Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Uitpraatgesprek Rutte met Spanje en Italië komt er maar niet van

Uitpraatgesprek Rutte met Spanje en Italië komt er maar niet van

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Het videogesprek waarin premier Mark Rutte de wrevel van zijn Zuid-Europese collega's over de Nederlandse bedenkingen over coronasteunmaatregelen hoopte weg te nemen, is waarschijnlijk van de baan. Eerst zijn nu de ministers van Financiën aan zet en het is maar de vraag of een uitpraattelefoontje daarna nog nodig is, zeggen ingewijden.

De ministers van Financiën van de eurozone buigen zich dinsdag over maatregelen om vooral de zwaar getroffen zuidelijke lidstaten door de coronacrisis te loodsen. Nederland stond aanvankelijk recht tegenover landen als Italië en Spanje, maar draait wat bij. Zo kunnen de voorwaarden die Nederland wil verbinden aan steun uit noodfonds ESM ook wel even wachten tot een later stadium, vindt minister Wopke Hoekstra bij nader inzien.

Dat Nederland zo de nadruk legde op harde voorwaarden aan steun aan het noodlijdende Zuid-Europa viel verkeerd in binnen- en buitenland en bij vriend en vijand. Nederland wordt een gebrek aan solidariteit verweten. Een tiental landen wil gezamenlijk schuldpapier gaan uitgeven, 'coronabonds', maar daar is Nederland fel op tegen.

Niets gepland

Rutte kondigde daarop aan dat hij de zaak wilde uitpraten met zijn Italiaanse collega Guiseppe Conte en hun Spaanse ambtgenoot Pedro Sánchez. Maar daar komt het maar niet van.

Of de kou wel echt uit de lucht is, zoals het in Den Haag klinkt, of dat er wat anders spaakloopt is onduidelijk. Mogelijk staan de zuidelijke leiders er ook op dat hun collega's van zwaargewichten Duitsland en Frankrijk aanschuiven. Dat zou een van de redenen zijn geweest waarom EU-president Charles Michel, de beoogde gespreksleider, het gesprek vorige week op het laatste moment afblies.

Een onderonsje van Rutte met Conte en Sánchez kan alsnog nodig blijken, zeggen ingewijden. Maar vooralsnog is er niets gepland.

Meer uit Politiek

Putters spreekt vrijdag met Wilders en belt Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters spreekt vrijdag twee partijleiders: PVV-voorman Geert Wilders, en Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB. Wilders komt fysiek langs bij de informateur, met Van der Plas belt hij alleen. Putters is ruim twee weken bezig met zijn informateursopdracht en zal over iets minder dan twee weken zijn verslag moeten schrijven.

10 uur geleden
Van der Wal: ik hield geen informatie achter over natuurwet

DEN HAAG (ANP) - "Ik heb juist haast gemaakt", zo verweerde demissionair minister Christianne van der Wal zich donderdag tegen vragen van Caroline van der Plas (BBB). De BBB-voorvrouw vond dat de minister een rapport over de gevolgen van de Europese natuurwet voor Nederland te laat aan de Tweede Kamer had gegeven, pas nadat het Europees Parlement erover had gestemd. Van der Wal zei geen informatie te hebben achtergehouden: "Heb ik artikel 68 geschonden? Nee, dat vind ik niet."

10 uur geleden
Minister gaat 'puzzelen' na arbeidsongeschiktheidsrapport

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) laat de door een commissie voorgestelde alternatieven voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel uitwerken, zodat een nieuw kabinet er mogelijk mee aan de slag kan. Het gaat om drie varianten die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel in een donderdag uitgekomen rapport oppert voor werkenden. De commissie vond geen oplossing voor vroeggehandicapten die nooit hebben gewerkt. Maar ook daar wil de minister op "puzzelen", zegt Van Gennip bij de overhandiging van het rapport.

11 uur geleden
Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

12 uur geleden
Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

DEN HAAG (ANP) - Voor NSC liggen er twee opties op tafel voor een nieuw kabinet. Dat is gedogen of een extraparlementair kabinet, zei partijleider Pieter Omtzigt na een gesprek met informateur Kim Putters. Op een zakenkabinet zit volgens Omtzigt niemand te wachten.

13 uur geleden
Waarschuwing voor 'sluipende uitholling' budget lagere overheden

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies moeten steeds meer doen met te weinig geld. Daarvoor waarschuwt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). De ROB spreekt van "sluipende uitholling van de financiële beleidsruimte".

14 uur geleden
Yeşilgöz heeft 'bouwstenen aangeleverd' voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen "bouwstenen aangeleverd" voor mogelijke politieke samenwerking. Dat zei de VVD-leider donderdag na afloop van een nieuw gesprek met informateur Kim Putters. Wat die bouwstenen precies inhouden, hield Yeşilgöz voor zichzelf. "Ik ga niet onderhandelen voor de camera."

16 uur geleden