Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitslag eindtoetsen basisscholen na uitstel dinsdag bekend

Uitslag eindtoetsen basisscholen na uitstel dinsdag bekend

UTRECHT (ANP) - Basisschoolleerlingen kunnen vanaf aankomende dinsdag de uitslag van hun eindtoets krijgen, zegt een woordvoerster van het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Leerlingen zouden de resultaten eigenlijk al eerder krijgen, maar er was meer tijd nodig om de normering aan te passen. Leerlingen hebben namelijk een "kleine, maar aantoonbare leervertraging" opgelopen door corona, aldus het college.

Dat geldt voor "de gehele leerlingenpopulatie", laat het CvTE weten. "Door deze leervertraging als gevolg van corona kon het zijn dat leerlingen op het moment van toetsafname niet over bepaalde absolute kennis beschikten." Dat zegt volgens de woordvoerster echter niets over wat leerlingen kunnen en daarom is de landelijke normering aangepast. Die extra berekeningen kostten tijd.

In de uitslag staat of een leerling het beste op het vmbo, de havo of een andere schoolsoort past. Scholen hebben eerder zelf ook al zo'n advies gegeven. Als leerlingen op basis van de eindtoets bij een hoger niveau worden ingedeeld, kunnen ze daarover met de school in gesprek en wordt het schooladvies mogelijk aangepast. Als een leerling op basis van de eindtoets lager wordt ingedeeld, kan het schooladvies niet naar beneden worden bijgesteld.

De uitslagen van alle eindtoetsen worden dinsdag bekendgemaakt aan basisscholen, die de resultaten daarna zelf moeten doorgeven aan leerlingen en hun ouders. Het CvTE is verantwoordelijk voor de Centrale Eindtoets, maar er zijn daarnaast nog vier andere eindtoetsen beschikbaar. Scholen kunnen zelf kiezen van welke toets ze gebruikmaken.

Meer uit Binnenland

Actievoerders bij Eurovision in Concert roepen op tot boycot Songfestival

AMSTERDAM (ANP) - Rond de veertig mensen demonstreerden zaterdagmiddag voor de deur van Eurovision in Concert in AFAS Live in Amsterdam, waar dertig deelnemers van het Eurovisie Songfestival later optreden met hun inzending voor het festival. De demonstranten riepen deelnemers en publiek op om het songfestival te boycotten omdat Israël, dat niet meedoet aan deze preparty, optreedt tijdens het Eurovisie Songfestival.

49 minuten geleden
Bruins Slot roept Iran op om Israël niet aan te vallen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft er bij de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian op aangedrongen dat zijn land Israël niet moet aanvallen. Iran moet in plaats daarvan acties ondernemen om de oplopende spanningen weg te nemen, zo heeft ze zaterdag in een telefoongesprek met haar Iraanse ambtgenoot gezegd.

1 uur geleden
Man (21) uit Delft opgepakt om explosie in Pijnacker vorige week

PIJNACKER (ANP) - Een 21-jarige man uit Delft is vrijdag opgepakt in verband met een ontploffing bij een woning aan de Thorbeckelaan in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Dit meldt de politie zaterdagmiddag. De woning liep in de nacht van 6 op 7 april veel schade op.

3 uur geleden
Cyberaanval op boekenleverancier, mogelijk bankgegevens gestolen

EDE (ANP) - Distributeur van onder meer schoolboeken Iddink Learning Materials in Ede is donderdag geraakt door een cyberaanval. Er zijn vermoedelijk persoonlijke data buitgemaakt of ingezien, maar het bedrijf zoekt nog uit hoeveel en welke. Iddink Learning Materials levert boeken en lesmateriaal aan middelbare scholen en aan leerlingen rechtstreeks. Het bedrijf zegt meteen te hebben ingegrepen.

4 uur geleden
KLM vliegt niet meer over Iran en Israël

SCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt per direct niet meer over Iran en het grootste deel van Israël. Dit doet de luchtvaartmaatschappij "uit voorzorg" na signalen dat een Iraanse aanval op Israëlische doelen ophanden is. KLM blijft wel vliegen op de Israëlische stad Tel Aviv, aan de kust van de Middellandse Zee.

5 uur geleden
Wegblokkade klimaatactivisten bij provinciehuis Haarlem beëindigd

HAARLEM (ANP) - Een blokkade van een weg langs het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem door Extinction Rebellion (XR) en de actiegroep Kappen met Kolen is zaterdagochtend beëindigd. Dat meldt de gemeente Haarlem. Vijf mensen zijn opgepakt.

7 uur geleden
Politie onderzoekt ontvoering in Amsterdam, slachtoffer ongedeerd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie onderzoekt een ontvoering die woensdagmiddag plaatsvond in Amsterdam-Buitenveldert. Dit meldt de politie zaterdagochtend. De ontvoerde man is later ongedeerd teruggevonden. Een verdachte is opgepakt.

9 uur geleden