van de politie.

4 uur geleden
Nieuwe maximumsnelheid in grootste deel van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

4 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de bekende complotdenker Huig Plug uit Katwijk en twee medeverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, tegen hem geëist.

4 uur geleden
Scholen hebben weer Paarse Vrijdag

AMSTERDAM (ANP) - Op scholen in het hele land is het weer Paarse Vrijdag, de jaarlijkse actiedag in samenwerking met lhbti+-belangenbehartiger COC Nederland en de leerlingengroepen aangesloten aan de GSA, de Gender & Sexuality Alliance. Volgens het COC doen elk jaar meer dan duizend middelbare scholen en mbo's mee aan de dag ter ondersteuning van de genderdiversiteit en seksuele diversiteit, maar haken ook steeds meer basisscholen aan.

4 uur geleden
Nabestaanden Carlo krijgen woord in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Op de vierde zittingsdag van het hoger beroep van de Mallorcazaak krijgen de nabestaanden van Carlo Heuvelman het woord. Zijn ouders maken bij het hof in Leeuwarden gebruik van het spreekrecht, evenals zijn vriendin.

4 uur geleden
COA: dertig asielzoekers voor de nacht naar opvang Stadskanaal

TER APEL (ANP) - Dertig asielzoekers zijn van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke nachtopvang in Stadskanaal gebracht, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. De opvang in Stadskanaal ging donderdagavond open en moet het aanmeldcentrum ontlasten. Al bijna twee maanden sliepen asielzoekers daar noodgedwongen op matrassen of stoelen in onder meer de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

5 uur geleden